Ο Τύπος για το «έπος» του Γουέμπλεϊ - «Γκρεμίστε τα τείχη για τους ήρωες»

Ο ελληνικός και μη Τύπος για το «έπος» του Γουέμπλεϊ

Η τεράστια σημασία της παρουσίας του Παναθηναϊκού στον τελικό του Γουέμπλεϊ αποτυπώθηκε στους μεγαλειώδεις τίτλους των εφημερίδων εκείνης της εποχής. Ελληνικών και μη...

Αναστασία Βοσνάκη |

Στις 2 Ιουνίου του 1971 ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που βρέθηκε σε τελικό ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο. Ο τελικός έγινε στο Γουέμπλεϊ στο Λονδίνο και το «τριφύλλι» αντιμετώπισε τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Μπορεί η ελληνική ομάδα να ηττήθηκε με 2-0 από τον Αίαντα, αλλά ο Παναθηναϊκός άφησε τη δική του ιστορία!

Τα πρωτοσέλιδα εκείνης της εποχής όπως ήταν λογικό αποθέωσαν τους «πράσινους» χαρακτηρίζοντάς τους μεταξύ άλλων «ήρωες» και να αναφέρουν ατάκες όπως «γκρεμίστε τα τείχη».

Για να φτάσει μέχρι τον τελικό ο Παναθηναϊκός έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο τεσσάρων αντιπάλων. Αρχικά της Ζενές Ες με χαρακτηριστική ευκολία και συνολικό σκορ 7-1 σε δυο ματς και στη συνέχεια αυτό της Σλόβαν Μπρατισλάβας (συνολικό σκορ 4-2). Στα προημιτελικά ήρθε αντιμέτωπος με την ισχυρότατη τότε Έβερτον αποκλείοντάς την με δύο ισοπαλίες και συνολικό σκορ 1-1, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής να αποθεώνουν τους «πράσινους». Για να ακολουθήσει ο Ερυθρός Αστέρας και η μεγάλη ανατροπή από τον Παναθηναϊκό, που έφερε «τούμπα» το 4-1 του πρώτου αγώνα και με μαγική εμφάνιση επικράτησε 3-0 και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό!

































Στον τελικό το εμπόδιο του Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς αποδείχτηκε ανυπέρβλητο, αλλά ο Παναθηναϊκός είχε γράψει ιστορία. Ελληνικά Μέσα όπως ήταν λογικό αποθέωσαν το «τριφύλλι», ενώ αναφορά πριν και μετά τον τελικό έχουν κάνει τόσο αγγλικά έντυπα όσο και η σπουδαία «Marca».















Οι ενδεκάδες του τελικού

ΑΓΙΑΞ (Ρίνους Μίχελς): Στούι, Βάσοβιτς, Σουρμπίρ,Χουλσόφ, Κρολ, Χάαν, Μιούρεν, Μπλάνκεμπουργκ (46'), Νέεσκενς, Κάιζερ, Κρόιφ, Βαν Ντάικ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.

Σκόρερ: Βαν Ντάικ (5'), Καψής (85' - αυτογκόλ).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν γεννήθηκε ο Panathinaikos!

Ο Βαϊος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για την «σαν σήμερα» παρουσία του Παναθηναϊκού στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

02.06.21 | 07:50

Μαλακατές: «Η κορυφαία στιγμή για τον Παναθηναϊκό - Μέχρι την Ομόνοια με συνθήματα»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ θυμάται το έπος του Γουέμπλεϊ. Πενήντα χρόνια μετά, η πορεία του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 παραμένει η σπουδαιότερη που έχει καταφέρει ποτέ ελληνική ομάδα

02.06.21 | 07:45
x