Προετοιμασία ΑΕΚ

Αρχηγός καθολικής αποδοχής

O Παντελής Καφές, ο νέος αρχηγός της ΑΕΚ όπως εξελέγη την δεύτερη μέρα της παραμονής της «Ένωσης» στο Ζέεφελντ τόνισε πως η ΑΕΚ θα πρέπει να παρουσιάσει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι και να παρουσιάζεται πιο σοβαρή. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν την προετοιμασία της κιτρινόμαυρης ομάδας δήλωσε ευτυχισμένος για την καθολική αποδοχή των συμπαικτών του.

O Παντελής Καφές, ο νέος αρχηγός της ΑΕΚ όπως εξελέγη την δεύτερη μέρα της παραμονής της «Ένωσης» στο Ζέεφελντ τόνισε πως η ΑΕΚ θα πρέπει να παρουσιάσει μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι και να παρουσιάζεται πιο σοβαρή. Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν την προετοιμασία της κιτρινόμαυρης ομάδας δήλωσε ευτυχισμένος για την καθολική αποδοχή των συμπαικτών του. Όσο για τον Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον οποίο έχει συνεργαστεί με τρεις διαφορετικές ομάδες υπογράμμισε πως το δυνατό του σημείο είναι ότι έχει την ικανότητα να παίρνει το 100% από τους ποδοσφαιριστές του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Υπέγραψες νέο συμβόλαιο, πήρες από τους συμπαίκτες του το περιβραχιόνιο του αρχηγού και η σεζόν ξεκινά καλά για σένα. Πως φαντάζεσαι να τελειώνει;

Το νέο συμβόλαιο ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ και είμαι ευχαριστημένος γι’ αυτό. Οσον αφορά στο περιβραχιόνιο, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να νιώθεις την καθολική αποδοχή των συμπαικτών σου και μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στα αποδυτήρια. Ολοι ευχόμαστε να τελειώσουμε καλά τη σεζόν. Η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη για την ομάδα και όλοι μας πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα φέτος.

-Εχεις περάσει από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό. Μπορεί να πει κάποιος ότι η ΑΕΚ είναι η ποδοσφαιρική σου Ιθάκη;

Είμαι ευτυχισμένος στην ομάδα και είναι πολύ σημαντικό για έναν ποδοσφαιριστή να νιώθει καλά εκεί που βρίσκεται, διότι αποδίδει καλύτερα. Είναι πολύ νωρίς και δεν μπορώ να ξέρω αν η ΑΕΚ θα είναι και ο τελευταίος μου σταθμός. Αυτό που ξέρω είναι ότι αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ.

-Ποια θα είναι τα ατού της ΑΕΚ στο νέο πρωτάθλημα; Η φυσική κατάσταση που φαίνεται ότι θα προκύψει από τη σκληρή προετοιμασία; Η ομοιογένεια; Οι περισσότερες επιλογές με την απόκτηση νέων παικτών;

Ολα αυτά πιστεύω ότι θα βγουν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Η ομοιογένεια είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο ποδόσφαιρο και δεν είναι τυχαίο ότι προς το τέλος της χρονιάς, δείξαμε αρκετά καλή εικόνα. Ενα καλό δείγμα που μπορούμε να διατηρήσουμε και να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο. Η προετοιμασία είναι όντως δύσκολη και επίπονη αλλά χρειάζεται σε μια ομάδα, διότι όσο πιο σκληρά δουλεύεις το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα βγαίνει η χρονιά, ειδικά με τις αυξημένες υποχρεώσεις που θα έχουμε. Τα νέα παιδιά που ήρθαν, αποτελούν κινήσεις ουσίας. Είναι νέοι σε ηλικία, αλλά έχουν εμπειρίες και πολύ καλά δείγματα γραφής. Θα μας βοηθήσουν.

-Τι παραπάνω χρειάζεται η ΑΕΚ στο δημιουργικό κομμάτι, ώστε να βγαίνουν περισσότερες και καλύτερες μπαλιές στους καλούς επιθετικούς που έχει;

Αυτό αφορά στο σύνολο. Σίγουρα, πάντως, απαιτείται κινητικότητα και συγκέντρωση για την καλή τελική πάσα. Δουλεύουμε όλα αυτά στην προπόνηση και πιστεύουμε ότι θα βγουν στο παιχνίδι.

-Σε όλη την πορεία σου, έκανες πολύ καλές σεζόν με προπονητή τον Μπάγεβιτς. Τι είναι αυτό που σε κάνει να βγάζεις τον καλύτερό σου εαυτό όταν συνεργάζεσαι μαζί του;

Ενα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του προπονητή είναι ότι μπορεί να παίρνει το 100% από τους ποδοσφαιριστές που είχε σε όλες τις ομάδες όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι το δυνατό του σημείο κι αυτό έχω αποκομίσει εγώ από τα χρόνια που έχουμε συνεργαστεί. Παίρνει το μέγιστο από τους παίκτες. Προφανώς έχει να κάνει από τον τρόπο που κινείται, από τον τρόπο που δουλεύει. Τι να πω; Καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο…

-Υπάρχει η εκτίμηση ότι ΑΕΚ υστερεί στα κεντρικά χαφ σε σχέση με τον Ολυμπιακό που έχει Ντουντού και Λεντέσμα και τον Παναθηναϊκό που έχει τους Ζιλμπέρτο Σίλβα και Κατσουράνη.

Είναι δική σου κρίση αυτή;

-Οχι, νομίζω ότι είναι μια γενική εκτίμηση.

Οι ποδοσφαιριστές που ανέφερες είναι μεγάλα ονόματα αλλά αυτό που μετρά περισσότερο είναι τι γίνεται στο γήπεδο. Εμείς έχουμε ενισχυθεί με την έλευση του Μάκου και επαναλαμβάνω, ότι όλα στο ποδόσφαιρο έχουν να κάνουν με το σύνολο. Ατομικά, κανείς δεν μπορεί να κάνει διαφορά, ειδικά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Παλιότερα ήταν διαφορετικά. Πίστευα και συνεχίσω να πιστεύω ότι η επιτυχία έρχεται από την ομαδική δουλειά και θα υπάρξει πρόβλημα, ακόμη κι αν ένας κρίκος δεν θα δουλεύει καλά.

-Επομένως, εκτιμάς ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στα χαφ;

Οχι, διότι σου είπα ότι επικρατεί πάντα η δουλειά του συνόλου. Δεν μπορούμε να μιλάμε ξεχωριστά για κάθε θέση. Δεν έχει νόημα.

-Είσαι ένας από τους σημαντικούς κρίκους της αλυσίδας αν σκεφτούμε ότι κινείσαι στον άξονα, σε ένα νευραλγικό χώρο για τη λειτουργία της ομάδας.

Αυτό κάνω συνεχώς στην καριέρα μου και εκεί έχω μάθει να κινούμαι. Δεν έχει να κάνει, πάντως, με τα άτομα, αλλά με το σύνολο. Αν το σύνολο είναι δυνατό, μπορεί να αντεπεξέλθει σε κάθε σύστημα και σε κάθε ματς. Πρέπει μια ομάδα να είναι ευέλικτη και να μπορεί να αλλάζει συστήματα για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις κάθε αγώνα.

-Ενα σχόλιο για τον Σεϊντού Γιαχάγια που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της προετοιμασίας;

Είναι γεγονός ότι ξεχωρίζει στις προπονήσεις. Πρόκειται για ένα νέο παιδί, το οποίο όμως έχει ωριμότητα στο παιχνίδι του, μεγάλη δύναμη και αντοχή. Θα πάει καλά.

-Κοιτώντας πίσω σου τη χρονιά που έφυγε, τι εκτιμάς ότι έκανε λάθος η ομάδα και δεν πρέπει να επαναλάβει;

Σε κάποια ματς δεν δείξαμε τη σοβαρότητα που έπρεπε. Παράδειγμα αποτελεί το παιχνίδι με τον Θρασύβουλο. Δεν είχαμε διάρκεια στο παιχνίδι μας και όταν ένα ματς δεν πήγαινε καλά, ρίχναμε το ρυθμό. Πρέπει να αποφύγουμε αυτά τα λάθη στη φετινή σεζόν, διότι βλέπουμε και ότι οι αντίπαλοί μας έχουν βελτιωθεί. Και όχι μόνο οι μεγάλες ομάδες. Ολες οι ομάδες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα λάθη που θα κάνεις.

-Μίλησες πολύ για τη δύναμη του συνόλου. Την ώρα που ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός αποκτούν παίκτες «κράχτες», εκτιμάς ότι η ΑΕΚ βασίζει τις ελπίδες της για τίτλο στο σύνολο;

Ναι. Στο σύνολο και στην ομοιογένεια. Δεν έχουν φύγει πολλά άτομα από την περσινή ομάδα. Πέρυσι, είχαμε πολλά νέα πρόσωπα και μας πήρε χρόνο μέχρι να δέσει η ομάδα. Δεν ήταν εύκολο και η χρονιά ξεκίνησε με άσχημα αποτελέσματα. Τα άσχημα αποτελέσματα και η παρουσία πολλών νέων παικτών ήταν ένας συνδυασμός που λειτούργησε αρνητικά. Τώρα γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον και θα τα καταφέρουμε.

-Πέρυσι, η ΑΕΚ απέτυχε για καθαρά αγωνιστικούς λόγους, αλλά υπήρξαν και αρκετά προβλήματα στα αποδυτήρια. Βλέπουμε εντυπωσιακά καλύτερο κλίμα στην προετοιμασία. Εχετε αποφασίσει να τα βάλετε όλα πίσω και να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα;

Πέρυσι είναι αλήθεια ότι είχαμε πολλά πειθαρχικά παραπτώματα και σε σχέση με τον προπονητή και μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα και εύχομαι να διατηρηθεί το πολύ καλό κλίμα που έχουμε μέχρι τώρα, διότι είναι ένα στοιχείο που βοηθά πολύ κάθε ομάδα.

-Κάνατε κάποια σχετική συζήτηση στα αποδυτήρια, προκειμένου να αποφύγετε νέα προβλήματα;

Οχι, δεν έχουμε μιλήσει καθόλου γι’ αυτά. Προχωράμε.

-Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει καιρό να χαρεί. Πληγώθηκε με την απώλεια του πρωταθλήματος στα χαρτιά, έχασε πέρυσι το Κύπελλο στις λεπτομέρειες και έχει πληγωθεί το γόητρό του. Η πρεμιέρα με τον Ολυμπιακό σας δίνει ένα έξτρα κίνητρο για να δώσετε απαντήσεις;

Η πρεμιέρα σου δίνει πάντα κίνητρο για να μπεις στη σεζόν με το δεξί. Ενας λόγος παραπάνω είναι ότι θα παίξουμε με τον Ολυμπιακό, μία από τις ομάδες που θα βρίσκονται ψηλά. Επομένως, δεν είναι μόνο θέμα γοήτρου, αλλά και ουσίας. Θέλουμε νίκη στην πρεμιέρα και νίκη επί ενός από τους βασικούς μας αντιπάλους.

-Σκέφτεσαι το Μουντιάλ; Εχεις την Εθνική στην άκρη του μυαλού σου;

Είναι μεγάλη τιμή για κάθε παίκτη να αγωνίζεται στην Εθνική και πρέπει να δίνει τα πάντα. Εχω παίξει στην Εθνική κι ποτέ δεν έχω σταματήσει να τη σκέφτομαι. Θα προσπαθώ σε κάθε ματς να είμαι αυτός που πρέπει κι αυτός που αποφασίζει είναι πάντα ο προπονητής.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x