Λάμπρος Γκαραγκάνης

ΣΙωπή, ΣΕισμός...

www.sport-fm.gr

Στην Ελλάδα, που η καλή μεταγραφή φαίνεται από τα λεφτά που κοστίζει και από το γόητρο του να...παίρνεις παίκτη από το μεγάλο σου αντίπαλο, στην Ελλάδα, που ο Όλοφ Μιέλμπεργκ γίνεται από...μικρός Ολυμπιακός, επειδή προφανώς έτσι του είπαν να συμπεριφερθεί, στην Ελλάδα που η αξία του ποδοσφαιριστή δεν...προλαβαίνει να κριθεί στο χορτάρι αλλά στις γραμμές των ραδιοφώνων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, στην Ελλάδα που μπήκαν στο μικροσκόπιο κακόπιστης κριτικής Τιτάνες, όπως ο Ζιοβάνι και ο Πάουλο Σόουζα, ο Τζιμπρίλ Σισέ δύσκολα θα περάσει καλά και θα δικαιολογήσει το τεράστιο όνομά του, αλλά και τα χρήματα που θα πάρει αυτός και η Μαρσέιγ, αν δεν σκοράρει σαράντα γκολ τη σεζόν που έρχεται! Σε αυτή την ιδιότυπη παράνοια ζούμε και εργαζόμαστε και τούτη η πεποίθησή μου δεν πρέπει να ξενίζει κανέναν.

Μετά τις επικείμενες μεταγραφές των Λέτο και Κατσουράνη, ο Παναθηναϊκός, φέτος, κάνει την πιο ουσιαστική μεταγραφή των τελευταίων ετών για το σύλλογο, αποκτώντας γκολτζή επιθετικό, αποφεύγοντας λύσεις τύπου Εντόι, οι οποίες...βαφτίζονταν τέτοιοι! Εφόσον ανακοινωθεί (διότι μετά την έκβαση της υπόθεσης Ένχελααρ πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι) ο Έλληνας μέσος, πρώην άσος της Μπενφίκα, η αθηναϊκή ομάδα θα έχει εντάξει στο δυναμικό της έναν από τους ποιοτικότερους σύγχρονους παίκτες που έχει βγάλει η πατρίδα μας, ο οποίος είναι ικανός να της ανεβάσει την αποτελεσματικότητα στην ήδη ισχυρή μεσαία της γραμμή. Εφόσον συμβεί το ίδιο και με τον Αργεντινό μέσο, πρώην άσο του Ολυμπιακού, μόνη πραγματικά ωφελιμένη θα είναι η Λίβερπουλ, η οποία θα βάλει στα ταμεία της χρήματα για έναν παίκτη, που ουδέποτε υπολόγιζε!

Οι πιθανότητες να έπαιζε κάποια στιγμή ο Λέτο στην αγγλική ομάδα ήταν μηδαμινές, ειδικά μετά το...χέρι που είχε δεχθεί η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ από την ΟΥΕΦΑ. Η ανώτατη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή, θυμίζω, πως είχε κινήσει τις διαδικασίες διευρεύνησης της τακτικής της Λίβερπουλ να διαθέτει παραπάνω από εξήντα παίκτες στο ρόστερ της! Έτσι κι αλλιώς, άδεια εργασίας δύσκολα θα μπορούσε ο σύλλογος να εξασφαλίζει στον παίκτη, οπότε ο δανεισμός του σε άλλη ομάδα ήταν μονόδρομος και η πιθανή πώλησή του σε άλλο κλαμπ, όνειρο! Το οποίο και πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός, που μόνο ρελάνς στα έως τώρα...χαστούκια δεν μπορεί να καυχηθεί ότι κάνει, για έναν ποδοσφαιριστή που προ ημερών δήλωνε ότι δεν θα πήγαινε ποτέ στον Παναθηναϊκό, γιατί θα ήταν σαν να πήγαινε ένας συμπατριώτης του από την Μπόκα στη Ρίβερ!!

Ο Λέτο δεν είναι σε καμία περίπτωση, και τώρα μιλάμε παικτικά, καλύτερος του Ίβανσιτς. Έχει μεγαλύτερη ταχύτητα στη φαρέτρα του, σε όλα τα άλλα, όμως, υστερεί. Ίσως είναι πιο φαντεζί από τον Αυστριακό, όχι και πιο ουσιαστικός ή καλύτερος τεχνίτης. Και το βασικό του μειονέκτημα είναι πως σαν χαρακτήρας δεν είναι και ο πιο ιδανικός! Μόλις μάθει τα κατατόπια στην Παιανία, θα το αντιληφθεί και ο Χενκ Τεν Κάτε, στην πρώτη αλλαγή που θα τον κάνει παρά τη θέληση του ίδιου του Λέτο. Με τον Τζιμπρίλ Σισέ, όμως, ο Παναθηναϊκός κάνει τη διαφορά, το μεγάλο μπαμ, αλλάζει τις ισορροπίες με έναν επιθετικό, που σκίζει...ράμματα και δίχτυα! Στις ομάδες που έχει αγωνιστεί δεν έχει πάρει ποτέ εγχώριο πρωτάθλημα και αυτό μπορεί να το πετύχει στην Ελλάδα. Πέρα από τα χρήματα που θα πάρει στη χώρα μας, είναι και αυτό ένα κίνητρο για τον Γάλλο παικταρά.

Με τη Λίβερπουλ πανηγύρισε Τσάμπιονς Λιγκ (2005), Σούπερ Καπ Ευρώπης την ίδια χρονιά, και Κύπελλο Αγγλίας ένα χρόνο αργότερα. Με την Οσέρ, νωρίτερα, ένα Κύπελλο Νέων και ένα Κύπελλο Γαλλίας, ενώ με την Εθνική της χώρας που τον μεγάλωσε, ένα Συνομοσπονδιών, το 2004. Ο Σισέ έχει σκοράρει 160 γκολ με Οσέρ, Λίβερπουλ, Μαρσέιγ και Σάντερλαντ, σε επίσημα παιχνίδια, και έρχεται στην Ελλάδα, με σκοπό να λύσει το...αιώνιο επιθετικό πρόβλημα της νέας του, αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν, ομάδας. Την προηγούμενη σεζόν βοήθησε τη Σάντερλαντ να...σώσει την παρτίδα και να μείνει στην Πρέμιερ Λιγκ, αποδεικνύοντας πως εφόσον κάνει τη διαφορά στην Αγγλία, είναι ικανός να αποτελέσει ρυθμιστικό παράγοντα σε ένα πρωτάθλημα, σαν το ελληνικό.

Στα αρνητικά του οι δύο σοβαροί τραυματισμοί, που εμπόδισαν την άνοδο της καριέρας του σε ακόμη ανώτερο επίπεδο, και ο κακότροπος χαρακτήρας του εκτός γηπέδων. Ασυγκράτητος στα νεύρα του, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις αστυνομικές αρχές των περιοχών που διέμενε, ενώ επί των τραυματισμών του κινδύνευσε να χάσει και το ίδιο του το πόδι, όπως ο ίδιος σχολίασε, μετά το εφιαλτικό βράδυ της 30ης Οκτώβρη του 2004, στο
«Ίγουντ Παρκ», όπου μετά από ένα θανάσιμο τάκλιν του Μακ Έβιλι της Μπλάκμπερν, η εικόνα του σπασίματος έκανε το γύρο του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό. Στις 7 Ιουνίου του 2006, επίσης, στην πρόβα τζενεράλε της Γαλλίας, ενόψει του Μουντιάλ της Γερμανίας, ο Κινέζος Ζι προκάλεσε στον Σισέ ένα ακόμη τραύμα, το οποίο του στέρησε τη δυνατότητα να παίξει ποδόσφαιρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, για μία ακόμη φορά. Ο Τζιμπρίλ Σισέ είναι ένας...φονιάς επιθετικός, που διαθέτει μαζί με τον Τιερί Ανρί το καλύτερο πλασάρισμα στον κόσμο!

Είναι αποτελεσματικός στα τελειώματα των φάσεων και...ουέ και αλλοίμονο σε όποια αμυντική διάταξη τον πετύχει στην καλή του μέρα. Στις 12 Αυγούστου θα κλείσει τα 28 του χρόνια και δεν έρχεται στην Ελλάδα για τα τελευταία...ένσημα, επιζητώντας τουλάχιστον ένα ακόμη βαρβάτο συμβόλαιο. Ο τότε πιτσιρικάς Τζιμπρίλ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1990, έκανε την ποδοσφαιρική Γαλλία να ασχολείται με αυτόν όταν φορούσε ακόμη τη φανέλα της Νιμ, ο άνθρωπος που άφησε νωρίς την πατρίδα του, την Ακτή Ελεφαντοστού για ένα καλύτερο μέλλον στη...μαμά Γαλλία, η φιγούρα που με τα εντυπωσιακά κουρέματα, στις διάφορες χρωματικές αποχρώσεις, τραβούσε ανέκαθεν τα βλέμματα, έρχεται στην Ελλάδα. Ας το απολαύσουμε...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x