Γενικά

Αποκαλυπτήρια για το νέο Champions League

Αποκαλύπτεται σήμερα στις 18:00 στη Λουκέρνη το νέο μοντέλο του Champions League, το οποίο θα ισχύσει από τη σεζόν 2009-2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες θα βγάζουν οι χώρες που βρίσκονται από την πρώτη έως τη 15η θέση της κατάταξης της UEFA (ο 16ος θα βγάζει μόνο μία). Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα μπορέσει να διατηρήσει τις δύο ομάδες της (ακόμα κι αν αμφότερες χρειαστεί να παίξουν προκριματικά) αρκεί να μην πέσει κάτω από τη 15η θέση, στην οποία , ενώ μεγάλος στόχος είναι να πιάσει τη 13η θέση της κατάταξης, ώστε να μπορεί να «στείλει» τον πρωταθλητή απευθείας στους ομίλους.

Αποκαλύπτεται σήμερα στις 18:00 στη Λουκέρνη το νέο μοντέλο του Champions League, το οποίο θα ισχύσει από τη σεζόν 2009-2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες θα βγάζουν οι χώρες που βρίσκονται από την πρώτη έως τη 15η θέση της κατάταξης της UEFA (ο 16ος εντέλει θα βγάζει μόνο μία). Η Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, θα μπορέσει να διατηρήσει τις δύο ομάδες της (ακόμα κι αν αμφότερες χρειαστεί να παίξουν προκριματικά) αρκεί να μην πέσει κάτω από τη 15η θέση, στην οποία βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ μεγάλος στόχος είναι να πιάσει τη 13η θέση της κατάταξης, ώστε να μπορεί να «στείλει» τον πρωταθλητή απευθείας στους ομίλους. Αν η Ελλάδα τερματίσει τουλάχιστον στη 15η θέση, εκτός από τις δύο ομάδες που θα στέλνει στα προκριματικά του Champions League, θα έχει τρεις ομάδες στο Κύπελλο UEFA (Κυπελλούχος και δύο από το πρωτάθλημα).

Μία καινοτομία του αναμορφωμένου Champions League είναι το γεγονός ότι στη φάση των «16» θα γίνονται αγώνες σε ένα διάστημα όχι μόνο δύο εβδομάδων -όπως συμβαίνει τώρα- αλλά τεσσάρων εβδομάδων, προκειμένου να μεταδίδονται τα νοκ άουτ ματς σε περισσότερες ημερομηνίες και να υπάρχουν μεγαλύτερα έσοδα από την εμπορική τους αξιοποίηση (π.χ τηλεοπτικά δικαιώματα). Παράλληλα, με το νέο μοντέλο η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση δεν θα αρχίζει από τη φάση των ομίλων, αλλά νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον τρίτο προκριματικό γύρο. Έτσι, μεγαλώνει η τηλεοπτική πίτα και τα έσοδα για τις ομάδες.

Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται και ο στόχος του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, να παίζουν περισσότεροι πρωταθλητές στη διοργάνωση: Έως τώρα οι σίγουρες θέσεις ήταν 12 και με το νέο σχέδιο γίνονται 17. Όλα τα προαναφερθέντα περιλαμβάνονται στην τελική πρόταση του Πλατινί και αναμένεται να εγκριθούν σήμερα.

Τέλος, η UEFA προτίθεται να καθιερώσει δύο κοινές ώρες έναρξης στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (20:05 και 22:05) και να επεκτείνει την κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και στη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση, ενώ προς κατάργηση οδηγείται το Κύπελλο Ιντερτότο.

Για την Ελλάδα

Όπως προαναφέρθηκε, αν η Ελλάδα είναι στη 15η θέση, θα έχει δύο εκπροσώπους στο Champions League, ενώ αν σκαρφαλώσει έως τη 13η, τότε ο πρωταθλητής θα μπαίνει απευθείας στους ομίλους. Η πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας, ακόμα κι αν χρειαστεί να παίξει τελικά στον τρίτο προκριματικό γύρο, θα είναι πάντα στους ισχυρούς και θα «ζευγαρώνει» πιθανότατα με (πρωταθλήτρια) ομάδα από σχετικά αδύναμο πρωτάθλημα. Ο δευτεραθλητής Ελλάδας θα βρεθεί σε ένα γκρουπ 15 ομάδων που θα παλέψουν για πέντε εισιτήρια (δηλαδή ένας στους τρεις) και θα αγωνίζεται σε δύο προκριματικές φάσεις.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x