Λάμπρος Γκαραγκάνης

Ένα βήμα πριν τον γκρεμό η Αλκμάαρ!

www.sport-fm.gr

Από το 1897 που υφίσταται ολλανδικό πρωτάθλημα, η ΑΖ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι συγκαταλέγεται καν στις μεσαίες ομάδες της χώρας, από άποψη τίτλων και διακρίσεων. Όταν ο Άγιαξ έχει στην τροπαιοθήκη του 29 πρωταθλήματα και η Αλκμάαρ κατάκτησε το δεύτερο, μόλις, πέρυσι (το πρώτο το πήρε τη σεζόν 1980/1981) και ανάμεσά τους μεσολαβούν επτά ομάδες στη λίστα με τους τίτλους, τότε κάνει «μπαμ» πως η διαφορά είναι χαώδης. Τα τρία Κύπελλα (1978, 1981, 1982), ως ΑΖ΄ 67, την τοποθετούν στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας, αλλά δεν προσδίδουν κύρος στην ομάδα, σε σχέση με τα μεγάλα κλαμπ της χώρας.

Η ΑΖ βρίσκεται στον όμιλο του Ολυμπιακού, στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, με τους πρωταθλητές Ελλάδας να έχουν επικρατήσει ήδη, με 1-0, των Ολλανδών στο «Καραϊσκάκης». Εκκρεμεί ένα ακόμη ματς, στο «DSB», στις 24 Νοέμβρη, οπότε έχει ενδιαφέρον ν΄ αναφέρουμε κάποια πράγματα, που αφορούν, ίσως, και το μέλλον της Αλκμάαρ. Τη Δευτέρα (19/10/2009), στις εννέα το πρωί, ο εισαγγελέας του Άμστερνταμ έδωσε την οριστική απόφαση, η οποία έχει να κάνει με διάλυση της τράπεζας DSB, στις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο Ντιρκ Σέριγκα, πρόεδρος της ΑΖ και πρώην, πλέον, ιδιοκτήτης της DSB διανύει τις χειρότερες μέρες στην επιχειρηματική καριέρα του και το ερώτημα είναι πόσο θα επηρεάσει αυτό την ομάδα!

Εδώ και οκτώ ημέρες η DSB είχε περιέλθει σε άσχημη κατάσταση, λόγω των χρεών της, που αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα διακόσια εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που θα έπρεπε άμεσα να βρει ο Σέριγκα, ώστε να μπορέσει να σώσει την επιχείρησή του. Το μεγάλο ερώτημα είναι πως προέκυψε αυτή η… μαύρη τρύπα, σ΄ έναν οργανισμό άκρως κερδοφόρο. Η DSB, άλλωστε, έγινε γνωστή για τον τρόπο με τον οποίο ενέκρινε δάνεια, με επιφανειακά ευνοϊκούς όρους για το δανειολήπτη. Χαμηλό επιτόκιο, το οποίο αυξανόταν σε εύρος χρόνου, λόγω ασφαλιστικών δικλείδων που «έδεναν» τον πελάτη (ζωής, απόλυσης κτλ) και αφορούσαν την αποπληρωμή του ποσού, που δανείστηκε.

Έτσι κέρδιζε παραπάνω χρήματα απ΄ ό,τι άλλες τράπεζες, στα ίδια δανειακά προϊόντα. Πως, λοιπόν, από την αναπτυγμένη αυτή δανειοδότηση, έφθασε στο ανελέητο «κραχ»; Πέντε ολλανδικές τράπεζες επιχείρησαν να σώσουν την DSB, όμως την ύστατη ώρα έκαναν πίσω και δεν έβαλαν ευρώ! Τα δικαστήρια, τελικά, βρήκαν τη λύση, η οποία είχε να κάνει με τη διάλυση μιας τράπεζας μεγαθηρίου, στα χαρτιά, που είχε τετρακόσιες χιλιάδες πελάτες και απασχολούσε δέκα χιλιάδες εργαζόμενους. Ο Σέριγκα, που δεν κινδυνεύει προσωπικά να διωχθεί ποινικά για παράδειγμα για κάποιο οικονομικό αδίκημα, ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που τον βοήθησαν αυτές τις μέρες και του έδωσαν διορία να μπορέσει να «γυρίσει» την κατάσταση!

«Ένα ματς παίζεται σε ενενήντα λεπτά», σχολίασε ο πρόεδρος της ΑΖ! «Εμείς παίξαμε τέσσερα παιχνίδια αυτές τις μέρες και χάσαμε σε όλα, αν και προσπαθήσαμε. Σας το λέω με ποδοσφαιρικούς όρους, ώστε να γίνω πιο κατανοητός». Τα μικρά τρικ, που χρησιμοποίησε η τράπεζα για να προσελκύσει πελάτες, «γύρισαν» εις βάρος της, αφού πολύς κόσμος απέσυρε τις καταθέσεις του, μεταφέροντας και τους δανεισμούς του σε άλλους τραπεζικούς φορείς. Η Αλκμάαρ, πλέον, καλείται να συνεχίσει χωρίς την DSB πλάι της! Θυμίζω πως το γήπεδό της είναι υποθηκευμένο στην DSB, γι΄ αυτό και φέρει το όνομά της. Η ΑΒΝ και η RABO Bank ενδιαφέρθηκαν ν΄ αναλάβουν την εικοσάχρονη αποπληρωμή του κόστους του γηπέδου της ΑΖ, όμως τίποτα ακόμη δεν είναι τελεσίδικο.

«Θα προσπαθούμε να βρούμε άλλο σπόνσορα», ισχυρίζονται άνθρωποι της διοίκησης της ΑΖ, αν και δεν πρόκειται, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, να επηρεαστεί η ομάδα και η οικονομική ευρωστία της, από την παραπάνω εξέλιξη. Μία ελπίδα είναι πιθανή συμφωνία με τη Lonestar Funds (αμερικανική χρηματιστηριακή εταιρεία), όμως κι εδώ τα πράγματα δεν δείχνουν ευοίωνα. Η Αλκμάαρ υποδέχεται την Άρσεναλ για την τρίτη αγωνιστική του όγδοου ομίλου και οι αντιδράσεις στο πρόσωπο του Σέριγκα αναμένεται να κορυφωθούν. Στην πρόσφατη ήττα της, με 3-2, στο Ένσκεντε από την Τβέντε οι οπαδοί της ανάρτησαν πανό εναντίον του προέδρου της ΑΖ, μια και τα δύσκολα τώρα έρχονται για την ομάδα που ανάστησε ο Λουίς Φαν Χάαλ και τώρα «πετσοκόβει» ο Ρόναλντ Κούμαν, που την έχει φέρει στο -11 από την πρώτη Τβέντε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x