Tελικός Γουέμπλεϊ: Το μεγαλύτερο παράσημο για τον Panathinaikos

Γουέμπλεϊ: Το μεγαλύτερο παράσημο για τον Panathinaikos

Ο μεγάλος τελικός του Γουέμπλεϊ δεν είχε και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό απέναντι στον μεγάλο Άγιαξ. Ωστόσο παραμένει ένα μεγάλο παράσημο για την ιστορία του.

www.sport-fm.gr |

2 Ιουνίου 1971.

Μια ημερομηνία - ορόσημο για τον Παναθηναϊκό Αθλητικό Ομιλο, αλλά και για τον ελληνικό αθλητισμό συνολικά. Γουέμπλεϊ, τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ήττα από τον φοβερό και τρομερό Άγιαξ για το τριφύλλι, μα και υπερηφάνεια σε όλους στην ομάδα (και όχι μόνο). Η συμμετοχή των πράσινων στον τελικό του '71 παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικού συλλόγου.

Ποτέ κανείς άλλος δεν κατάφερε κάτι ανάλογο. Ο Παναθηναϊκός ήταν αυτός που έφτασε ξανά κοντά σε ένα τέτοιο επίτευγμα, με τη συμμετοχή του στα ημιτελικά του Πρωταθλητριών τη σεζόν 1984/85, αλλά και το 1995/96. Βλέπετε, ο τελικός του Γουέμπλεϊ αποτέλεσε την αφετηρία προκειμένου το τριφύλλι να εξελιχθεί σε ένα κλαμπ ευρωπαϊκού προφίλ με τις μεγαλύτερες πορείες και επιτυχίες από οποιονδήποτε άλλο Σύλλογο στη χώρα μας.

Εκείνο το απόγευμα στις 2 Ιουνίου, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός του Φέρενς Πούσκας πάλεψε απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ, το οποίο κατακλείστηκε από χιλιάδες Έλληνες και Ολλανδούς, οι "πράσινοι" τα έδωσαν όλα. Ωστόσο, ο Αίαντας εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν ανίκητος. Υπό το βλέμμα και τα συνθήματα 83.179 θεατών, ο Φαν Ντάικ μόλις στο 5' με κεφαλιά άνοιξε το σκορ για το μεγάλο φαβορί, που μπήκε φουριόζο με σκοπό να... πάρει τον αέρα της ελληνικής ομάδας.



Ο Παναθηναϊκός έχασε μοναδική ευκαιρία με τον Αντωνιάδη όταν η κεφαλιά του, σχεδόν σε κενή εστία, πέρασε άουτ. Το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε στο 85' με αυτογκόλ του Καψή, έπειτα από γύρισμα του Χάαν. Ένα τέρμα το οποίο έκοψε τα φτερά των Ελλήνων στην προσπάθεια που έκαναν για ισοφάριση. Το 2-0 έμεινε μέχρι το φινάλε με τον Άγαξ να σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο και την ελληνική ομάδα να επιστρέφει στην πατρίδα με χαρά και υπερηφάνεια για το μεγάλο κατόρθωμα της συμμετοχής στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Αυτός ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τον ολλανδικό Σύλλογο με μπροστάρη τον Γιόχαν Κρόιφ. Ακολούθησαν άλλα τρία πρωταθλητριών και Τσάμπιονς Λιγκ (1972, 1973, 1995), ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1992) και ένα Κυπέλλούχων (1987). Από την άλλη, για τον Παναθηναϊκό, το Γουέμπλεϊ ήταν η αρχή, όπως αναφέραμε και παραπάνω για την ευρωπαϊκή καταξίωση της ομάδας. Θα ακολουθούσαν δεκαετίες με φοβερές και τρομερές πορείες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και σιγά σιγά το όνομα Panathinaikos θα γινόταν γνωστό σε όλες τις χώρες, σε όλες τις πόλεις. Το 1971 και η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ήταν το πρώτο μα και μεγαλύτερο παράσημο για τον Σύλλογο.



Ο στρατηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, δήλωσε: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5'), Καψής (85' - αυτογκόλ)

Διαιτητής: Τέιλορ (Αγγλία)

ΑΓΙΑΞ: Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Φαν Ντάικ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν γεννήθηκε ο Panathinaikos!

Ο Βαϊος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για την «σαν σήμερα» παρουσία του Παναθηναϊκού στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

02.06.21 | 07:50

Μαλακατές: «Η κορυφαία στιγμή για τον Παναθηναϊκό - Μέχρι την Ομόνοια με συνθήματα»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ θυμάται το έπος του Γουέμπλεϊ. Πενήντα χρόνια μετά, η πορεία του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 παραμένει η σπουδαιότερη που έχει καταφέρει ποτέ ελληνική ομάδα

02.06.21 | 07:45
x