Λάμπρος Γκαραγκάνης

Παραμονές ντέρμπι, πάλι μάγκας ο Ολυμπιακός!

www.sport-fm.gr

Ο Ολυμπιακός είναι πολύ κοντά στο να περάσει στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, επίτευγμα που για να μην πραγματοποιηθεί θα πρέπει να υλοποιηθεί συνδυασμός αποτελεσμάτων εναντίον του. Στη Λιέγη, η Σταντάρ θα είχε εύκολο έργο κόντρα στην Άλκμααρ, αλλά τώρα παίζεται η συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ. Όσο αδύναμη κι αν παρουσιάζεται η ΑΖ, όσο δύσκολο κι αν είναι να νικήσει στο «Μορίς Ντουφράσν», σίγουρα αν δεν είχε μαθηματικές ελπίδες δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνη. Επομένως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πως η Σταντάρ θα πάρει το «τρίποντο» και θ΄ απειλήσει τη δεύτερη θέση του Ολυμπιακού, ακόμη κι αν χάσουν οι «ερυθρόλευκοι» από την Άρσεναλ.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, με τους Λονδρέζους πρώτους στον όγδοο όμιλο έτσι κι αλλιώς, θα χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα θαυματουργά πιτσιρίκια του, αλλά και πάλι στο «Καραϊσκάκης» η ισοπαλία είναι ένα εφικτό αποτέλεσμα, ώστε να μην έχει κανέναν ανάγκη. Επομένως, η υπόθεση να είναι ο Ολυμπιακός στις δεκαέξι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, μετά και την τελευταία αγωνιστική των γκρουπ, μόνο απίθανη δεν είναι. Στα του ελληνικού πρωταθλήματος η ομάδα του Ζίκο βρίσκεται στο -2 από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό και τον υποδέχεται στο Φάληρο την επόμενη Κυριακή. Με νίκη, δηλαδή, θα βρίσκεται στο +1 και πάλι πρώτος στη βαθμολογία και με την ψυχολογία πως έχει κερδίσει το μεγάλο και μοναδικό του αντίπαλο, για την κούπα, φέτος.

Με βάση τα παραπάνω κι ΑΝ έρθουν έτσι τα πράγματα, ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει μία μεγάλη τρύπα στο νερό! Θα έχει πέσει σε ψυχολογικό επίπεδο, εφόσον έρθουν έτσι οι εξελίξεις, και πάλι το προβάδισμα θα είναι κόκκινο, πριν καν έρθουν Χριστούγεννα. Για να είμαστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται: αν άλλη ομάδα, όχι με τόσες κούπες βέβαια στις… βαλίτσες της τα τελευταία χρόνια, είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός, μέχρι τώρα, στην καλύτερη θα ήταν εκτός στόχων και στη χειρότερη θα είχε διαλυθεί. Στην πρεμιέρα των ομίλων, θυμηθείτε, ο Τιμούρ Κετσπάγια ήταν 24 ώρες απολυμένος και ο Ολυμπιακός, με τον Μπάντοβιτς στον πάγκο και τον Ζίκο στην κερκίδα, πήρε τρεις πολύτιμους πόντους με την ΑΖ. Στο πρωτάθλημα έχουν γίνει γκέλες από την πλευρά των πρωταθλητών, όχι επώδυνες, όμως, βαθμολογικά.

Και δεν θα είναι επώδυνες, ακόμη κι αν χάσουν στο ντέρμπι. Θα είναι στο -5 από το «τριφύλλι», έχοντας βγάλει, όμως, ορισμένα δύσκολα ματς (Λάρισα, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ εκτός μόνο με νίκες). Σ΄ αυτήν, πάντως, την περίπτωση αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω, ίσως να μην ισχύει απόλυτα. Και ποιο είναι αυτό; Θεωρώ μεγάλη μαγκιά του Ολυμπιακού, που με τόση αναστάτωση που οδήγησε στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας πολύ νωρίς, βρίσκεται εδώ που βρίσκεται τούτην την ώρα. Είναι τεράστιο επίτευγμα που χωρίς Γκαλέτι, Ντιόγκο, Τοροσίδη, σούπερ στελέχη του και μ΄ ένα γενικά μέτριο ρόστερ, σε σχέση με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια, αγωνίζεται άξια να προκριθεί στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και να διατηρήσει τα κεκτημένα στην Ελλάδα.

Ο αποκλεισμός από τις Σέρρες, για το Κύπελλο, υπήρξε χαστούκι και μάλιστα ηχηρό, όμως μιλάμε για τον τρίτο στόχο του κλαμπ, η απώλεια του οποίου έπληξε ηθικά και για λίγο τους «ερυθρόλευκους». Κι εδώ πρέπει να καταλογίσουμε ορισμένες ευθύνες σε παίκτες και τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Γνωρίζοντας, πως ο δεύτερος γύρος θα είναι… εφιάλτης αντιμετωπίστηκαν κάποια ματς, πολύ επιδερμικά. Μία υπενθύμιση: το επόμενο του «Καραϊσκάκης», εκτός έδρας παιχνίδι, για τον Παναθηναϊκό είναι ο Ηρακλής. Από τις 9 Γενάρη τα εκτός που έχει κατά σειρά είναι: Ξάνθη, Άρης, Λάρισα, ΠΑΟΚ (αγωνιστική παρά αγωνιστική!) και Πανιώνιος (κολλητά μετά τον ΠΑΟΚ).

Η ΑΕΚ είναι εντός, σφήνα στα ματς με Άρη και Λάρισα, ενώ στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές έχει Ολυμπιακό εντός, Ατρόμητο και ΠΑΣ Γιάννενα εκτός. Έχει βγάλει, δηλαδή, το θεωρητικά πιο εύκολο μέρος του προγράμματός του, όντας σε οριακό πλεονέκτημα ή αντιστοίχως μειονέκτημα από τον Ολυμπιακό. Κανένα ουσιαστικό προβάδισμα δεν έχουν αποσπάσει, λοιπόν, οι «πράσινοι». Πρόκειται, επομένως, για κατόρθωμα που πάει πάλι να παίξει ντέρμπι εκτός έδρας με τους Πειραιώτες, για εμένα με την πλάτη στον τοίχο! Κι αυτό είναι μαγκιά των γηπεδούχων, πέρα από αδυναμία των πρωτοπόρων, όπως εξήγησα.

ΥΓ1: Αγωνιστικά, θεωρώ πολύ καλύτερο τον Παναθηναϊκό, πλήρη, με ρόστερ μιας κλάσης πάνω από τον αντίπαλό του.

ΥΓ2: Ο διαιτητής Κάκος είναι επιλογή που αποκλείεται να μην αρέσει στον Πειραιά. Με τη λέζα του «βάζελου» να τον συνοδεύει (αδικαιολογήτως), θα προσπαθήσει ΞΑΝΑ να πετάξει αυτόν τον… χαρακτηρισμό από επάνω του.

ΥΓ3: Άσχετο με τα προηγούμενα, αλλά με αφορμή μία συζήτηση που είχα με συναδέλφους, θέλω να το μοιραστώ μαζί σας. Ο Τάσος Πάντος είναι ο πιο «τίμιος» παίκτης του Ολυμπιακού, τα τελευταία χρόνια. Παίζει αξιοπρεπώς όταν του ζητηθεί, ποτέ δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα, είναι ψυχάρα και γενικά είναι αξία να είσαι ένας παίκτης του 6, με άριστα το 10, και να παίζεις μονίμως για 6,5! Να ξεπερνάς, δηλαδή, συνεχώς τον εαυτό σου. Κι αυτό στον Τάσο, προσωπικά το έχω εντοπίσει και το δηλώνω.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x