Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η παράνοια εισέβαλε στο σπίτι της αμερικανικής δημοκρατίας

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Το sport-fm.gr θυμάται μία από τις πιο σκοτεινές ημέρες στην ιστορία του αμερικανικού κράτους. Την εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.

Γιάννης Πολιάς |

Το 2020 υπήρξε μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών για όλον τον πλανήτη, αλλά για τις ΗΠΑ συγκεκριμένα, ήταν ακόμη πιο ζόρικο. Εκτός της πανδημίας του κορωνοϊού, ήρθε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό τον Μάιο να διχάσει ακόμη περισσότερο τη χώρα, ενώ οι εκλογές του Νοεμβρίου σήμαναν την πτώση του Ντόναλντ Τραμπ από τον προεδρικό θώκο και την διαδοχή του από τον Τζο Μπάιντεν.

Έχοντας δει τα πεπραγμένα του απερχόμενου προέδρου τα χρόνια της διακυβέρνησής του, δεν προκάλεσε και ιδιαίτερη έκπληξη το ότι ο Τραμπ δεν έδειχνε διατεθειμένος να αποδεχτεί την ήττα του, κάνοντας λόγο για νοθεία και τραβώντας στα άκρα το θέμα, μέχρι και τον Ιανουάριο, όταν θα γινόταν πραγματικότητα η παράδοση της προεδρίας στον Μπάιντεν.

Εντέλει, στις αρχές του 2021, διαδραματίστηκαν μερικά από τις πιο σκοτεινά γεγονότα στην ιστορία του αμερικανικού κράτους. Ήταν 6 Ιανουαρίου, όταν υποστηρικτές του Τραμπ διαδήλωσαν στην Ουάσινγκτον κατά της επικύρωσης της νίκης Μπάιντεν – η οποία θα γινόταν μέσω ψηφοφορίας του εκλεκτορικού κολλεγίου.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Η «Πορεία για τη σωτηρία της Αμερικής» συνοδεύτηκε από ομιλία του Τραμπ στο πάρκο Ellipse, όπου επανέλαβε πως δεν δέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη συνέχεια ώθησε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν έξω από το Καπιτώλιο. Και κάπου εκεί το πράγμα ξέφυγε...

Οι φανατικοί Τραμπικοί δεν είχαν διάθεση να διαδηλώσουν ειρηνικά και προέβησαν σε επεισόδια έξω από το κτίριο. Τα σώματα ασφαλείας του Καπιτωλίου προχώρησαν στη διακοπή της συνεδρίασης και φυγάδευσαν τους γερουσιαστές, καθώς είχε γίνει σαφές πως οι πιθανότητες για εισβολή αυξάνονταν.



Οι εικόνες που ακολούθησαν σόκαραν τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρη την υφήλιο. Μάχες ξέσπασαν στον περιβάλλοντα χώρο του Καπιτωλίου, με μερικούς από τους οπαδούς του Τραμπ να παρουσιάζονται ως οπλισμένοι. Ήταν θέμα χρόνου να σπάσουν τα πρώτα τζάμια και να παραβιαστεί η είσοδος του κτιρίου, με αστυνομικούς να σημαδεύουν τον όχλο.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Τραμπ ισχυριζόταν μέσω Twitter πως τα όσα γίνονταν στην Ουάσινγκτον αποτελούσαν απόρροια της «αδικίας» που υπέστη ο ίδιος και οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές. Λίγο αργότερα ήρθε η αντίδραση από τη διεύθυνση της γνωστής πλατφόρμας, η οποία κλείδωσε τον λογαριασμό του απερχόμενου προέδρου για δώδεκα ώρες κατηγορώντας τον για υποκίνηση βίας.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Στο Καπιτώλιο, τα πράγματα γίνονταν όλο και χειρότερα, με εκατοντάδες διαδηλωτές να έχουν εισβάλει στους χώρους όπου στεγαζόταν η αμερικανική δημοκρατία, σπάζοντας και λεηλατώντας κραδαίνοντας αμερικανικές σημαίες, ρόπαλα και πανό υπέρ του Τραμπ.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Ανάμεσα στους εισβολείς και ο άντρας που έμεινε γνωστός ως ο «Σαμάνος της QAnon», ο Τζέικ Αντζέλι, που βρέθηκε στο Καπιτώλιο γυμνός από τη μέση και πάνω, φορώντας κράνος με κέρατα και επένδυση με γούνα.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ

Το αλλόκοτο παρουσιαστικό του έγινε συνώνυμο της παράνοιας που επικράτησε την 6η Ιανουαρίου σε έναν από τα θεωρητικά πιο καλά φυλασσόμενα μέρη των ΗΠΑ. Ο Αντζέλι καταδικάστηκε στη συνέχεια σε φυλάκιση 41 μηνών, όντας ένας εκ των άνω των 80 ανθρώπων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Η μαύρη μέρα των ΗΠΑ
Είχε και... celebrities η εισβολή. Όπως τον Τζον Σέιφερ, κιθαρίστα, μέχρι τότε, των Iced Earth, που παραδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου και έμεινε για τρεις μήνες στη φυλακή

Η... πολιορκία και η λεηλασία του Καπιτωλίου διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες. Το κτίριο εκκενώθηκε κατόπιν τεράστιας προσπάθειας των δυνάμεων καταστολής, με τον τραγικό απολογισμό να είναι πέντε νεκροί, ένας από πυροβολισμό, ένας από ασφυξία και άλλοι τρεις από εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια. Υπήρξαν δε άλλοι τέσσερις θάνατοι που συνδέθηκαν με τα όσα συνέβησαν, με αστυνομικούς που είχαν συμμετάσχει στην καταστολή των επεισοδίων να αυτοκτονούν, όντες επηρεασμένοι από τα όσα είχαν συμβεί...



Όσον αφορά στο οικονομικό κομμάτι, υπολογίζεται πως χρειάστηκαν περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προξενήθηκαν στο Καπιτώλιο αλλά και να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στον χώρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

x