Από τη… μαχη στο «Ολίμπικο» στην εκπλήρωση του πεπρωμένου για τον Μέσι: Το ματς κάθε μήνα το 2022!

Ανασκόπηση: Το ματς του μήνα για το 2022!

Με το 2022 να μπαίνει στα «βιβλία», ακόμη μια χρονιά γεμάτη θέαμα, ανατροπές και συγκινήσεις έλαβε και τυπικά τέλος. Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια «ματιά» στο ματς κάθε μήνα του περασμένου έτους!

www.sport-fm.gr |

Το 2022 μπαίνει στα βιβλία. Ακόμη μια «γεμάτη» χρονιά για τον κόσμο των σπορ, που μετά την έξαρση της πανδημίας κατάφερε να επανέλθει κατά γενική ομολογία στην κανονικότητα, με τις διοργανώσεις στην πλειοψηφία των αθλημάτων να διεξάγονται κανονικά.

Ο χρόνος που μας «αποχαιρέτισε» δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Όσον αφορά το θέαμα, τις ανατροπές, τις συγκινήσεις και τις έντονες στιγμές, είχε τα πάντα. Μια πραγματικά «χορταστική» χρονιά.

Από τη ματσάρα του «Ολίμπικο», τα κατεβασμένα «ρολά» του Τιμπό Κουρτουά στον τελικό του Champions League, την επιστροφή των Γουόριορς, Τζόκοβιτς, μέχρι την εκπλήρωση του πεπρωμένου του Λιονέλ Μέσι στην αραβική χερσόνησο του Κατάρ, συλλέγοντας και το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» μιας αξεπέραστης καριέρας.

Ας πούμε «αντίο» στο 2022 κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο ματς κάθε μήνα του περασμένου έτους!


Ιανουάριος



Ρόμα-Γιουβέντους 3-4 (21η αγωνιστική Serie A 2021/22 09/01)

.......

Το 2022 μπήκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χαρίζοντας μας το ματς-«highlight» του ιταλικού πρωταθλήματος την περασμένη σεζόν, με μια αδιανόητη «κονταρομαχία» στο «Ολίμπικο» που είχε τα πάντα. Γκολ, θέαμα, σκληρές μονομαχίες και ανατροπές.

Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο μπήκε δυνατά ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 11΄ μετά από κεφαλιά του Έιμπραχαμ που είχε «προειδοποιήσει» και λίγα λεπτά πριν με τον ίδιο τρόπο. Ακολούθησε η άμεση απάντηση της «μεγάλης κυρίας», με τον Ντιμπάλα να ισοφαρίζει με αριστοτεχνικό πλασέ εκτός περιοχής, και έπειτα... το χάος!

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι μέσα σε πέντε λεπτά έριξαν στα «σχοινιά» τους «μπιανκονέρι». Πρώτα ο Μικιταριάν στο 48΄ είδε το σουτ του να κοντράρει στο πόδι του Ντε Σίλιο αιφνιδιάζοντας τον Σέζνι, ενώ ο Πελεγκρίνι με τρομερή απευθείας εκτέλεση φάουλ έστειλε την μπάλα στο παραθυράκι της αντίπαλης εστίας για το 3-1.

Και πάνω που όλα έδειχναν να είχαν τελειώσει για τους φιλοξενούμενους, επτά λεπτά ήταν αρκετά για να «υπογράψουν» μια «μυθική» ανατροπή. Πρώτα ο Λοκατέλι μείωσε με κεφαλιά στο 70΄, δύο λεπτά αργότερα ο Κουλουσέφσκι εκμεταλλεύτηκε άριστα την αναταραχή στην άμυνα των «τζιαλορόσι» φέρνοντας το παιχνίδι στα ίσα, ενώ το 3-4 για τη «βέκια σινιόρα» έκανε ο Ντε Σίλιο με φοβερό τελείωμα στο 77΄.

Με τα «αίματα να έχουν ανάψει» για τα καλά και τους «παλμούς» να βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη , ο Ντε Λίχτ είδε τη δεύτερη κίτρινη μετά από χέρι του στο σουτ του Έιμπραχαμ εντός περιοχής. Έδωσε την ευκαιρία στον Πελεγκρίνι να ισοφαρίσει για τη Ρόμα, με τον Σέζνι όμως να τον «σταματάει» από τα έντεκα βήματα, χαρίζοντας μια επική νίκη στη Γιουβέντους.




Φεβρουάριος



Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 73-81 (Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Μπάσκετ 2021/2022 20/02)

.......

Ο τελικός του Final Four στα «Δύο Αοράκια» έμελλε να μας χαρίσει μια πραγματική «μάχη» ανάμεσα στους «αιωνίους», σε μια αναμέτρηση με ανατροπές και τις δύο ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο ως το τέλος.

Οι «πράσινοι» δεν ήταν το φαβορί για την κατάκτηση, ανεξαρτήτως πως τέτοιοι «τίτλοι» δεν υφίστανται όταν μιλάμε για τέτοια μεγέθη συλλόγων και πόσο μάλλον όταν αυτοί συμμετέχουν σε τελικούς, όμως η δυναμική του Ολυμπιακού βάση αποτελεσμάτων και εικόνας έδειχνε την «πλάστιγγα» να γέρνει προς την «ερυθρόλευκη» πλευρά.

Ο Παναθηναϊκός έδειξε πως σε όποια κατάσταση και να βρίσκεται αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Για τρείς περιόδους ήλεγχε το ματς και βρέθηκε να προηγείται μέχρι και με 12 πόντους στο πρώτο 25λεπτο και με εννέα στο μισάωρο, με τον Νέντοβιτς των 23 πόντων να ξεχωρίζει.

Κάπου εκεί ήταν που Ολυμπιακός με τον ήδη τρομερό Τάιλερ Ντόρσεϊ (21 πόντους), και τους «game changers» ΜακΚίσικ και Γουόκαπ στην τελευταία περίοδο, ανέτρεψε πλήρως την εις βάρος του κατάσταση επικρατώντας του «τριφυλλιού» που στέρεψε από δυνάμεις.

Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασαν στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από έντεκα ολόκληρα χρόνια, και την διετή απουσία τους από τις διοργανώσεις του ΕΣΑΚΕ.



Μάρτιος



Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν 3-1 (Φάση των «16» Champions League 2021/2022 09/03)

.......

Μπορεί η ομάδα του Ποκετίνο να είχε επικρατήσει με 1-0 στις καθυστερήσεις της πρώτης αναμέτρησης για τη φάση των «16» στο «Παρκ ντε Πρενς», όμως η ρεβάνς στο «Μπερναμπέου» ήταν μια διαφορετική ιστορία.

Τι και αν ο Εμπαπέ με φοβερό τελείωμα έπειτα από αντεπίθεση στο 39΄ έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στους Γάλλους για την υπόθεση «πρόκριση», η ομάδα του «Ντον Κάρλο» δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα.

Στο 61ο λεπτό μετά από λάθος του Ντοναρούμα υπό πίεση του Μπενζεμά, η μπάλα έφτασε στον Βινίσιους, αυτός γύρισε ξανά στον Γάλλο και το 1-1 ήταν γεγονός. Ένα τέταρτο αργότερα στο 76΄ χτύπησε και πάλι, όπου μετά την κάθετη του Μόντριτς «πυροβόλησε» τον Ιταλό γκολκίπερ για την ολική ανατροπή.

Το «καρφί» στο «φέρετρο» της Παρί πέταξε και πάλι ο ίδιος δύο λεπτά αργότερα, όταν μετά την τραγική απομάκρυνση του Μαρκίνιος, έστειλε τη μπάλα στην πλαϊνή και δεξιά πλευρά των διχτύων πετυχαίνοντας χατ-τρικ, στέλνοντας την ομάδα του Λιονέλ Μέσι... «σπίτι» της μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κίλιαν Εμπαπέ που εκείνη τη περίοδο φημολογούνταν πως είχε ήδη υπογράψει ως ελεύθερος στη Ρεάλ Μαδρίτης, έφτασε άλλες δύο φορές στο γκολ με τα τέρματα του να ακυρώνονται εν τέλει ως οφσάιντ.

Ξεκάθαρη υπεροχή των «μερένχες» στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι σε μια ομάδα που έδειχνε να λογάριαζε χωρίς τον «ξενοδόχο» και την ομάδα που ποτέ δεν πρέπει να ξεγράφεις στην... «δική» της διοργάνωση.



Απρίλιος



Μπαρτσελόνα-Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-3 (Φάση των «8» Europa League 2021/22 14/04)

.......

Οι «αετοί» της Φρανκφούρτης ταξίδεψαν στο «Κάμπ Νου» για τη ρεβάνς του 1-1 στη Γερμανία, προκαλώντας παγκόσμιο «σοκ» με δεκάδες χιλιάδες φίλους της να την ακολουθούν στην Ισπανία για την κρίσιμη αναμέτρηση με τους «μπλαουγκράνα», με φόντο τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Με 25.000 Γερμανούς να έχουν ταξιδέψει στη Βαρκελώνη χωρίς εισιτήριο, αποτελεί «μυστήριο» το πως βρέθηκαν 30.000 οπαδοί της Άιντραχτ στις κερκίδες του «σπιτιού» της Μπαρτσελόνα. Συνθήκη που -εκ του αποτελέσματος- φάνηκε να έπαιξε τον ρόλο της.



Οι φιλοξενούμενοι πήραν προβάδισμα στο σκορ με πέναλτι του Κόστιτς στο 4ο λεπτό, μετά από αφελές μαρκάρισμα του Έρικ Γκαρσία σε μια φάση που δεν έδειχνε να εμπνέει κίνδυνο. Μετά το πρώτο τέρμα της ομάδας του Γκλάσνερ, η «υπνωτισμένη» «Μπάρτσα» άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια τα κακό της πρόσωπο από την προ-Τσάβι εποχή.

Με την αδυναμία των γηπεδούχων να γίνουν ουσιαστικοί και απειλητικοί, ήρθε και δεύτερο γκολ για την Άιντραχτ μετά το τρομερό σουτ του Μπορέ στο 36΄, στο οποίο βέβαια ευθύνη φέρει και ο Τερ Στέγκεν, ο οποίος δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε.

Στο δεύτερο ημίχρονο και το 67ο λεπτό ήρθε και η «χαριστική βολή» όπου μετά από ακόμη μια ολιγωρία της άμυνας της Μπαρτσελόνα, ο Κόστιτς έγραψε με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα το 0-3. Οι «μπλαουγκράνα» που είχαν εμφανώς ανεβάσει «στροφές» το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν σε 2-3, αρχικά με το άπιαστο βολέ του Μπουσκέτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων και στη συνέχεια με πέναλτι του Ντεπάι στο 90+8΄.

Μια ιστορική πρόκριση για την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία έφτασε εν τέλει μέχρι το τέλος της «διαδρομής» κατακτώντας το τρόπαιο. Μια αξέχαστη ήττα για το κλαμπ της Βαρκελώνης, τόσο εντός των τεσσάρων γραμμών όντας το μεγάλο φαβορί, όσο και στη «μάχη» της εξέδρας, σε μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις οπαδών... που βρέθηκαν και στο γήπεδο!





Μάιος



Λίβερπουλ-Ρεάλ Μαδρίτης 0-1 (Τελικός Champions League 2021/22 28/05)

.......

Τέσσερα χρόνια αργότερα από τον τελικό του 2018 στο Κίεβο που έμεινε στην ιστορία για τα λάθη του Κάριους και τη 13η κατάκτηση των «μερένχες», οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες εκ νέου για το «τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά», το 2022 στο «Σταντ ντε Φρανς».

Το σενάριο αυτή τη φορά ήταν διαφορετικό, όμως η κατάληξη... ίδια. Μπορεί η ομάδα του Γιούρκγεν Κλοπ να είχε τον έλεγχο και τις μεγαλύτερες ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ωστόσο από την απέναντι πλευρά συνάντησε το αδιαπέραστο «τείχος» εν ονόματι Τιμπό Κορτουά!

Ιστορική βραδιά για τον Βέλγο, καθώς ο 30χρονος τερματοφύλακας με εννέα επεμβάσεις έγινε ο ο παίκτης με τις περισσότερες σε έναν τελικό Champions League. Ασύλληπτη επίδοση που εν τέλει έκρινε και τον τίτλο.

Εν πρώτοις διατήρησε το «μηδέν» για την ομάδα του παρά την αδιάκοπο «σφυροκόπημα» των «ρεντς», ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 1-0 από το γκολ του του Βινίσιους στο 59΄ μετά το όμορφο γύρισμα του Βαλβέρδε σε ρόλο... εξτρέμ.

Οι «κόκκινοι» Μέρσεϊσαϊντ ήταν η κυρίαρχη ομάδα στο παιχνίδι, δίνοντας ότι είχαν μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα, χωρίς να ευτυχήσουν να φτάσουν στο τέρμα της ισοφάρισης. Μπορεί η Λίβερπουλ να άξιζε το κάτι παραπάνω, ωστόσο η ομάδα του Αντσελότι φόρεσε για 14η φορά στην ιστορία της το «στέμμα» της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.



Ιούνιος



Μπόστον Σέλτικς-Γκόλτεν Στέιτ Γουόριορς 90-103 (6ο παιχνίδι Τελικών NBA 2021/2022, 4-2)

.......

Ένα «ζευγάρωμα» που δύσκολα κάποιος θα είχε προβλέψει στην αρχή της σεζόν. Από τη μια οι «κέλτες» που για πρώτη φορά μετά το 2010 βρέθηκαν και πάλι σε τελικούς, ενώ από την άλλη η ομάδα του Σαν Φρανσίσκο, που με την επιστροφή του Τόμπσον και την τρομερή σεζόν των Κάρι, Γκριν, Πουλ και Γουίγκινς μεταξύ άλλων έδειχνε έτοιμη να επιστρέψει στο «θρόνο» μετά το 2018.

Η ομάδα του Ουντόκα πήρε το Game 1 και έκτοτε ακολούθησε «διάλογος» νικών, με τη σειρά να φτάνει στο 3-2 υπέρ αυτής του Στιβ Κέρ. Στο Game 6 του «TD Garden», η Βοστώνη είτε θα έστελνε τη σειρά και σε έβδομο παιχνίδι, είτε θα έβλεπε το Γκόλντεν Στέιτ να πανηγυρίζει το έβδομο πρωτάθλημα του μέσα στο «σπίτι» της.

Οι φιλοξενούμενοι ήταν συγκλονιστικοί, και με «καρδιά» πρωταθλητή έδειξαν από νωρίς ότι η υπόθεση «τίτλος» είχε ήδη ξεκαθαρίσει. Οι 34 πόντοι του Στεφ Κάρι, οι 18 του Γουίγκινς σε συνδυασμό με τον «υπερηχητικό» Ντέιμοντ Γκριν που μάζεψε 12 ριμπάουντ και μοίρασε οκτώ ασίστ πλην των 12 πόντων που πέτυχε, δεν άφησαν πολλά περιθώρια στο «δίδυμο» Τέιτουμ-Μπράουν.

Σημείο «κλειδί» στην αναμέτρηση ήταν το ασύλληπτο σερί 21-0 του Γκόλντεν Στέιτ στην πρώτη περίοδο, ανατρέποντας έτσι πλήρως το 14-2 που αρχικά είχε σχηματίσει η Βοστώνη έχοντας μπει αποφασισμένη στο ματς... με τα «φτερά» της ωστόσο να «κόβονται» νωρίς.

Η συνέχεια βρήκε τους Σέλτικς να «κυνηγούν» δίχως αποτέλεσμα, και τους Γουόριορς να επικρατούν εν τέλει με 103-90, φτάνοντας για τέταρτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια στη κορυφή του «μαγικού κόσμου» του NBA, με τον Κάρι επιπλέον αν αναδεικνύεται «MVP» των τελικών.



Ιούλιος



Τζόκοβιτς-Κύργιος 3-1 (Τελικός Wimbedon 2022 10/07)

.......

Ο Σέρβος «θρύλος» του αθλήματος βρήκε απέναντι του τον «πρωτάρη» Ελληνοαυστραλό τενίστα για το βαρύτιμο τρόπαιο και το Grand Slam του Wimbledon. Σε έναν αγώνα ωστόσο που μόνο εύκολος δεν αποδείχθηκε για τον Τζόκοβιτς.

Ο Κύργιος του έβαλε από νωρίς δύσκολα παίρνοντας το πρώτο σετ, όμως παρά τους 30 άσους που σέρβιρε στη συνέχεια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την έκπληξη, με τον «Νόλε» να βελτιώνει όλο και περισσότερο την εικόνα του με την πάροδο του χρόνου, ανατρέποντας πλήρως τις ισορροπίες.

Η εμπειρία «μίλησε» και κερδίζοντας 65/75 πόντους σε συνδυασμό με τους 15 άσους δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Νικ Κύργιο να διεκδικήσει κάτι παραπάνω, προκαλώντας τον εκνευρισμό του αντιπάλου του σε ορισμένα σημεία, που συνολικά είχε μια αρκετά ανταγωνιστική παρουσία.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έγραψε ιστορία κατακτώντας το Wimbledon για τέταρτη διαδοχική φορά, ενώ ο τίτλος του 2022 ήταν ο έβδομος για τον ίδιο στη βρετανική πρωτεύουσα, φτάνοντας συνολικά τα 21 Grand Slams με ένα να του απομένει για να «ισοφαρίσει» τον Ράφα Ναδάλ (22).



Αύγουστος



Μπρέντφορντ-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4-0 (2η Αγωνιστική Premier League 2022/23 13/08)

.......

Ένας αγώνας που κάλλιστα θα μπορούσε να θέτει «υποψηφιότητα» ως η το ματς-έκπληξη της σεζόν στο «νησί». Μια ιστορική νίκη από την μια πλευρά και ένας... ακόμη πιο ιστορικός διασυρμός στον αντίποδα.

Σε εφιάλτη εξελίχθηκε η δεύτερη επίσημη αναμέτρηση των «κόκκινων διαβόλων» στη Τεν Χαγκ «εποχή», γνωρίζοντας τη συντριβή με 4-0 στο «Brentford Community Stadium» από την ομάδα του Τόμας Φράνκ, μετά την ήττα με 1-2 από την Μπράιτον στο «Όλντ Τράφοντ» για την πρεμιέρα της Premier League.

Η Γιουνάιτεντ των Ρονάλντο, Ράσφορντ, Φερνάντεζ, Σάντσο, Σο, Έρικσεν, Μαγκουάιρ, Φρέντ, Νταλότ, Μαρτίνες και Ντε Χέα αλλού πατούσε... και αλλού βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο, συνθήκη που εκμεταλλεύτηκαν άριστα οι «μέλισσες».

Στο 10ο λεπτό ο Ντε Χέα είδε τη μπάλα να φεύγει μέσα από τα χέρια του στο -σχετικά- αδύναμο σουτ του Ντα Σίλβα για το 1-0 στο ματς. Όπως λέει και ο λαός, «ενός κακού μύρια έπονται», έτσι και έγινε για την ομάδα του Τεν Χάγκ που λίγο αργότερα και σε διάστημα 17 λεπτών δέχθηκε άλλα τρία τέρματα!

Στο 18΄ ακόμη ένα λάθος του Ισπανού τερματοφύλακα με λάθος πάσα στον Έρικσεν, ο τελευταίος έχασε εύκολα από τον Γιένσεν που πλάσαρε σε... σχεδόν κενή εστία. Με την ολοκλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού ο Μπεν Μι με κεφαλιά τριπλασίασε τα τέρματα της Μπρέντφορντ, ενώ το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε ο Μπεούμο, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα μετά από γύρισμα του Τόνει σε μια εξαιρετική αντεπίθεση τριών μεταβιβάσεων.

.......

Η Μπρέντφορντ «κράτησε» εύκολα το παιχνίδι στο δεύτερο μισό, δίχως να απειληθεί ιδιαίτερα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της απέλπιδες προσπάθειες της, φτάνοντας στον θρίαμβο και την εμφατική επικράτηση με 4-0!



Σεπτέμβριος



Ισπανία-Γαλλία 88-76 (Τελικός EuroBasket 2022 18/09)

.......

Από τη μια η Ισπανία που οι περισσότεροι θεωρούσαν «ξεγραμμένη» και δεν υπολόγιζαν για τη διεκδίκηση του τροπαίου, και από την άλλη η φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων, Γαλλία, που θεωρούνταν το ακλόνητο φαβορί για την κορυφή της Ευρώπης.

Ο τελικός του Βερολίνου ήρθε να αποδείξει το «λάθος» του να μην υπολογίζεις ένα μέγεθος όπως αυτό των Ίβηρων, σε ότι κατάσταση και αν αυτοί βρίσκονται. Το παιχνίδι ξεκίνησε ιδανικά για την ομάδα του Σκαριόλο, με τον Γουίλι Ερνάνγκόμεθ... να μην «καταλαβαίνει» τίποτα από το «τείχος» του Ρούντι Γκομπέρτ, διαμορφώνοντας το 23-14 του πρώτου δεκαλέπτου.

Στη δεύτερη περίοδο ο... «Bo Cruz» η αλλιώς Χουάντσο Ερνάνγκόμεθ έβγαλε το «όπλο» του και βάλθηκε να τρελάνει άπαντες, «καθαρίζοντας» τον υπόθεση μια ώρα αρχύτερα. Ευστόχησε σε τέσσερα σερί -υπό πίεση- σουτ τριών πόντων δίνοντας «αέρα» στη «φούρια ρόχα», ολοκληρώνοντας το «σόου» με ακόμη δύο σουτ από τα 6,75 για το 47-37 του ημιχρόνου.

Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Κολέ έκανε ότι περνούσε από το χέρι της στο ανασταλτικό κομμάτι, και με τον Γιαμπουσέλε να μην λαθεύει «ψαλίδισε» τη διαφορά έως το 47-42, φέρνοντας το κομβικό τάιμ-άουτ των Ισπανών που ολοκλήρωσαν την τρίτη περίοδο στο +9.

Στον «επίλογο» και το τελευταίο δεκάλεπτο ο Χουάντσο Ερνάνγκόμεθ ξανά «χτύπησε» με ακόμη ένα σουτ τριών πόντων, στο σημείο που οι «τρικολόρ» κατάλαβαν πως απλά δεν «γυρνάει»... Η Ισπανία επικρατώντας με 88-76 των Γάλλων αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για τέταρτη φορά στα τελευταία έξι τουρνουά και...ο «Bo Cruz» «MVP», όντας μόλις ο δεύτερος παίκτης με περισσότερα από πέντε τρίποντα σε τελικό.



Οκτώβριος



Μπαρτσελόνα-Ίντερ 3-3 (Φάση Ομίλων Champions League 2022/23 12/10)

.......

Μπαρτσελόνα και Ίντερ βρέθηκαν αντιμέτωπες τον περασμένο Οκτώβρη για τη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, χαρίζοντας μας ένα συναρπαστικό και συνάμα «χορταστικό» παιχνίδι.

Στην αναμέτρηση που έλαβε χώρα στο «Κάμπ Νου», οι «μπλαουγκράνα» ήθελαν τη νίκη για να διεκδικήσουν με ακόμη περισσότερες αξιώσεις την πρόκριση στην επόμενη φάση, την ίδια στιγμή που η Ίντερ βρισκόταν ήδη στους έξι βαθμούς μετά και από τη νίκη της εντός έδρας επί της Μπαρτσελόνα.

Ένα γεμάτο πρώτο ημίχρονο με μεγάλες ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες, την μπάλα να μεταφέρεται από τη μια περιοχή στην άλλη και την ομάδα του Τσάβι να παίρνει προβάδισμα με το πλασέ του Ντεμπελέ από το γύρισμα του Σέρτζι Ρομπέρτο πέντε λεπτά πριν την ανάπαυλα.

Στην έναρξη του δεύτερου μέρους οι «νερατζούρι» απάντησαν άμεσα με τον Νικολό Μπαρέλα να «εκτελεί» στο 50΄ τον Τεν Στέγκεν έπειτα από όμορφο κατέβασμα στη μεγάλη περιοχή. Η Ίντερ που έχανε τη μια φάση μετά την άλλη έφτασε στην ανατροπή όταν στο 63ο λεπτό ο Λαουτάρο Μαρτίνεζ υποδέχθηκε σωστά την μακρινή μεταβίβαση του Τσαλχανόγλου, απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και στη συνέχεια είδε την μπάλα να χτυπάει από το ένα δοκάρι στο άλλο πριν καταλήξει στα δίχτυα για το 2-1.

Με τους γηπεδούχους -πλέον- να «καίγονται» για αποτέλεσμα, το ματς πήρε άλλη τροπή με την Μπαρτσελόνα να φτάνει στην ισοφάριση στο 82΄ μετά από σουτ του Λεβαντόφσκι που κόντραρε στα σώματα. Η ομάδα του Σιμόνε Ινζάγκι δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της «κουβέντα» παίρνοντας και πάλι «κεφάλι» στο σκορ, με τον Γκόσενς να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα μετά σε αντεπίθεση δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση των 90΄.

Και εκεί που νομίζαμε πως είχαμε δει... τα πάντα στο ματς, ο Λεβαντόφσκι στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού έφερε εκ νέου το ματς στα ίσα με κεφαλιά από εκτέλεση φάουλ του Γκαρσία, διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα, στην εκπληκτική αυτή αναμέτρηση.



Νοέμβριος



Αργεντινή-Σαουδική Αραβία 1-2 (Φάση Ομίλων Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ 2022 22/11)

.......

Με το «καλημέρα» στη διοργάνωση οι Σαουδάραβες κατάφεραν να πετύχουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού, απέναντι μάλιστα σε ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η «αλμπισελέστε» ήταν η κυρίαρχη ομάδα στο ματς έχοντας ανοίξει το σκορ με τον Μέσι από το σημείο του πέναλτι στο 10ο λεπτό, παράλληλα είδε να της ακυρώνονται τρία τέρματα ως οφσάιντ μέσα σε 13 λεπτά! Πράγμα που μόνο τυχαίο δεν ήταν, με την άμυνα της Σαουδικής Αραβίας να κινείται με εξαιρετικό συγχρονισμό αφήνοντας εκτεθειμένο είτε τον Λαουτάρο Μαρτίνες είτε τον Μέσι.

Πλην της αμυντικής τους συνέπειας ωστόσο δεν είδαμε κάτι παραπάνω κατά τη διάρκεια του 90λεπτου, με την ομάδα του Ρενάρντ να μετράει όλα κι όλα δύο σουτ στο στόχο. Δύο εκτελέσεις που έφεραν όμως «τούμπα» το ματς σε πέντε λεπτά, με τις τρομερές εκτελέσεις των Αλ Σεχρί και Αλ Ντασαουρί στο 48΄ και το 53΄ αντίστοιχα, γράφοντας το 1-2.

.......

Όσο και να πάλεψε η ομάδα του Σκαλόνι να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, δεν κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων της που μόλις είχαν ολοκληρώσει το «θαύμα» στη πρεμιέρα τους στη φετινή διοργάνωση. Η ιστορική νίκη ή «γκέλα» (όπως το πάρει κανείς), το παραλήρημα του Σαουδάραβα σχολιαστή και το κλάμα των φιλάθλων στις εξέδρες, θα μνημονεύονται διαχρονικά στην ιστορία του Μουντιάλ.



Δεκέμβριος



Αργεντινή-Γαλλία 3-3 στην παράτ., 4-2 στα πεν. (Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ 2022 18/12)

.......

Το ματς του Δεκεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία. Η κρισιμότερη αναμέτρηση σε ένα Μουντιάλ αποτελεί από μόνη της ένα τεράστιο γεγονός, πόσο μάλλον όταν σε αυτή αναμετρώνται οι Λιονέλ Μέσι και Κίλιαν Εμπαπέ.

Από τη μια πλευρά η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι με τον «πούλγκα» να την οδηγεί ως την «τελευταία πράξη», στην ύστατη ευκαιρία του να επαναλάβει αυτό που ένα ολόκληρο έθνος περίμενε από το 1986 και τον Ντιέγκο Μαραντόνα στο τουρνουά του Μεξικό.

Από την άλλη ο «σεληνιασμένος» Εμπαπέ που ήταν αποφασισμένος να προσθέσει το δεύτερο «άγιο δισκοπότηρο» στη συλλογή του μόλις στα 24 του χρόνια, φτάνοντας «back-to-back» στη κορυφή του κόσμου υπό τις οδηγίες του Ντιντιέ Ντεσάμπ.

Στο στάδιο «Λουσαΐλ» των 88.966 θεατών, η Αργεντινή αρχικά σόκαρε τη Γαλλία παίρνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων με τον Μέσι να ευστοχεί από την άσπρη βούλα στο 23΄ και τον Ντι Μαρία να πλασάρει τον Γιορίς, έπειτα από υποδειγματική αντεπίθεση στο 36ο λεπτό.

Στην επανάληψη ο Γάλλος σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν έφερε τα «πάνω-κάτω» και μειώνοντας αρχικά με πέναλτι στο 80΄, έστειλε το ματς στην παράταση με εκπληκτική εκτέλεση για το 2-2 ένα λεπτό μετά.

Στο δεύτερο ημίχρονο του έξτρα χρόνου ο αρχηγός της «αλμπισελέστε» έδωσε το προβάδισμα για την Αργεντινή... και πάνω που φάνηκε πως δεν θα υπήρχαν άλλες εκπλήξεις στον -ήδη-δραματικό τελικό, ο Μοντιέλ με χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή έδωσε -στον «αλάνθαστο»- Εμπαπέ την ευκαιρία να στείλει την αναμέτρηση στα πέναλτι με δικό του χατ-τρικ.

Στη «ρωσική ρουλέτα» οι Αργεντινοί είδαν τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να μαντεύει σωστά στο χτύπημα του Κομάν και αυτό του Τσουαμενί να φεύγει άουτ, με την ομάδα τους να στέφεται Πρωταθλήτρια Κόσμου για τρίτη φορά στην ιστορία της, μετά το απόλυτο 4/4 από την άσπρη βούλα και την τελευταία εκτέλεση του Μοντιέλ (4-2).

Ο -κατά πολλούς- κορυφαίος τελικός Μουντιάλ όλων των εποχών, με τη λάμψη δυο αστέρων και τη παράδοση της σκυτάλης από τη μια εποχή στην άλλη. Η ολοκλήρωση του «παραμυθιού» Λιονέλ Μέσι, και η «υπόσχεση» Κίλιαν Εμπαπέ για το μέλλον που βρίσκεται... σε καλά χέρια.

.......



Δείτε εδώ όλο το περιοδικό του sport-fm.gr για την ανασκόπηση του 2022!

Επιμέλεια: Γιώργος Αυλακιώτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Καλεντάρι 2023: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της νέας χρονιάς!

Από το Μουντομπάσκετ μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών. Το 2023 πρόκειται να είναι μια χρονιά γεμάτη σημαντικές διοργανώσεις από διάφορα αθλήματα και το θέαμα αναμένεται να είναι πολλά υποσχόμενο.

02.01.23 | 16:45

Παίκτες-δώρα για τις ελληνικές ομάδες: Κυκλοφορούν… ελεύθεροι από την 1η Ιανουαρίου!

Το sport-fm.gr ξεχωρίζει τους ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι το ερχόμενο καλοκαίρι και θα μπορούσαν να αποτελέσουν ποιοτικότατες λύσεις στα ρόστερ των κορυφαίων ελληνικών ομάδων!

01.01.23 | 21:50

Ο Λιονέλ Μέσι εκπλήρωσε την… προφητεία!

Το τελευταίο τάνγκο του Λιονέλ Μέσι με την Αργεντινή, άγγιξε την τελειότητα. Αν υπήρχαν κριτές, θα του έβαζαν «10» με τόνο. Και αν υπήρχαν ακόμη άνθρωποι που τον επέκριναν, εξαφανίστηκαν και αυτοί...

01.01.23 | 20:50
x