Νίκολα Γιόκιτς: Από τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο και τις ιπποδρομίες στην κορυφή του ΝΒΑ, ένα… Taco Bell δρόμος!

Νίκολα Γιόκιτς: Αφιέρωμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος ΝΒΑ το 2023

Το 2023 ήταν η χρονιά του Νίκολα Γιόκιτς στο ΝΒΑ, με τον «Joker» να κατακτά με το δικό του μοναδικό και απαράμιλλο στιλ την κορυφή του μπασκετικού Έβερεστ!

Λουκάς Χατζής |

Στην ανασκόπηση του 2023 που επιχειρεί να κάνει το sport-fm.gr δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να λείπει και ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ.

Ένα σύμπαν τόσο στωικά δομημένο μέσα στο… χάος των λάμψεων που εκπέμπουν παγκοσμίως οι αθλητικοί αστέρες που το κατοικούν, στον χορό των δισεκατομμυρίων που περιτριγυρίζουν το οικοδόμημα του Άνταμ Σίλβερ, αλλά και τις μπασκετικής κουλτούρας που απέχει έτη φωτός από τα δικά μας ευρωπαϊκά στάνταρ και στερεότυπα.

Βέβαια, αν κάπου κρύβεται η «μαγκιά» σε όλο αυτό για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια γερή «απόβαση» στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Superstars του βεληνεκούς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, του Νίκολα Γιόκιτς, του Λούκα Ντόντσιτς και πολλών άλλων, σε χαμηλότερο level ωστόσο, οδηγούν διαρκώς το ΝΒΑ στον δρόμο του… εξευρωπαϊσμού, φέρνοντας πιο πολύ από ποτέ την μπασκετική παιδεία και αύρα της Γηραιάς Ηπείρου στις ακτές των ΗΠΑ.

Σε ένα πρωτάθλημα όπου το lifestyle και τα εκτός παρκέ πεπραγμένα, αποκτούν όλο και περισσότερο νόημα και πρωταγωνιστικό ρόλο, υπάρχουν και κάποιοι «αχάμπαροι» από τας… Ευρώπας, που κλείνουν τα αυτιά τους και επικεντρώνονται στην πραγματική ουσία του αθλήματος.




Ένας τέτοιος τύπος λοιπόν είναι ο Νίκολα Γιόκιτς! Ένας τύπος που δεν θα τρομάξει από τις «μαγκιές» του κάθε… Μαρκίφ Μόρις, ούτε και από τα τερτίπια και «δολοφονικά» βλέμματα του κάθε Τζίμι Μπάτλερ. Τι να του πουν άλλωστε όλα αυτά όταν έχει ζήσει στο πετσί του τον πόλεμο της Σερβίας και τα όσα επακολούθησαν στη χώρα του μετά και το 1999.

Ένα παιδί που μπήκε από την πίσω πόρτα στο ΝΒΑ, όντας η 41η επιλογή του ντραφτ το 2014 από τους Ντένβερ Νάγκετς. Οι συγγενείς του, αλλά και οι φίλοι των «σβόλων», περίμεναν μάταια να τον δουν στην τηλεόραση, αφού εκείνη την ώρα το ESPN προτίμησε να προβάλει μια διαφήμιση με το νέο μπουρίτο της Taco Bell και λίγο αργότερα κάτι ροζ μονόκερους της Toyota!



Άκουσε πολλά στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τόσο για τα παραπανίσια κιλά του, όσο και για την έλλειψη αθλητικότητας, αλλά και την ευκινησία του στο παρκέ.

Ε και; Σάμπως, εν έτει 2023, όντας στην κορυφή του ΝΒΑ και του παγκόσμιου μπάσκετ, δεν είναι ο ίδιος «ατσούμπαλος» ψηλός που δεν καρφώνει ούτε με… αίτηση, που είναι μια και δυο ταχύτητες πιο αργός από αυτό που επιτάσσει το σύγχρονο μπάσκετ, έχοντας διαρκώς μια ανέκφραστη φάτσα και ένα βλέμμα στο… κενό σε βαθμό εκνευριστικό; Η δουλειά όμως που έχει ρίξει, αλλά πρωτίστως, το μπασκετικό IQ που διαθέτει και όμοιό του δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού, μπορούν εύκολα να τον οδηγήσουν στο να καυχηθεί σαν άλλος… Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος πως ναι: «Με αυτή την κοιλιά σας γ…..»!


Νίκολα Γιόκιτς:

Η χρονιά που μας αφήνει σε λίγες ημέρες – σε μπασκετικά πλαίσια πάντα – του ανήκει δικαιωματικά. Φαίνεται πως μοίρα και οι σειρήνες έπαιξαν και σε εκείνον το ίδιο παιχνίδι που έπαιξαν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο το 2021. Όπως ο «Greek Freak μετά τα διαδοχικά βραβεία του MVP του πρωταθλήματος το 2019 και 2020, κατέκτησε τον πρώτο δαχτυλίδι της καριέρας του την αμέσως επόμενη σεζόν, το 2021, έτσι και ο «Joker» χρειάστηκε πρώτα να σηκώσει δύο διαδοχικά Michael Jordan Trophy (2021, 2022) μέχρι να φτάσει στη… γη της Επαγγελίας και να οδηγήσει τους Ντένβερ Νάγκετς στο πρώτο και μοναδικό πρωτάθλημα της 56χρονης ιστορίας τους!


Νίκολα Γιόκιτς:

Το να αραδιάσουμε όλα τα επιτεύγματά του κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν δεν έχει νόημα. Θα χρειαζόμασταν άλλωστε δύο θέματα και κάμποσους παιάνες για να εξιστορήσουμε τα όσα μυθικά και ιστορικά πράγματα έκανε τη σεζόν 2022/23, όπου και πραγματικά δεν είχε αντίπαλο. Θα αρκεστούμε προς ώρας στο γεγονός ότι πέτυχε 39 triple-double σε σύνολο 89 αγώνων, τα δέκα εκ των οποίων στα playoffs, στα 20 παιχνίδι των Νάγκετς στον δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου!

Το… τρελό στην όλη υπόθεση πάντως που με εξιτάρει και δεν μπορώ να το χωνέψω και να το συνειδητοποιήσω ξέρετε ποιο είναι; Ότι το μπάσκετ είναι το δεύτερο και μάλιστα με μεγάλη διαφορά άθλημα/χόμπι του Νίκολα Γιόκιτς!

Αν είχε να επιλέξει ανάμεσα στο μπάσκετ και τα άλογά του δεν θα δίσταζε στιγμή. Θα τα παρατούσε όλα για να τρέξει στην πατρίδα του και να αφοσιωθεί σε αυτό που τον γεμίζει και τον κάνει ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο σαν άνθρωπο. Στις ιπποδρομίες!

Νίκολα Γιόκιτς:

Ο Σέρβος διατηρεί τη δική φάρμα εκτρέφοντας άλογα και παίρνοντας μέρος σε πολλούς τοπικούς και διεθνείς αγώνες. Σχεδόν όλα του τα καλοκαίρια τα περνάει κοντά στα αγαπημένα του τετράποδα, φροντίζοντάς τα ακόμα και ο ίδιος, ενώ, όταν βρίσκεται στις ΗΠΑ συνεχίζει τη δουλειά, κάνοντας σκάουτινγκ σε καινούργια άλογα κούρσας!

Αν ακόμα δεν έχεις πειστεί για το ότι ο τύπος κάνει… πλάκα σε όλους μας και πως παίζει μπάσκετ βγάζοντας 47,6 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο έτσι απλά από… χόμπι, σου παραθέτουμε τις δηλώσεις του μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και την ανάδειξή του ως MVP των τελικών!

Σε ερώτηση για το αν το φετινό καλοκαίρι ήταν το καλύτερο της ζωής του ο ίδιος απάντησε πως: «Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Παίξαμε 2,5 μήνες παραπάνω μπάσκετ. Καλά ήταν, αλλά θα κανουμε λιγότερες διακοπές φέτος. Είχα περάσει καλύτερα σε προηγούμενα καλοκαίρια!». Εκεί που το... τερμάτισε βέβαια ήταν όταν έμαθε για την παρέλαση στην πόλη του Ντένβερ με αφορμή της κατάκτηση του τίτλου: «Πότε είναι η παρέλαση; Την Πέμπτη; Έλα ρε φίλε… Θέλω να πάω σπίτι μου»!

Γίνε ο Νίκολα Γιόκιτς που θες!


Νίκολα Γιόκιτς:

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x