Τα πέντε εννιάρια του «ψηλού» που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στο «Γουέμπλεϊ»!

Τα πέντε εννιάρια του «ψηλού» που οδήγησαν στο Γουέμπλεϊ!

Πως κατάφερε ο Αντώνης Αντωνιάδης να γράψει ιστορία με μια απίστευτη αλλά πλέον... θρυλική σύμπτωση, στον δρόμο για τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό απέναντι στον Άγιαξ.

Σπύρος Σιαμπλής |

Αν υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε συλλογικό επίπεδο τουλάχιστον, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι το «έπος του Γουέμπλεϊ»! Η μεγαλειώδης πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, κόντρα στον Άγιαξ, στην Αγγλία το 1971...

Ωστόσο, ο δρόμος για το Λονδίνο είχε περάσει προηγουμένως από ένα άλλο αγγλικό γήπεδο, σημείο αναφοράς εκείνη την περίοδο, το «Γκούντισον Παρκ» του Λίβερπουλ. Εκεί όπου, στις 9 Μαρτίου του 1971, το «τριφύλλι»  είχε αναγκάσει την τότε πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον να... υποκλιθεί, αποσπώντας του την ισοπαλία με σκορ 1-1 στο τελευταίο λεπτό του ματς!

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Αντώνης Αντωνιάδης, με τον «ψηλό» -όπως ήταν το προσωνύμιό του, λόγω του μεγάλου ύψους του- να πρωταγωνιστεί σε μια μια απίστευτη αλλά πλέον... θρυλική σύμπτωση, πριν από 43 χρόνια μέσα στο ίδιο το «σπίτι» των «ζαχαρωτών» μάλιστα...

Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί, άλλωστε, το γεγονός ότι στις 9 του μήνα, στις 9 η ώρα ακριβώς, 9 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα το νούμερο 9 (σ.σ. ο Αντωνιάδης) σημείωσε το 9ο γκολ του στα κύπελλα Ευρώπης (σ.σ. είχε ένα την προηγούμενη χρονιά εναντίον της Φόρβερτς και οχτώ την τρέχουσα);

Τα επονομαζόμενα… πέντε εννιάρια του Αντώνη Αντωνιάδη, βλέπετε, θα έλεγε κανείς πως ήταν η αιτία που ο Παναθηναϊκός έβαζε τις βάσεις για να προκριθεί από τα προημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης εκείνης της εποχής!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων: 

Έβερτον: Ράνκιν, Ράιτ, Νιούτον, Κένιον, Χαρστ, Κέντολ, Χάρβεϊ, Μπολ, Χάζμπαντ (8’ Τζόνσον), Ρόιλ, Μόρισεϊ.

Παναθηναϊκός: Οικονομόπουλος, Τομαράς, Σούρπης, Καμάρας, Βλάχος, Ελευθεράκης, Καψής, Δομάζος, Φυλακούρης, Γραμμός, Αντωνιάδης.



«Λευκή ισοπαλία»

Παρά το γκολ του Τζόνσον στο 90ο λεπτό του πρώτου αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που πέρασε στα ημιτελικά του Κυπέλου Πρωταθλητριών.

Καθώς η Έβερτον δεν μπόρεσε να πετύχει κι αυτή ένα εκτός έδρας γκολ στη ρεβάνς που διεξήχθη στις 24 Μαρτίου στην κατάμεστη Λεωφόρο.

Έτσι με το 0-0 αυτό και το γκολ του Αντωνιάδη στο Λίβερπουλ, η πρόκριση βάφτηκε... πράσινη και τα υπόλοιπα ανήκουν πλέον στην ιστορία.

Έγινε... μαντινάδα

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, λίγες ημέρες μετά, ο 16χρονος Στέλιος Καγιαδάκης, μετέπειτα πρόεδρος του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης, αλλά και του Άρη Ρεθύμνου, πήρε έμπνευση από το περιοστατικό και αποφάσισε να γράψει μια... μαντινάδα.

«Σε μια πόλη της Αγγλίας, έπεσε ένας κεραυνός, που τον τρέμουν οι ομάδες, είναι ο Αντώνης ο ψηλός», αναφερόταν χαρακτηριστικά σε αυτήν και ακουγόταν για πολλά χρόνια από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και δη την Θύρα 13!

Κάτοχος του «αργυρού» παπουτσιού!

Ο Αντωνιάδης υπήρξε σπουδαίος επιθετικός, με δεινή εκτελεστική ικανότητα και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αναδείχτηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

Μάλιστα τα 39 γκολ που σημείωσε την περίοδο 1971-72 είναι ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα, ενώ του χάρισε και την διάκριση του «αργυρού παπουτσιού», με τον τεράστιο Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν Μονάχου να παίρνει το «χρυσό» για ένα, μόλις, τέρμα παραπάνω!

Επιστρέφοντας, δε, στην προηγούμενη χρονιά, κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ. Τέσσερα εκ των οποίων τα πέτυχε εναντίον της λουξεμβουργιανής Ζενές Ες, στην εντός έδρας νίκη του Παναθηναϊκού με 5-0, που αποτέλεσαν τότε επίδοση ρεκόρ για ποδοσφαιριστή ελληνικού συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Όταν γεννήθηκε ο Panathinaikos!

Ο Βαϊος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για την «σαν σήμερα» παρουσία του Παναθηναϊκού στο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

02.06.21 | 07:50

Μαλακατές: «Η κορυφαία στιγμή για τον Παναθηναϊκό - Μέχρι την Ομόνοια με συνθήματα»

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟ θυμάται το έπος του Γουέμπλεϊ. Πενήντα χρόνια μετά, η πορεία του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971 παραμένει η σπουδαιότερη που έχει καταφέρει ποτέ ελληνική ομάδα

02.06.21 | 07:45
x