Γενικά

Ο δρόμος είναι ανοικτός…

Η τύχη χαμογέλασε στην Ελλάδα στην κλήρωση για τα προκριματικά του EURO 2012. Στον έκτο όμιλο, μαζί με Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα, το ελληνικό συγκρότημα. Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η προσπάθεια πρόκρισης για τρίτη συνεχή φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στα τελικά, που θα γίνουν σε Ουκρανία και Πολωνία, θα προκριθούν οι επικεφαλής των εννέα ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος, ενώ οι οκτώ δεύτεροι θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια.

Η τύχη χαμογέλασε στην Ελλάδα στην κλήρωση για τα προκριματικά του EURO 2012. Στον έκτο όμιλο, μαζί με Κροατία, Ισραήλ, Λετονία, Γεωργία και Μάλτα, το ελληνικό συγκρότημα. Στα τελικά, που θα γίνουν σε Ουκρανία και Πολωνία, θα προκριθούν οι επικεφαλής των εννέα ομίλων και ο καλύτερος δεύτερος, ενώ οι οκτώ δεύτεροι θα δώσουν αγώνες μπαράζ για τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια.

Ο Ότο Ρεχάγκελ τόνισε για την κλήρωση: «Με όλες τις ομάδες, εκτός της Κροατίας, έχουμε τεθεί αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια. Η Κροατία είναι θεωρητικά η πιο δυνατή ομάδα, αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τις υπόλοιπες. Είναι ένας καλός όμιλος για να πάρουμε την πρόκριση ή να τερματίσουμε δεύτεροι και να οδηγηθούμε στα μπαράζ. Ο κόσμος οφείλει να καταλάβει ότι είμαστε συγκεντρωμένοι για το Μουντιάλ. Θέλουμε στα γήπεδα της Ν. Αφρικής να διακριθούμε και για αυτόν τον στόχο θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Είμαστε ψηλά στη βαθμολογία της FIFA και αυτή η άνοδος των τελευταίων ετών οφείλεται στους παίκτες της Εθνικής. Σε κρίσιμα ματς, όπως το εκτός έδρας με την Ουκρανία, δείχνουμε ενθουσιασμό και πάθος και παίρνουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Εγώ δε βάζω γκολ. Ενθαρρύνω τους παίκτες μου και, με την εμπειρία μου, τους δίνω συμβουλές, τις οποίες ακολουθούν μέσα στο γήπεδο».

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, επισήμανε πως: «Μπορώ να πω ότι είναι ένας όμιλος βατός. Δεν κληρωθήκαμε με κάποιο μεγάλο όνομα, όμως οι Κροάτες διαθέτουν καλή ομάδα. Από τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας, αποφύγαμε κάποιες ομάδες που δε θέλαμε, για διάφορους λόγους. Εχουμε αγωνιστεί πρόσφατα με τις περισσότερες ομάδες του ομίλου και γνωριζόμαστε μεταξύ μας αρκετά καλά. Καλέσαμε τις άλλες ομοσπονδίες στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για το αγωνιστικό πρόγραμμα και να μην οδηγηθούμε σε κλήρωση».

Ο μάνατζερ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, Τάκης Φύσσας, ανέφερε πως: "Σε μια ακόμα κλήρωση, συναντάμε ομάδες, με τις οποίες έχουμε παίξει πρόσφατα και τις ξέρουμε καλά. Το μυαλό μας βρίσκεται στο Μουντιάλ της Ν. Αφρικής και, μετά την ολοκλήρωσή του, θα ασχοληθούμε με την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012. Είναι αλήθεια ότι αποφύγαμε κάποιες πολύ μεγάλες ομάδες από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Φυσικά, η Κροατία είναι καλή ομάδα, με σημαντική πορεία τα τελευταία χρόνια. Δεν έχει το όνομα της Ισπανίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας ή της Πορτογαλίας, όμως θέλει προσοχή. Στο ποδόσφαιρο, δείχνεις τις ικανότητές σου μέσα στο γήπεδο. Είναι ένα πολύ καλό γκρουπ και θα διεκδικήσουμε την πρώτη θέση».


Αναλυτικά, οι όμιλοι που ανέδειξε η κλήρωση:

1ος Όμιλος: Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Βέλγιο, Αυστρία, Τουρκία, Γερμανία.

2ος Όμιλος: Ανδόρα, Αρμενία, ΠΓΔΜ, Ιρλανδία, Σλοβακία, Ρωσία.

3ος Όμιλος: Νησιά Φερόε, Εσθονία, Σλοβενία, Βόρειος Ιρλανδία, Σερβία, Ιταλία.

4ος Όμιλος: Λουξεμβούργο, Αλβανία, Λευκορωσία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ρουμανία, Γαλλία.

5ος Όμιλος: Σαν Μαρίνο, Μολδαβία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Σουηδία, Ολλανδία.

6ος Όμιλος: Μάλτα, Γεωργία, Λετονία, Ισραήλ, Ελλάδα, Κροατία.

7ος Όμιλος: Μαυροβούνιο, Ουαλία, Βουλγαρία, Ελβετία, Αγγλία.

8ος Όμιλος: Ισλανδία, Κύπρος, Νορβηγία, Δανία, Πορτογαλία.

9ος Όμιλος: Λίχτενσταϊν, Λιθουανία, Σκωτία, Τσεχία, Ισπανία.

Τα προκριματικά θα αρχίσουν τοn Σεπτέμβριο του 2010 και θα ολοκληρωθούν δεκατρείς μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 2011, ενώ ένα μήνα αργότερα θα διεξαχθούν τα μπαράζ. Όπως αποφάσισε η UEFA, οι αγώνες των προκριματικών δεν θα διεξάγονται Σάββατο και Τετάρτη, αλλά Παρασκευή και Τρίτη, προκειμένου οι ποδοσφαιριστές να έχουν περισσότερες μέρες στη διάθεσή τους για να επανέλθουν στις υποχρεώσεις των συλλόγων τους.

Για την ανάδειξη του καλύτερου δεύτερου στους εννέα προκριματικούς ομίλους δεν θα ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα με την τελευταία ομάδα στους ομίλους των έξι ομάδων.

Κριτήρια ανάδειξης του καλύτερου δεύτερου

1. Περισσότεροι βαθμοί
2. Διαφορά τερμάτων
3. Καλύτερη επίθεση
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση
5. Θέση στη βαθμολογία της UEFA
6. Βαθμολογία fair play στους αγώνες του ομίλου
7. Κλήρωση

Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων ομάδων μετά τους αγώνες της προκριματικής φάσης, θα ισχύσουν κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια:

Κριτήρια πρόκρισης σε περίπτωση ισοβαθμίας

1. Διαφορά βαθμών στους μεταξύ τους αγώνες
2. Διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες
3. Καλύτερη επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες
4. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στους μεταξύ τους αγώνες
5. Διαφορά τερμάτων στους αγώνες του ομίλου
6. Καλύτερη επίθεση στους αγώνες του ομίλου
7. Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση στους αγώνες του ομίλου
8. Fair Play
9. Κλήρωση

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x