Γενικά

Ο Αντώνης Ρίκκα πρεσβευτής των 43ων Διεθνών Παιδικών Αγώνων

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους ποδοσφαιριστές, ο Αντώνης Ρίκκα, είναι πρεσβευτής των 43ων Διεθνών Παιδικών Αγώνων. Ο 23χρονος μέσος της ΑΕΚ, που γεννήθηκε στη Μασσαλία και έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μαρσέιγ, μίλησε για τη σημασία της διοργάνωσης, για τη συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του για:

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους νέους ποδοσφαιριστές, ο Αντώνης Ρίκκα, είναι πρεσβευτής των 43ων Διεθνών Παιδικών Αγώνων. Ο 23χρονος μέσος της ΑΕΚ, που γεννήθηκε στη Μασσαλία και έμαθε ποδόσφαιρο στις ακαδημίες της Μαρσέιγ, μίλησε για τη σημασία της διοργάνωσης, για τη συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Αναλυτικά οι δηλώσεις του για:

Τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού

«Η ενασχόληση με τον αθλητισμό από την παιδική ηλικία, σου δίνει τη δυνατότητα να ωριμάσεις πιο γρήγορα, να αποφύγεις κινδύνους και να μάθεις την πειθαρχία και την ομαδικότητα. Η αλήθεια είναι ότι κοινωνικοποιείσαι με έναν διαφορετικό τρόπο. Ζεις μια διαφορετική νεανική ηλικία με πολλούς περιορισμούς, όμως μαθαίνεις περισσότερο να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους άλλους. Το γεγονός ότι γεννήθηκα στη Γαλλία και να εργαστώ στην Ελλάδα με δίδαξε ότι πρέπει να μάθω και να προσαρμόζομαι στις ανάγκες της ζωής από πολύ μικρή ηλικία»

Το ποδόσφαιρο, ως μέσο κοινωνικοποίησης

«Είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης. Μαθαίνεις να λειτουργείς στο πνεύμα συνεργασίας, μαθαίνεις να μοιράζεσαι συναισθήματα, της χαράς, της λύπης, της νίκης, της ήττας, μαθαίνεις το σεβασμό στους αντιπάλους, τους κανόνες του παιχνιδιού. Μαθαίνεις επίσης τις δυνάμεις και τις ικανότητες σου, τις αντοχές σου, μαθαίνεις να αντέχεις στον πόνο. Μπαίνεις στην κοινωνία του αθλητισμού, ξεχωρίζεις, δέχεσαι το πρώτο σου χειροκρότημα, την αναγνώριση αλλά και την επίπληξη. Από εκεί και πέρα, αν το δεις καθαρά πρακτικά είναι καλό, όσα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, να επιλέξουν ένα σωστό κέντρο όπου θα μάθουν βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Θα το μάθουν δηλαδή σωστά και από την αρχή».

Τις δύσκολες στιγμές και τι πετυχαίνεις μέσω αυτών

«Νομίζω ότι η χαρά είναι ένα συναίσθημα που γεμίζει την ψυχή μας, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Μέχρι εκεί. Ο άνθρωπος όμως ωριμάζει όταν καταφέρνει να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Ναι, έχω αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες μέχρι τώρα, εκτός από τον πολύ σοβαρό τραυματισμό μου που με άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για έναν χρόνο. Νομίζω ότι μέσα από τις δυσκολίες ωριμάζει ένας άνθρωπος. Τότε που πρέπει να σκύψει στον εαυτό του, να σκεφτεί, να βρει τρόπο και ψυχικές δυνάμεις να το ξεπεράσει. Νομίζω ότι μέσα από τις δυσκολίες πλάθεις καλύτερα την προσωπικότητα σου και γίνεσαι πιο δυνατός».

Τις συμβουλές στα 2.000 παιδιά που θα έρθουν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες

«Να συνεχίσουν να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ή και τον αθλητισμό γενικότερα. Βοηθούν το σώμα τους, βοηθούν την ψυχή τους να ασχολείται με σωστά και καθαρά πράγματα, αποφεύγουν κινδύνους και πειρασμούς. Παράλληλα θα ευχαριστηθούν παιχνίδι και το πιο σημαντικό είναι ότι θα κάνουν καινούργιες γνωριμίες και φιλίες στη ζωή τους».

Το αν βοηθούν τέτοιες διοργανώσεις στην καταπολέμηση του ρατσισμού

«Βοηθούν πολύ και νομίζω ότι πια θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Μου είναι αδιανόητο. Έχω μεγαλώσει ως ξένος σε μια άλλη χώρα, ως Έλληνας στην Γαλλία. Δεν έχω αντιμετωπίσει προβλήματα αλλά γνωρίζω πόσο άσχημο είναι. Σίγουρα βοηθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις διότι παιδιά από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς έρχονται κοντά και ξεπερνούν τα στεγανά που κάποιες κοινωνίες βάζουν σε αυτό το θέμα».

Το αν θα προέτρεπε τους γονείς να πάρουν τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν τους αγώνες

«Φυσικά, είναι ο καλύτερος τρόπος να μυήσουν τα παιδιά στον αθλητισμό. Να δουν από κοντά όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Παράλληλα είναι μια καλή ευκαιρία να ξεδώσουν τα παιδιά, μακριά από σχολεία και υποχρεώσεις, να παίξουν, να γελάσουν, να ανταλλάξουν απόψεις. Νομίζω ότι είναι πολύ υγιές».

Την αθλητική παιδεία στην Ελλάδα

« Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να οργανώνεται σε αυτό. Βοήθησαν πολύ οι Ολυμπιακοί αγώνες που έγιναν στην Αθήνα αλλά και η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος. Νομίζω ότι το καλοκαίρι του 2004 ήταν μια κομβική χρονιά για τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Τώρα πάντως τα παιδιά πηγαίνουν σε Ακαδημίες μαθαίνουν τον αθλητισμό από νωρίς».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x