Τόκιο 2020: Τέσσερα νέα αθλήματα και μια... επιστροφή - Όλα όσα θες να ξέρεις

Τόκιο 2020: Τέσσερα νέα αθλήματα και μια... επιστροφή!

Θέλεις να δεις skateboarding, θέλεις να δεις τα κύματα να δαμάζονται, θέλεις να δεις τους καρατέκας να μάχονται, θέλεις να δεις πως γίνεται να ανέβεις έναν τοίχο 15 μέτρων σε 6 δευτερόλεπτα;

Βαλεντίνα Νικολακοπούλου |

Όλοι έχουμε κάποια Ολυμπιακά Αθλήματα που τα αγαπάμε λίγο παραπάνω και τα βλέπουμε με περισσότερο ενδιαφέρον. Πλέον, οι επιλογές μας θα είναι περισσότερες, αφού η ΔΟΕ πρόσθεσε πέντε νέα αθλήματα (τεχνικά τέσσερα συν μία επιστροφή) και 34 συνολικά καινούρια events στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Θέλεις να δεις τους αθλητές πηδάνε εμπόδια σε δρόμους και πίστες, θέλεις να δεις τα κύματα να δαμάζονται, θέλεις να δεις τους καρατέκας να μάχονται, θέλεις να δεις πως γίνεται να ανέβεις έναν τοίχο 15 μέτρων σε 6 δευτερόλεπτα; Τότε αυτοί οι Αγώνες είναι έτοιμοι να σου προσφέρουν θέαμα!

Στόχος της ΔΟΕ, όπως λέει, είναι να τους εμπλουτίσει και να προσελκύσει περισσότερο νεαρό κοινό.

Αθλητική Αναρρίχηση

Στους Ολυμπιακούς αγώνες οι οι 40 αθλητές (20 άντρες και 20 γυναίκες) θα αγωνιστούν και στις τρεις κατηγορίες αναρρίχησης:

Bouldering
Speed (Αναρρίχηση ταχύτητας) και
Lead (Αναρρίχηση με σκοινί)


Στο bouldering, οι αθλητές ολοκληρώνουν έναν καθορισμένο αριθμό διαδρομών, γνωστών ως «προβλήματα», σε όσο το δυνατόν λιγότερες προσπάθειες σε δομές ύψους 4,5 μέτρων με απότομες προεξοχές. Απαιτεί ευλυγισία, δύναμη και τεχνική.

Στην Αναρρίχηση Ταχύτητας, δύο αθλητές σκαρφαλώνουν δίπλα-δίπλα σε πανομοιότυπη διαδρομή σε τοίχο 15 μέτρων. Φυσικά κερδίζει όποιος φτάσει πρώτος στην κορυφή. Απαιτεί άριστη φυσική κατάσταση και έκρηξη. Στους άντρες οι γρηγορότεροι χρόνοι είναι 5-6 δευτερόλεπτα, ενώ στις γυναίκες 7-8.

Στo Lead, οι αθλητές ανεβαίνουν όσο πιο ψηλά μπορούν μέσα σε έξι λεπτά σε τοίχο 15 μέτρων.

Στο τέλος, η κατάταξή τους πολλαπλασιάζεται για να δώσει ένα τελικό σκορ, με τους οκτώ πρώτους να προκρίνονται στον τελικό όπου τα κάνουν ξανά όλα από την αρχή.

Στις γυναίκες, η έξι φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια της Σλοβενίας, Janja Garnbret, είναι το φαβορί για να κερδίσει χρυσό, ενώ η νεαρή Ιταλίδα Laura Rogora είναι ένα ανερχόμενο ταλέντο που θα μπορούσε επίσης να βρεθεί στο βάθρο. Στους άνδρες, ο Τσέχος, πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Adam Ondra είναι μεγάλο φαβορί.



Surfing

Θα διαγωνισθούν 40 αθλητές, 20 άντρες και 20 γυναικές, ενώ οι αγώνες θα διεξαχθούν περίπου 100 χλμ. μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο και συγκεκριμένα στην παραλία Tsurigasaki.

Σε διάρκεια 30 λεπτών οι αθλητές θα προσπαθήσουν να πιάσουν όσο πιο πολλά κύματα μπορούν, συνήθως 10-12, ενώ ένα πάνελ κριτών θα βαθμολογήσει τα δύο καλύτερά τους με ένα σύστημα πέντε πόντων που θα αφορούν βαθμό δυσκολίας, καινοτομία, ταχύτητα, δύναμη και ροή. Το σύστημα θα είναι νοκ-άουτ, αν και κανείς δεν θα αποκλείεται από τον αρχικό γύρο, με αυτούς που είναι χαμηλά στην κατάταξη να πηγαίνουν σε αγώνα ρεπεσάζ.

Οι κορυφαίοι surfers προέρχονται από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Φαβορί στους άνδρες είναι ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής John John Florence, από τη Χαβάη, όπως και Carissa Moore στις γυναίκες, που μετρά τέσσερα παγκόσμια.



Καράτε

Μπορεί να μοιάζει περίεργο που ένα από τα δημοφιλέστερα μαχητικά αθλήματα δεν ήταν Ολυμπιακό, όμως ήρθε η ώρα να γίνει, κάνοντας ντεμπούτο και στη χώρα που έχει τις ρίζες του, την Ιαπωνία.

Υπάρχουν δύο κλάδοι της πολεμικής τέχνης, το kata και το kumite. 80 συνολικά αθλητές θα λάβουν μέρος στο Τόκιο, 60 σε kumite και 20 σε kata.

Kata: Πρόκειται για μια σόλο επίδειξη μιας σειράς επιθετικών και αμυντικών κινήσεων με στόχο έναν εικονικό αντίπαλο. Οι αθλητές βαθμολογούνται για δύναμη, ταχύτητα, ρυθμό, ισορροπία, δύναμη χτυπήματος και κλωτσιάς, σταθερότητα, σαφήνεια, δύναμη κινήσεων.

Κumite: Επίσης γνωστό ως «sparring» , όπου δύο καρατέκας αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε μια περιοχή με στρώμα μεγέθους 8x8. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βάρους και τους απονέμονται βαθμοί για τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

Ένα από τα φαβορί είναι ο Ιάπωνας, Ryo Kiyuna, ο οποίος προέρχεται από την καρδιά του αθλήματος, Okinawa και είναι τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Kata.



Skateboarding

Μία προσθήκη που θα εκτιμήσουν δεόντως οι νεότερες ηλικίες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες: Street και Park και οι αθλητές, άνδρες και γυναίκες, θα βαθμολογηθούν για το επίπεδο δυσκολίας και πρωτοτυπίας.

Στο Street skateboarding οι αθλητές, με συγκεκριμένο χρονικό όριο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εμπόδια, όπως σκάλες, κράσπεδα, παγκάκια, τοίχους κάνοντας τρικς.

Στο Park Skateboarding οι αθλητές θα πραγματοποιούν μια κοίλη πορεία με περίπλοκες καμπύλες τις οποίες θα πρέπει να ανεβαίνουν με ταχύτητα και να εκτελούν κόλπα στον αέρα.

Στους άνδρες, οι Αμερικανοί Heimana Reynolds και ο Tom Schaar είναι από τα φαβορί.


Baseball/Softball

Τεχνικά τα δύο αθλήματα δεν είναι εντελώς «νέα», καθώς επιστρέφουν μετά του Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008. Είναι αρκετά δημοφιλή στην Ιαπωνία και γι΄ αυτό το Softball Γυναικών και το Baseball Ανδρών προτάθηκαν από τους διοργανωτές και προστέθηκαν εκ νέου.

Θα υπάρχουν έξι ομάδες σε κάθε άθλημα, όμως αρκετά αστέρια θα απουσιάζουν, αφού θα είναι σε εξέλιξη η σεζόν Major League Baseball (MLB) στις ΗΠΑ.

Φαβορί στο Softball είναι οι ΗΠΑ που έχουν κερδίσει τα δύο τελευταία παγκόσμια πρωταθλήματα και στο Baseball, στα μετάλλια θα δούμε σίγουρα την Ιαπωνία.

Αν αυτά τα αθλήματα δεν σας… κάλυψαν, τότε να είστε έτοιμοι για Breakdancing στο Παρίσι το 2024!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Λόρενς Λεμιέ: Ο ιστιοπλόος που άφησε ένα μετάλλιο για να σώσει δύο άνδρες που θαλασσοπνίγονταν!

Ήταν το 1988 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, όταν ο Καναδός ιστιοπλόος, Λόρενς Λεμιέ, έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κατάκτηση ενός σίγουρου μεταλλίου, ώστε να σώσει δύο άνδρες, που θαλασσοπνίγονταν.

16.07.21 | 19:45
x