Λάμπρος Γκαραγκάνης

Μία «ζεστή» βραδιά στην Καζαμπλάνκα!

www.sport-fm.gr


Είναι πολύ τιμητικό το πόρισμα της έρευνας του αμερικανικού δικτύου CNN, πως το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός είναι το έκτο, σε σημασία, ντέρμπι του πλανήτη. Το μόνο κενό στην όλη υπόθεση είναι τα κριτήρια, με τα οποία έγινε η επιλογή των δέκα ποδοσφαιρικών αγώνων του κόσμου με τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα. Κι αυτό διότι απουσιάζουν σπουδαία ματς, που καθηλώνουν κάθε σεζόν, όπως το Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ και το Ίντερ-Μίλαν. Προφανώς, η «ζυγαριά» μπαίνει στη σημασία και στην εχθρότητα ομάδων της ίδιας πόλης, οπότε αυτόματα βγαίνουν από τη… μέτρηση τα δύο από τα τρία προαναφερθέντα, τα οποία αφορούν ομάδες διαφορετικών πόλεων, επομένως όχι ντέρμπι με την «αγγλική έννοια» της λέξης, που σημαίνει αγώνας τοπικού χαρακτήρα (και ξεκίνησε ως ιπποδρομιακός όρος!).

Χωρίς να είναι σκοπός να «προσβάλουμε» την εγκυρότητα του άρθρου του CNN, απουσιάζουν από τη δεκάδα, της οποίας σκοπός είναι προφανώς να καλύψει όλο το φάσμα του ποδοσφαιρικού πλανήτη, σπουδαία ματς τοπικού χαρακτήρα και μεγάλου μίσους. Το Ίντερ-Μίλαν, που ανέφερα πιο πάνω, είναι ένα από αυτά. Στη Μόσχα, όλες οι αναμετρήσεις ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ, Λοκομοτίβ, Σπαρτάκ και Ντιναμό είναι «φωτιά και λαύρα», ενώ το εντυπωσιακό του θέματος είναι πως απουσιάζει παιχνίδι από την Αγγλία. Που ν΄ αρχίσει και που να τελειώσει κανείς και η ακόλουθη αναφορά γίνεται σε τοπικά ντέρμπι! Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ-Έβερτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ-Σέφιλντ Γουένσντεϊ (εδώ υπάρχει το άλλοθι πως δεν μεσουρανούν, πλέον, οι δύο ομάδες, που από τα… σπλάχνα της πρώτης, προέκυψε η δεύτερη!), Γουέστ Χαμ-Μίλγουολ, Άστον Βίλα-Μπέρμιγχαμ, Τσέλσι-Φούλαμ και Τσέλσι-Γουέστ Χαμ.

Θα ήταν too much για την Ελλάδα, αν έμπαινε και το ΠΑΟΚ-Άρης στη δεκάδα, όμως απουσιάζουν ματσάρες όπως το Φλαμένγκο-Φλουμινένσε του Ρίο ντε Τζανέιρο. Τις ελλείψεις της έρευνας του CNN είναι αδύνατο να μπορέσουμε να τις καλύψουμε σε λίγες γραμμές, ωστόσο για μία χώρα που τώρα μαθαίνει το ποδόσφαιρο η απόπειρα είναι, ομολογουμένως, αρκετά ψαγμένη! Ας τα πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή: στη θέση ένα είναι το Σέλτικ-Ρέιντζερς, παιχνίδι σήμα κατατεθέν της ποδοσφαιρικής Γλασκώβης, με θρησκευτικές προεκτάσεις. Στη θέση δύο είναι το Ρόμα-Λάτσιο, με τους οπαδούς των δύο ομάδων να έχουν πολιτικές διαφορές και αρκετές φορές, στο πρόσφατο παρελθόν, έχουν κάνει τη Ρώμη «καλοκαιρινή». Ακολουθεί το Μπόκα Τζούνιορς-Ρίβερ Πλέιτ του Μπουένος Άιρες, το Αλ Αχλί-Ζάμαλεκ του Καΐρου (!), το Γαλατασαράι-Φενέρμπαχτσε (απουσιάζει η Μπεσίκτας, μεγάλη εχθρός αμφοτέρων στην Πόλη) και το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, που μαζί με το Μπόκα-Ρίβερ, εκπροσωπούν τα ματς ταξικής διαφοράς!

Παλαιότερα, οι «ερυθρόλευκοι» εκπροσωπούσαν την εργατιά του Πειραιά και οι «πράσινοι» την ανώτερη κοινωνική τάξη της Αθήνας. Στη θέση επτά είναι το Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας, των οποίων τα γήπεδα στο Βελιγράδι απέχουν ελάχιστα χιλιόμετρα. Μεγάλη έκπληξη είναι το Γουιντάντ-Ράζα της Καζαμπλάνκα, με τις δύο ομάδες να εκπροσωπούν την πόλη του Μαρόκο στην πρώτη κατηγορία της χώρας. Τα ονόματά τους σημαίνουν αγάπη και ελπίδα, αλλά μάλλον μόνο αυτά δεν πρεσβεύουν στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Τη δεκάδα κλείνουν το Παλμέιρας-Κορίνθιανς του Σάο Πάουλο και το Πενιαρόλ-Νασιονάλ του Μοντεβιδέο. Μία επισήμανση, προς τους συναδέλφους του CNN: Πειραιάς και Αθήνα λογίζονται ως γειτονικές πόλης, αφού σύμφωνα με τους κατοίκους του ο Πειραιάς δεν είναι Αθήνα! Οπότε, αν γνώριζαν αυτή τη λεπτομέρεια οι Αμερικανοί, θα έπρεπε να βάλουν και το «ταπεινό» Μπάρτσα-Ρεάλ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x