Σέρχιο Γιουλ: Ο αειθαλής ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης που πλήγωσε τον Ολυμπιακό

Σέρχιο Γιουλ: Ο ηγέτης που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πληγώνοντας τον Ολυμπιακό

Ο Σέρχιο Γιουλ κατάφερε να σκαρφαλώσει και το 2023 μέχρι την κορυφή της Ευρώπης με την αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης, πληγώνοντας τον Ολυμπιακό στον μεγάλο τελικό του Κάουνας.

Δημήτρης Παπαδήμας |

Το 2023… μετράει μέρες και στα απανταχού σάιτ ετοιμάζονται οι καθιερωμένες ανασκοπήσεις, οι οποίες συνοδεύονται από αφιερώματα σε ομάδες, πρόσωπα και γεγονότα που ξεχώρισαν στον μαγικό κόσμο του αθλητισμού κατά τη διάρκεια του έτους που μας αφήνει!

Από αυτές τις βραδιές που θα μνημονεύονται όταν μπαίνει στη συζήτηση το 2023, δεν θα μπορούσε να λείπει εκείνη της 21ης Μαΐου, όταν ο Ολυμπιακός έφτασε μόλις μερικά δευτερόλεπτα (3,1’’ για την ακρίβεια) μακριά, από το να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του!

Μετά από μια τρομερή πορεία της στη σεζόν και τερματίζοντας στην κορυφή της κανονικής διάρκειας της Ευρωλίγκας, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ξεπέρασε με 3-2 νίκες το εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε στα playoffs και οριστικοποίησε το ιστορικό της ραντεβού με τη Ρεάλ Μαδρίτηςαποκλείοντας τη Μονακό (76-62) στο πρώτο της παιχνίδι για το Final 4 του Κάουνας.

Εκείνη την βραδιά του μεγάλου τελικού, οι Πειραιώτες μπήκαν… φουριόζοι στο παρκέ της «Ζαλγκίριο Αρίνα» και βρέθηκαν να προηγούνται με double score (24-12) στην πρώτη περίοδο, αλλά στην πορεία και όπως αναμενόταν, η Ρεάλ βρήκε τα πατήματά της και το παιχνίδι έγινε ντέρμπι αντάξιο της περίστασης. Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός μπήκε στην «τελική ευθεία» όντας στη θέση του οδηγού! Αφού προηγήθηκε με 74-67, 6 λεπτά πριν το τέλος, και με 78-72 όταν το ρολόι έδειχνε 2:13, είδε τη Ρεάλ να επιστρέφει ξανά, πλησιάζοντας σε «απόσταση αναπνοής» (78-77), χάρη σε συνεχόμενους πόντους του Ροντρίγκεθ.

Παρόλο που οι αντίπαλοί τους είχαν το μομέντουμ και την κατοχή της μπάλας, ενώ τα τελευταία δευτερόλεπτα του μεγάλου τελικού μετρούσαν αντίστροφα και οι απανταχού φίλοι του Ολυμπιακού κρατούσαν την ανάσα τους, οι παίκτες των «ερυθρόλευκων» πρέπει να ένιωσαν ότι άγγιζαν το πολυπόθητο τρόπαιο! Τουλάχιστον μέχρι να έρθει ο Σέρχιο Γιουλ, να πάρει την μπάλα στα χέρια του και να την στείλει… συστημένη στο καλάθι, σουτάροντας εν κινήσει από το ύψος των βολών, με μια απίθανη καμπύλη, τόση όση χρειαζόταν για να μην δεχθεί το μπλοκ από τα τεράστια χέρια του Φαλ, ο οποίος ήταν… κρεμασμένος πάνω του!



Τι κι αν ήταν εξαφανισμένος (με 0/1 δίποντα, 0/1 τρίποντα και 0 ασίστ σε 12:48) μέχρι εκείνη την στιγμή του μεγάλου αγώνα; Ο προπονητής του δεν δίστασε να τον εμπιστευθεί δίνοντάς του την τελευταία επίθεση! Μια επίθεση που κρίνει τον πιο μεγάλο ευρωπαϊκό τίτλο! Παρότι μαζί του στο παρκέ εκείνη την στιγμή υπήρχαν οι Ροντρίγκεθ (15π), Χεζόνια (12π), Ταβάρες (13π) και Κοζέρ (11π), οι οποίοι βρισκόντουσαν σε πολύ καλύτερη βραδιά από εκείνον, ο Ματέο επέλεξε να δώσει την μπακέτα στον άνθρωπο που γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον το πώς να παίζει τον ρόλο του πρωταγωνιστή! Αυτό έκανε και στα τελευταία δευτερόλεπτα εκείνου του τελικού, όταν σκόραρε για το τελικό 78-79, αφήνοντας τον Ολυμπιακός με το μεγάλο «αχ» και στέφοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης πρωταθλήτρια Ευρώπης για 11η φορά στην ιστορία της!

Σέρχιο Γιουλ: Ο ηγέτης που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πληγώνοντας τον Ολυμπιακό

Έχοντας μπει στο 36ο έτος της ηλικίας του, ο Γιουλ πέρασε την περασμένη σεζόν παίζοντας λιγότερο από ποτέ. Τα λιγότερα από 17 λεπτά που πατούσε παρκέ ανά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι της περσινής Ευρωλίγκας, ήταν τα λιγότερά του στη διοργάνωση από τη σεζόν 2007-2008, τότε που, ως ένα 20χρονο παιδί, είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη «βασίλισσα». Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο και η «Mandarina» του συνέχισε να πληγώνει τους αντιπάλους του.



Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το σώμα του δεν είναι όπως ήταν, συνέχισε να είναι καθοριστικός για την ομάδα που υπηρετεί εδώ και 16 ολόκληρα χρόνια, όχι μόνο με την ιδιότητα του αρχηγού και με την ηγετική του παρουσία στην ομάδα, αλλά και εντός του παρκέ, όπου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο! Έχουμε δει παίκτες που μετά από κάποια ηλικία χάνουν είτε την… σπιρτάδα τους, είτε τον ενθουσιασμό τους και την «πείνα» όσον αφορά το μπάσκετ. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι κάτι τέτοιο ισχύει στην περίπτωση του Γιουλ! Η ενέργεια που συνεχίζει να βγάζει στο παρκέ, σε συνδυασμό με την ταχύτητα που έχει στο παιχνίδι του λόγω της μπασκετικής του οξυδέρκειας, δεν αφήνει δικαιώματα αμφισβήτησης.



Τι κι αν έχει κατακτήσει τα πάντα (3 Ευρωλίγκες, 7 πρωταθλήματα Ισπανίας, 6 Κύπελλα με τη Ρεάλ, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 3 Ευρωπαϊκά και μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική ομάδα της Ισπανίας) κατά τη διάρκεια της καριέρας του; Δεν έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο το κίνητρό του! Δεν σου δίνει το δικαίωμα ούτε καν να υποψιαστείς ότι δεν θα παλέψει μέχρι τέλους, δείχνοντας το πάθος του και παλεύοντας ακόμα και όταν η ομάδα του έχει ηττηθεί. Αυτή η νοοτροπία όχι απλώς τον ανέβασε στην κορυφή, αλλά τον έχει διατηρήσει εκεί με πέρασμα των χρόνων.

Μερικές εβδομάδες πριν από τη μεγάλη για εκείνον βραδιά στο Κάουνας, έζησε μια από τις χειρότερες της καριέρας του. Στο δεύτερο παιχνίδι της επεισοδιακής σειράς των playoffs ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης, Παρτίζαν και λίγο πριν οι Σέρβοι πάρουν τη δεύτερη νίκη τους, «αγγίζοντας» το Final 4, ο… σκασμένος Γιουλ έκανε ένα πολύ σκληρό- αντιαθλητικό φάουλ στον Πάντερ, πριν ακολουθήσει… το χάος, με γενικευμένη σύρραξη και μπόλικο «ξύλο» που οδήγησε σε βαριές τιμωρίες.



Λίγες ώρες αργότερα και μέσω μιας ανάρτησής του στα social media, ο Γιουλ ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την... καταστροφή που ακολούθησε το σκληρό του φάουλ, ζητώντας συγγνώμη από όλους τους φιλάθλους του αθλήματος. Έβλεπε την ευκαιρία να πάει σε ένα ακόμα Final 4 να απομακρύνεται και… θόλωσε, αποδεικνύοντας ξανά (με τον λάθος όμως τρόπο αυτή τη φορά) ότι ζει και αναπνέει για το μπάσκετ.

Σέρχιο Γιουλ: Ο ηγέτης που ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης πληγώνοντας τον Ολυμπιακό

Κατά τη διάρκεια του 2023, ο Γιουλ κατάφερε να γράψει μία ακόμα χρυσή σελίδα στο βιβλίο της «πλούσιας» καριέρας του! Δυστυχώς για εμάς, αυτή τη φορά το κατάφερε στερώντας μια ιστορική επιτυχία από μια ελληνική ομάδα, αλλά αν το δεις με την ουδέτερη ματιά, δεν μπορείς παρά να τον χειροκροτήσεις, όχι μόνο για τα όσα έχει καταφέρει, αλλά και για όσα συνεχίζει να καταφέρνει στα 36 του!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Με… κιτρινόμαυρη κυριαρχία και επιλογή εκτός «Big-5»: Η κορυφαία ενδεκάδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

Έντεκα παίκτες από 5 ομάδες, με μία εξ αυτών να τα… σαρώνει και με επιλογή-έκπληξη (ή και όχι). Το sport-fm.gr, λίγο πριν το ρεβεγιόν, παρουσιάζει την κορυφαία 11άδα της Σούπερ Λίγκας για το 2023!

31.12.23 | 20:27

Φραντς Βάγκνερ: Ένας… μαγικός Γερμανός

Το καλοκαίρι του 2023 η εθνική ομάδα της Γερμανίας πέτυχε το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία του μπάσκετ της χώρας και ο Φραντς Βάγκνερ ήταν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών.

31.12.23 | 13:52

Το καλοκαίρι δεν είχαμε μόνο… ζέστη: Η ελληνική υπογραφή στην Ευρώπη με 4 ομάδες μετά από χρόνια

Σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τη θέση της Ελλάδας στη βαθμολογία της UEFA, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ μπήκαν στους ομίλους και άφησαν το δικό τους -θετικό- αποτύπωμα στην Ευρώπη.

31.12.23 | 13:40
x