Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους τέσσερις αγώνες του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας που θα διεξαχθεί το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου.

www.sport-fm.gr |

Μετά από δύο χρόνια απουσίας ελέω της πανδημίας του covid-19, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς σε συμμετοχές, κύρος και λάμψη, αλλά και κοινωνική και πολιτιστική/πολιτισμική αναγνώριση επιστρέφει το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Βαλκανιονίκη, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι εδώ ώστε να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες του αθλητισμού, αναβιώνοντας ξανά την ιστορική διαδρομή που διήνυσε ο στρατιώτης-ημεροδρόμος Φειδιππίδης το 490π.χ., ο οποίος θυσίασε τη ζωή του για να μεταφέρει τα νέα της νίκης από τη Μάχη του Μαραθώνα στην Αθήνα.

Λόγω της πανδημίας, οι υγειονομικοί περιορισμοί ανάγκασαν τη Διοργανώτρια Αρχή να περιοριστεί στις 30.000 συμμετοχές, την ώρα που ο τελευταία διοργάνωση, εκείνη του 2019, είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 60.000 δρομείς σε όλους τους αγώνες.

Όπως είναι φυσικό, θα τηρηθούν όσον το δυνατόν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα, τόσο κατά την εγγραφή, όσο και κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ενδεικτικό είναι πως οι δρομείς θα πρέπει να διαθέτουν Πιστοποιητικό Εμβολιασμού, ή Πιστοποιητικό Νόσησης με αναγραφόμενη ημερομηνία έως και 15 ημέρες πριν από την ημέρα παραλαβής του υλικού συμμετοχής τους από το Κέντρο Εγγραφών.

Παράλληλα, στην εκκίνηση αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα θα πρέπει οι δρομείς να κρατούν όσο το δυνατόν μπορούν τις απαιτούμενες αποστάσεις των 1.5-2 μέτρων. Για αυτό τον λόγο και η εκκίνηση θα γίνει σε ενότητες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα και τις πληροφορίες των τεσσάρων αγώνων του διημέρου, με τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, το Δυναμικό Βάδισμα, αλλά και τους Αγώνες Δρόμου 10 και 5 χιλιομέτρων.

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Αυθεντικός μαραθώνιος


Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 14 Νοεμβρίου. Παράλληλα, μαζί με τον Μαραθώνιο θα διεξαχθεί και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου της χρονιάς. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Εκκίνηση Μαραθωνίου

Η εκκίνηση του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθεί σε δύο ενότητες με διαφορετικές ώρες. Το γκρουπ Α, θα εκκινήσει στις 9:00πμ, ενώ το δεύτερο 45 λεπτά αργότερα. Το γκρουπ στο οποίο θα τοποθετηθεί ο κάθε δρομέας αναγράφεται στον αριθμό συμμετοχής του.

Το κάθε γκρουπ είναι χωρισμένο σε οκτώ blocks, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός ελέω των μέτρων πρόσληψης για την πανδημία, αλλά και να είναι πιο εύκολη η εκκίνηση. Συγκεκριμένα, στις 9:00πμ θα εκκινήσει το 1ο block, στο οποίο θα συμμετάσχουν επαγγελματίες αθλητές με ατομικό χρόνο κάτω των 3 ωρών, αλλά και οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, ανά τρία λεπτά θα ξεκινάει το επόμενο block, ενώ στις 9:40πμ θα υπάρξει η ειδική εκκίνηση ΑμεΑ.

Στις 9:45πμ θα ξεκινήσει το δεύτερο γκρουπ, ενώ περίπου 25 λεπτά αργότερα ο τελευταίος αθλητής θα έχει περάσει την γραμμή εκκίνησης. Να σημειωθεί πως στα block 14, 15 και 16 συμμετέχουν δρομείς που δεν έχουν επιδόσεις στον Μαραθώνιο.

Αξίζει να τονιστεί πως για την ολοκλήρωση του Αγώνα έχει καθοριστεί χρονικό όριο 7 ωρών (περίπου στις 17:10). Σε περίπτωση που κάποιος δρομέας δεν έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του θα πρέπει να διακόψει και να μεταφερθεί από τη διοργανώτρια Αρχή στον τερματισμό. Αν όμως θελήσει να συνεχίσει με δική του πρωτοβουλία και ευθύνη θα πρέπει να το κάνει τρέχοντας από το πεζοδρόμιο, καθώς η μαραθώνια διαδρομή θα αρχίσει τμηματικά να παραδίδεται στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Τερματισμός Μαραθωνίου

Ο τερματισμός του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου οι δρομείς θα διανύσουν τα τελευταία 170 μέτρα της διαδρομής.

Κατά την άφιξη των αθλητών στην γραμμή του τερματισμού θα υπάρχουν γιατροί, αλλά και σταθμοί ανεφοδιασμού, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε πολλά σημεία της διαδρομής.

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Οι τελετές απονομής μεταλλίων και διπλωμάτων θα πραγματοποιηθεί λίγο αργότερα, με τους τρεις πρώτους του αγώνα, αλλά και με τους τρεις πρώτους του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Διαδρομή Μαραθωνίου

Ο 38ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας θα εκκινήσει από το Στάδιο Μαραθώνα. Τα πρώτα 4 χλμ. Θα είναι επί της Λεωφόρου Μαραθώνα, ενώ στη συνέχεια οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή προς Νέα Μάκρη και Ραφήνα (15χλμ.).

Φτάνοντας στο Πικέρμι, οι αθλητές θα έχουν διανύσει περίπου τη μισή απόσταση (21.1 χλμ). Από την περιοχή του Γέρακα ξεκινάει το τελευταίο και πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής (30 χλμ), καθώς σε εκείνο το σημείο ο δρόμος είναι αρκετά ανηφορικός. Στη συνέχεια οι δρομείς θα συναντήσουν μαι απότομη κατηφόρα μέχρι την Πλατεία της Αγίας Παρασκευής, μπαίνοντας στη συνέχει στη Λεωφόρο Μεσογείων και περνώντας από τις περιοχές Χαλανδρίου και Χολαργού (35χλμ).

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Στο τελευταίο κομμάτι του Μαραθωνίου, οι δρομείς θα κατευθυνθούν στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, στη συνέχεια στην οδό Ηρώδου Αττικού (41.2χλμ) και από εκεί μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο για τον τερματισμό.

Δείτε τους χάρτες της διαδρομής:


Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Δυναμικό βάδισμα


Όπως και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, έτσι και το δυναμικό βάδισμα θα λάβει χώρα την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.

Οι δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή στο αγώνισμα, θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά στο γκρουπ Β' της εκκίνησης και στο 16ο και τελευταίο block. Η ώρα εκκίνησης θα είναι στις 10:06.

Διαδρομή Δυναμικού Βαδίσματος

Η διαδρομή για το δυναμικό βάδισμα θα είναι η ίδια με εκείνη του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο του Μαραθώνα, με τους αθλητές να διανύουν την απόσταση των 42.1 χλμ. με τερματισμό το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Να τονιστεί πως το αγώνισμα θα ολοκληρωθεί στις 17:10, συνυπολογίζοντας φυσικά και την χρονική καθυστέρηση όλων των σειρών και των εκκινήσεων. Αν κάποιος αθλητής δεν έχει ολοκληρώσει την προσπάθειά του και θέλει παρ' όλα αυτά να συνεχίσει μετά το πέρας του χρονικού ορίου θα μπορέσει να το κάνει από το πεζοδρόμιο και με δική του ευθύνη, αφού οι δρόμοι θα αρχίσουν να παραδίδονται σταδιακά στην κυκλοφορία.

Αγώνας Δρόμου 10χλμ. και 5χλμ.


Πέρα από τους αγώνες του Αυθεντικού Μαραθωνίου και του δυναμικού βαδίσματος, υπάρχουν και εκείνοι των 10 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

Αγώνες πιο «προσιτή» στο κοινό για όποιον θέλει να ζήσει τη μοναδική αυτή εμπειρία και να τρέξει μέσα στους δρόμους της Αθήνας σε μια ιστορική διοργάνωση.

Μια εκδήλωση που πέραν από τους διακεκριμένους αθλητές και επαγγελματίες του χώρου, μπορούν να απολαύσουν σχεδόν όλες οι ηλικιακές ομάδες, αφού μοναδική προϋπόθεση στο να λάβει μέρος κανείς στους Αγώνες Δρόμου 10 και 5 χλμ. είναι να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του (γεννημένος τουλάχιστον το 2009).

Αγώνας 10χλμ.

Την αυλαία του διήμερου ανοίγει ο Αγώνας Δρόμου των 10χλμ. το απόγευμα του Σαββάτου 13/11. Όπως και στον Αυθεντικό Μαραθώνιο έτσι και εδώ ο Αγώνας θα διεξαχθεί σε δύο ενότητες των οκτώ blocks η κάθε μία.

Το γκρουπ Α' θα εκκινήσει στις 17:00, ενώ στο πρώτο block θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι αθλητές και οι 450 καλύτερες επιδόσεις. Ανά τρία λεπτά θα είναι η εκκίνηση του κάθε block, με τον τελευταίο δρομέα του γκρουπ Α' να περνάει την γραμμή εκκίνησης στις 17:23.

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Στις 18:00 θα λάβει χώρα η εκκίνηση του γκρουπ Β', με τους δρομείς που δεν έχουν χρονική επίδοση να τοποθετούνται από το 12ο μέχρι το 16ο και τελευταίο block, στο οποίο μάλιστα θα τρέξουν και βαδιστές.

Από τη Διοργανώτρια Αρχή έχει δοθεί χρονικό όριο τερματισμού τα 90 λεπτά («καθαρός» χρόνος), από την εκκίνηση του συγκεκριμένου block μέχρι το πέρασμα της γραμμής τερματισμού. Ο αγώνας δρόμου των 10χλμ. ολοκληρώνεται στις 19:55, ενώ μετά το πέρας της συγκεκριμένης ώρας δεν θα επιτρέπεται στους συμμετέχοντες η είσοδος στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τον τερματισμό.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων και σε χρονικό διάστημα μερικών ημερών οι δρομείς που τερμάτισαν έγκυρα έχουν τη δυνατότητα να «κατεβάσουν» από την ιστοσελίδα marathonphotos.live τα ατομικά Πιστοποιητικά Συμμετοχής τους.

Διαδρομή

Το σημείο εκκίνησης του Αγώνα Δρόμου 10χλμ είναι στη Λεωφόρος Αμαλίας μπροστά και δεξιά στην αλέα του Ζαππείου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη διαδρομή μέσω της Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και μετά θα κατευθυνθούν στη Βασ. Σοφίας μέχρι και τη Μεσογείων, εκεί όπου στη σχολή Αστυνομίας θα κάνουν αναστροφή και θα πορευτούν ξανά στη Βασ. Σοφίας. Στη συνέχεια θα στρίψουν δεξιά στην Ηρώδου Αττικού, ώστε να φτάσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο εκεί όπου θα διανύσουν τα τελευταία 170 μέτρα της διαδρομής.

Δείτε τον αναλυτικό χάρτη της διαδρομής:


Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Αγώνας Δρόμου 5χλμ.

Ο Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής 14/11. Όπως και στα 10χλμ. έτσι και εδώ, η εκκίνηση θα δοθεί μέσω δύο ενοτήτων των οκτώ blocks η κάθε μία.

Το πρώτο block του γκρουπ Α' θα εκκινήσει στις 8:00, εκεί όπου θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι αθλητές, αλλά και οι 450 καλύτερες επιδόσεις. Στις 8:23 θα έχει ολοκληρωθεί η εκκίνηση της πρώτης ενότητας.

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Στις 9:00 θα εκκινήσει το 9ο blocκ, το πρώτο του γκρουπ Β', ενώ στις σειρές 11-16 συμμετέχουν δρομείς χωρίς επιδόσεις.

Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του Αγώνα είναι τα 60 λεπτά («καθαρός» χρόνος), από την εκκίνηση του συγκεκριμένου block εκκίνησης μέχρι το πέρασμα της γραμμής τερματισμού, με τον αγώνα να ολοκληρώνεται στις 10:25. Από την ώρα εκείνη και έπειτα δεν θα επιτρέπεται ο τερματισμός των αθλητών στο Παναθηναϊκό Στάδιο, λόγω της επερχόμενων τερματισμών, του Μαραθωνίου δρόμου.

Διαδρομή

Το σημείο εκκίνησης είναι το ίδιο με εκείνο των 10χλμ, δηλαδή στη Λεωφόρος Αμαλίας μπροστά και δεξιά στην αλέα του Ζαππείου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Η διαφορά είναι πως επί της Βασ. Σοφίας και μπροστά περίπου από το ξενοδοχείο «Hilton» θα γίνει αναστροφή μέχρι το σημείο όπου οι δρομείς θα στρίψουν αριστερά στην Ηρώδου Αττικού. Από εκεί θα κατευθυνθούν μέχρι το Καλλιμάρμαρο, στο οποίο θα οι αθλητές θα διανύσουν τα τελευταία 170 μέτρα της διαδρομής.

Δείτε τον αναλυτικό χάρτη της διαδρομής:

Μαραθώνιος: Ο απόλυτος οδηγός του 38ου Μαραθωνίου Αθήνας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Από το «νενικήκαμεν» στο σήμερα

Το sport-fm.gr ξεσκονίζει τα ιστορικά βιβλία: Πώς «γεννήθηκε» ο Μαραθώνιος; Σε ποιον ανήκει η ιδέα για την καθιέρωσή του ως αγώνισμα; Τα 42.195 μέτρα συμπίπτουν ή όχι με την ιστορική διαδρομή;

04.11.21 | 19:35

Ζωζώ Χριστοδούλου: Η πρώτη Ελληνίδα που τερμάτισε στον Μαραθώνιο νικώντας χλεύη και στερεότυπα

Ήταν 19 Οκτωβρίου του 1974, όταν η 23χρονη, τότε, αθλήτρια με τον αριθμό 606 τερμάτιζε σε 5 ώρες, ένα λεπτό και 20 δευτερόλεπτα στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, δείχνοντας το δρόμο σε όλες τις Ελληνίδες.

04.11.21 | 02:39
x