sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάν’το όπως η Τζαμάικα!

Τι και αν προέρχεται από μια χώρα που η θερμοκρασία σπάνια πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς; Τα αγόρια που κατοικούν σε αυτή ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές. Και όταν αναφέρονται στο χιόνι λένε πως είναι κάτι που μοιάζει με το βαμβάκι αλλά είναι πολύ κρύο! Παρ’όλα αυτά o Κβαμε Νκρουμαχ Ατσεαμπόνγκ αποφάσισε να κάνει καριέρα ως… σκιέρ και να γίνει ο πρώτος αθλητής από τη Γκάνα που θα λάβει ποτέ μέρος σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς.

Όχι η ιστορία του δεν αποτελεί σενάριο για το sequel της ταινίας Cool Runnings που κατέγραφε την ιστορία της εθνικής ομάδας της Τζαμάικας στην ίδια διοργάνωση. Αν και κάλλιστα το… ταξίδι του 35χρονου Γκανέζου μπορεί να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. Προς το παρόν έχει κυκλοφορήσει τραγούδι με τον τίτλο “Dreams” από ένα καναδικό συγκρότημα και στην ηχογράφηση του μετείχε και ο Ατσεαμπόνγκ.



Αν και γεννήθηκε στη Γλασκώβη, όπου ο πατέρας του έκανε το διδακτορικό του, μεγάλωσε λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γκάνας, την Ακρα. Εργάστηκε ως οδηγός σε σαφάρι πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στη Βρετανία το 2002. Η πρώτη δουλειά που βρήκε ήταν receptionist σε ένα πολυχώρο που διέθετε πίστα του σκι με τεχνητό χιόνι. Μέχρι εκείνη την στιγμή ο νεαρός Κβαμε που είχε δει χιόνι μόνο από την τηλεόραση και σκι μόνο σε μια ταινία του Τζειμς Μπόντ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του … Οι προπονητές διαπίστωσαν πως διέθετε φυσικό ταλέντο, ενώ ο ίδιος δεν δυσκολεύτηκε να κυκλοφορήσει φορώντας χιονοπέδιλα…

Το 2006 παραλίγο να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, όμως στάθηκε άτυχος. Πηγαίνοντας για κάποιους αγώνες στο Ιραν, το αεροπλάνο με το οποίου θα ταξίδευε έμεινε καθηλωμένο στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λόγω πάγου στα φτερά, με αποτέλεσμα να μη λάβει μέρος. Άλλοι στη θέση του μπορεί να τα είχαν παρατήσει, αυτός όμως ήταν ακόμη πιο αποφασισμένος να μετάσχει στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και το κατάφερε! Αν και χρειάστηκε αρκετή επιμονή. Βλέπετε, στους πρώτους έντεκα αγώνες που πήρε μέρος τερμάτισε στην τελευταία θέση, πριν καταφέρει αργότερα να αφήσει πίσω του επτά άλλους αθλητές.

Στο Βανκούβερ δεν κυνηγά το μετάλλιο, θέλει απλά να μην τερματίσει τελευταίος. Και στην προσπάθεια του αυτή (στο σλάλομ και το γιγαντιαίο σλάλομ) που ξεκινά σήμερα και συνεχίζεται το Σάββατο πέρα από την πίστη που έχει ο ίδιος στον εαυτό του, θα έχει και την υποστήριξη αρκετών φιλάθλων των οποίων έχει κερδίσει την συμπάθεια βλέποντας τον να αγωνίζεται με τη λεοπάρ στολή του που αποτελεί σήμα κατατεθέν. Μάλιστα ο Γκανέζος σκιερ φροντίζει να παραχωρεί μέρος των χρημάτων που κερδίζει από τις χορηγίες στις οργανώσεις που μάχονται για τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού που ζει στην Κεντρική Ασία. Στόχος του είναι να καταφέρει να δημιουργήσει στην πατρίδα του την υποδομή προκειμένου να δημιουργήσει την επόμενη φουρνιά Γκανέζων που θα βρεθεί σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αξιοσημείωτες παρουσίες σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν:

*Στο Σαπόρο, το 1972 οι Φιλιππίνες έγιναν η πρώτη «τροπική» χώρα που μετείχε στέλνοντας δυο σκιέρ.

*Η παρουσία της ομάδας της Τζαμάικας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι το 1988 αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία Cool Runnings. Ηταν το ντεμπούτο της ομάδα στο bobsled, και παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να τερματίσουν επίσημα, γνώρισαν την αποθέωση όταν πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού περπατώντας.

* Πριν τον Ατσεαμπόνγκ, πέντε αθλητές του αλπικού σκι εκπροσώπησαν την αφρικανική ήπειρο. Η καλύτερη επίδοση τους ήταν η 39η θέση στην οποία τερμάτισε ο γεννημένος στον Καναδά Ματιε Ραζανακολόνα που εκπροσώπησε στο γιγαντιαίο σλάλομ τη Μαδαγασκάρη το 2006.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x