Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

To Tόκιο θα γίνει η πρώτη χώρα της Ασίας που θα φιλοξενήσει για δεύτερη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας να έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αναστασία Βοσνάκη |

«Κοιτάξτε το Λονδίνο ή το Παρίσι. Είναι και τα δύο βρώμικα. Αυτό δεν το βλέπεις στο Τόκιο. Οι κάτοικοι της πόλης προσέχουν την πόλη τους», είχε πει ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας, Ταντάο Άντο και είχε απόλυτο δίκιο.

Παρότι το Τόκιο αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη ολόκληρου του κόσμου, αυτό δεν στέκεται εμπόδιο στους 37 εκατ. ανθρώπους που μένουν στην μητροπολιτική περιοχή του για να προσέχουν τον τόπο τους. Μία από τις πιο καθαρές πόλεις που μπορεί κανείς να δει και να ζήσει, η οποία μπορεί να… επισκιάζεται από το νέφος που δημιουργείται από το καυσαέριο, αλλά στους δρόμους της νομίζεις πως την καθαρίζουν κάθε μέρα με το χέρι! Ούτε… μισή γόπα τσιγάρου, ούτε χαρτιά, ούτε σκουπίδια γενικότερα στους πεντακάθαρους δρόμους του Τόκιο που «ντρέπεσαι» να πατήσεις. Οι Ιάπωνες και οι κάτοικοι του Τόκιο αγαπάνε τον τόπο τους και πάνω από όλα τον σέβονται.


Μια πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία



Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Ονομάζεται και ως «πόλη του μέλλοντος» λόγω της εμμονής και της παραγωγικότητάς της σε προϊόντα νέας τεχνολογίας.

Η πόλη των… manga και των anime, η πόλη που είναι βυθισμένη στην τεχνολογία. Οι κάτοικοι του Τόκιο διακρίνονται για την έντονη ενασχόλησή τους με τα videogames και με διάφορα games όπως το LOL, ενώ γενικότερα είναι άνθρωποι που αφοσιώνουν αρκετή από τη ζωή τους σε αυτά και στην τεχνολογία. Η πόλη που περπατάς και βλέπεις παντού video wall, διαφημίσεις, οθόνες και νομίζεις πως η νύχτα γίνεται… ημέρα λόγω του έντονου φωτισμού από τα κτήρια και τους ουρανοξύστες.

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Υπάρχουν ακόμη και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης τα οποία είναι βασισμένα σε games και είναι θεματικά, υπάρχουν παντού arcades και μηχανήματα, υπάρχουν μαγαζιά με φιγούρες, αλλά και οι δεκάδες κλασικοί θάλαμοι φωτογραφιών. Ο κόσμος είναι απολύτως προσηλωμένος στο smartphone του, στα διάφορα γκάτζετ που έχει στα χέρια του. Το Τόκιο είναι βυθισμένο στην τεχνολογία, ακολουθεί τις τάσεις και ορισμένες φορές είναι και ένα βήμα παρακάτω.

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία


To + Kyo = Tόκιο



Το Τόκιο ήταν αρχικά γνωστό ως Έντο, που σημαίνει «εκβολές». Το όνομά του άλλαξε σε Τόκιο (σσ. To (ανατολική) + Kyo (πρωτεύουσα), όταν έγινε η αυτοκρατορική πρωτεύουσα το 1868. Κατά την πρώιμη περίοδο Μεϊτζί, η πόλη ονομάστηκε επίσης «Tokei», μια εναλλακτική προφορά για τους ίδιους κινέζικους χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την λέξη «Τόκιο».

Ως Ευρύτερη Περιοχή του Τόκιο αναφέρεται η μητροπολιτική αυτή περιοχή της Ιαπωνίας που βρίσκεται στην περιοχή Καντό και περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τσίμπα, Καναγκάβα, Σαϊτάμα και Τόκιο. Αποτελεί το προέχον οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας.

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Στο Τόκιο έχουν καταγραφεί δυο καταστροφές στην ιστορία του. Το 1923 ύστερα από σεισμό και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς. Το αστικό τοπίο του Τόκιο κυριαρχείται από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και τα παλαιότερα κτίρια είναι ελάχιστα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του κόσμου. Περίπου 37 εκατομμύρια κάτοικοι μένουν στη μητροπολιτική περιοχή, από τους οποίους τα 13 εκατομμύρια στο κεντρικό δημοτικό διαμέρισμα.

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Η ιαπωνική πρωτεύουσα διαθέτει επίσης το τέταρτο αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση παγκοσμίως αλλά και τη μεγαλύτερη ψαραγορά του κόσμου, ονόματι Τσουκίτζι, ενώ της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της γαστριμαργικής πρωτεύουσας του κόσμου, καθώς διαθέτει συνολικά τα περισσότερα βραβευμένα εστιατόρια με αστέρια Michelin.


Η πόλη της μόδας





Η περιοχή Χαρατζούκου στο Τόκιο χαρακτηρίζεται για τη νεανική της μόδα. Η οδός Τακεσίτα είναι γύρω στα 350 μέτρα με μαγαζιά που έχουν πολύχρωμα νεανικά ρούχα. Η ατμόσφαιρα που υπάρχει στην περιοχή έχει προκύψει από τη σύγκρουση του ιαπωνικού και του δυτικού πολιτισμού, λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Χαρατζούκου είναι η περιοχή που χαρακτηρίζει τι είναι στην μόδα! Αν θες να είσαι στη μόδα, τότε με μια βόλτα από εκεί θα… γίνεις κι εσύ ένα με τις νέες τάσεις. Θα δεις κάθε στιλ, είδος… Από άνδρες και γυναίκες gothic, μέχρι trendy, emo και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς.



Βέβαια, οι κάτοικοι του Τόκιο αρέσκονται στο να είναι καλοντυμένοι και κομψοί. Αμερικάνικες εταιρείες διάσημων ρούχων και υποδημάτων έχουν καταστήματα στους δρόμους του Τόκιο, με τις τιμές να είναι πραγματικά πολύ υψηλές. Οι Ιάπωνες είναι άνθρωποι της εικόνας, τους αρέσει να βγάζουν κάτι το «ωραίο» προς τα έξω και κυκλοφορούν στην «πένα».


Τόκιο και αθλητισμός



Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Στο Τόκιο φιλοξενείται κάθε χρόνο ένα από τα δέκα μεγάλα τουρνουά τένις. Το WTA Tour, δηλαδή το τουρνουά γυναικών που διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο μετά το US Open, όπως και το αντίστοιχο των ανδρών (ATP Tour).

Το Τόκιο έχει διοργανώσει άλλη μια φορά Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν το 1964 και αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν οι πρώτοι στην ιστορία που έγιναν στην Ασία. Νωρίτερα, το 1940 το Τόκιο είχε πάρει το… χρίσμα για να διοργανώσεις τους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά αυτοί αναβλήθηκαν λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2013 έγινε γνωστό πως το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και αποτελεί την πρώτη πόλη στην Ασία που θα διοργανώσει δύο φορές τη διοργάνωση!

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Μέσα σε αυτή τη διετία θα διοργανωθούν Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες, ο Μαραθώνιος του Τόκιο που μπήκε στο επίσημο καλεντάρι του Abbott World Marathon Majors το 2013, το World Masters Games στην κοινότητα του Κανσάι (2022) και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολυμβησης το 2022 στη Φουκουόκα.

Στο Τόκιο εδρεύουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες F.C. Tokyo (J1 League), Tokyo Verdy (J2 League), Machida Zelvia (J2 League), Tokyo Musashino City FC, Tokyo 23 FC, Tokyo Soccer Club και F.C. Korea, όπως και οι Yomiuri Giants, Tokyo Yakult Swallows του μπέιζμπολ. Υπάρχουν τέσσερις μπασκετικές ομάδες (Hitachi SunRockers, Toyota Alvark Tokyo (Fuchu), Tokyo Excellence (Itabashi), Tokyo Apache (Yoyogi National Gymnasium II) με έδρα το Τόκιο, άλλες τόσες ομάδες του ράγκμπι (Sunwolves, Ricoh Black Rams (Setagaya), Suntory Sungoliath (Fuchu), Toshiba Brave Lupus (Fuchu)) και μία ομάδα βόλεϊ, η NEC Blue Rockets (Fuchu).

Shinjuku Gyoen National park



Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα πάρκα του Τόκιο. Την άνοιξη το Shinjuku Gyoen γίνεται ένα από τα καλύτερα μέρη στην πόλη για να δείτε τα άνθη κερασιάς. Επιπλέον, φιλοξενεί μεγάλο αριθμό από άνθη κερασιάς με περισσότερες από δώδεκα διαφορετικές ποικιλίες. Από τα τέλη Μαρτίου έως τις αρχές Απριλίου, πάνω από 400 ξύλινα δέντρα του Yoshino ανθίζουν γύρω από τον αγγλικό κήπο, μετατρέποντας τα χλοοτάπητα σε ένα από τα πιο δημοφιλή και ευχάριστα σημεία του Τάιγουα.


Meiji Jingu shrine



O ναός Meiji Jingu shrine είναι ένας από τους λίγους στο Τόκιο που αξίζει να επισκεφτείς αν σε βγάλει ο δρόμος σου εκεί. Έξω από το ναό υπάρχει ένα μικρό σιντριβάνι, όπου μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου ως πράξη εξαγνισμού. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα παγκοσμίως, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από 4 εκατ. ανθρώπους ετησίως. Είναι αφιερωμένος στον αυτοκράτορα Μέιτζι, ο οποίος στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μετέτρεψε την Ιαπωνία από ένα παρακμιακό φεουδαρχικό έθνος σε παγκόσμια δύναμη.

Τόκιο: Μια πυκνοκατοικημένη πόλη… βυθισμένη στην τεχνολογία

Η σημαντικότερη γιορτή στην Ιαπωνία είναι η Πρωτοχρονιά και οι Ιάπωνες επισκέπτονται το πρώτο τριήμερο τον εν λόγω ναό Μεϊτζί (ή κάποιον άλλον αν δεν μπορούν να βρεθούν σε αυτόν). Είναι η πρώτη τους επίσκεψη για τον νέο χρόνο και το ονομάζουν «χατσουμόντε», όντας κάτι σαν πρόληψη για να πάει καλά η νέα χρονιά.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Λόρενς Λεμιέ: Ο ιστιοπλόος που άφησε ένα μετάλλιο για να σώσει δύο άνδρες που θαλασσοπνίγονταν!

Ήταν το 1988 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ, όταν ο Καναδός ιστιοπλόος, Λόρενς Λεμιέ, έβαλε σε δεύτερη μοίρα την κατάκτηση ενός σίγουρου μεταλλίου, ώστε να σώσει δύο άνδρες, που θαλασσοπνίγονταν.

16.07.21 | 19:45
x