Διονύσης Δεσύλλας

Απορίες και απόψεις Παναθηναϊκών

Καλημέρα σας… Σας είχα πει ότι θα δημοσιευτούν απόψεις για τον Παναθηναϊκό, σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η ομάδα.

Καλημέρα σας…

Σας είχα πει ότι θα δημοσιευτούν απόψεις για τον Παναθηναϊκό, σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η ομάδα. Σήμερα, λοιπόν, θα διαβάσετε αυτά που πιστεύετε εσείς και θα συγκρίνετε τα «πιστεύω» σας με άλλα φίλων του «τριφυλλιού». Οι ηλεκτρονικές επιστολές που στείλατε ήταν πάρα μα πάρα πολλές, γι’ αυτό και η δημοσιοποίησή τους θα γίνει σε δυο «κομμάτια». Πάμε, λοιπόν, να τις δούμε.

Ο Σάββας θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο προπονητής: «Καλησπέρα κύριε Δεσύλλα,

Κατά τη γνώμη το πρόβλημα στον Παο είναι ο Νιόπλιας και εξηγούμαι. Τόσο καιρό δεν έχουμε δει τίποτα ένα σύστημα ένα τριγωνάκι, μία ενέργεια (συνδυασμό) ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους παίκτες. Οι λόγοι είναι πολλοί και θα αναφερθώ σε μερικούς από αυτούς:

1) Δεν μπορεί να επιβληθεί στους παίκτες. Όταν ένας προπονητής έχει μικρότερο συμβόλαιο από τους περισσότερους παίκτες είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα έχει και τον απαιτούμενο σεβασμό. Είναι τυχαίο ότι ο Μουρίνιο έχει όρο στο συμβόλαιο του να αμοίβεται περισσότερο από τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της ομάδας που αναλαμβάνει κάθε φορά; Τα χρήματα παίζουν το ρόλο τους σε όλους τους τομείς της ζωής και όταν συν τοις άλλοις δεν έχεις να επιδείξεις και προηγούμενο έργο, αλλά και δεν έχεις εμπειρία με προηγούμενη ομάδα (δεν αναφέρομαι σε εθνική) οι παίκτες αναποφευκτα θα σε "καβαλήσουν".

2) Στις εθνικές που προπονούσε ήταν ο Αρχηγός γιατί από κάτω του είχε παιδάκια 16-18 χρονών που ότι και να τους έλεγε το δέχονταν αδιαμαρτύρητα αφού για αυτούς ήταν ένας μεγάλος πρώην παίκτης. Στον Παο υπήρξε με πολλούς από τους παίκτες που συναναστρέφεται συμπαίκτης και τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται... Επίσης έχει παίκτες που έχουν προυπάρξει με μεγαλύτερους προπονητές από αυτόν και συνεπώς δεν ξέρω κατά πόσο περνάει η γνώμη του και εκεί...

3) Δεν ξέρω τι έκαναν όλοι στην προετοιμασία και δεν μπορώ να κρίνω. Ξέρω όμως τι βλέπω και αυτό που βλέπω (είμαι 23 χρονών) δεν το έχω ξαναδεί. Το χθεσινό παιχνίδι είναι ίσως το χειρότερο που έχω δει στην ζωή μου. Μία ομάδα ασύνδετη που οι γραμμές απέχουν 25 μέτρα.. που οι παίχτες βρίσκονται μόνο με γεμίσματα.. και ο Cisse να παλεύει μόνος με τα θηρία.. Ας αναφερθούμε σε ένα παράδειγμα όμως: Ακούω πολλούς να κατηγορούν το Leto για κατάχρηση ντρίμπλας και ότι καθυστερεί το παιχνίδι... Είδα και τους άλλους που δεν κάνουν κατάχρηση και πασάρουν με τη μία...είμαστε σοβαροί τώρα;; Δεν λέμε καλύτερα που είδαμε ντρίμπλα μετά από τόσα χρόνια στην ομάδα.. Αλλά ακόμα και ο Leto να φταίει, ποιον έχουμε να του "τραβήξει το αυτί"; και αυτός που έχουμε στον πάγκο γιατί δεν το κάνει; με τον Ten Kate είχαμε ένα σύνολο και τότε λέγανε κάποιοι δημοσιογράφοι και ρεπορτερ ότι η ομάδα δεν έχει σχέδιο στο παιχνίδι της και ότι ο Ten Kate δεν έδωσε βάρος στην τακτική στην προετοιμασία. Ας μου απαντήσει κάποιος τι σχέδιο είδε χτες;

4) Επίσης κατι πολύ σημαντικό και αυτό συνδέεται με το προηγούμενο, είναι ότι οι παίκτες την ώρα του αγώνα δεν έχουν βοήθειες. Παίρνει κάποιος τη μπάλα περνάει έναν παίκτη περνάει δύο, τον κλείνουν άλλοι δύο, σηκώνει το κεφάλι και δεν πάει κανείς κοντά του για να του πασσάρει..και έτσι βγάζει μία σέντρα στο πουθενά. Επίσης δεν αλλάζει κάτι ούτε στο ημίχρονο.. O Τεν Κάτε έβλεπε κάποια πράγματα και αρκετές φορές η ομάδα έβγαινε στο ημίχρονο αλλαγμένη προς το καλύτερο. Χτες γιατί βγήκαν; για να κρατήσουν το σκορ; Η ομάδα επίσης δεν πιέζει.. με τον πανιώνιο τους περίμεναν στη σέντρα να ανεβουν και μετά προσπαθούσαν να κλέψουν.

5) Ακόμα η ομάδα είναι πολυ στατική. Έχει ένας παικτης τη μπάλα και οι υπόλοιπες γραμμές είναι στατικές. Δεν υπαρχει κίνηση χωρίς τη μπάλα. Οι παίκτες μοιάζουν αντί να προσπαθούν να ελευθερωθουν να προσπαθούν να κρυφτούν για να μην εκτεθούν. Κανείς δεν κάνει κίνηση και δεν ζητάει τη μπάλα. Για ποια ομάδα μιλάμε.

6) Θεωρώ πραγματικά τρελό, για να μην πω τίποτα χειρότερο, να ακούω από τον οποιονδήποτε πόσο μάλλον από τον προπονητή του Παο την δικαιολογία για το Mundial. Δηλαδή ποιοι και που κουράστηκαν. Πόσα ματς παίξανε δηλαδή; Οι ισπανοί που το πήραν τι πρέπει να κάνουν; Ο Καρα κάθεται στον πάγκο, ο Νίνης έπαιξε 10 λεπτά με την Αργεντινή, μόνο ο Κατσουράνης δικαιολογείται και ίσως και Silva. Αλλά και πάλι υπάρχει κάποιος όρος στο συμβόλαιο να παίζουν συνέχεια; επίσης ο Cisse γιατι τρέχει; ο Τοροσίδης και ο Romendal στον Ολυμπιακό θα έπρεπε να είναι νεκρoί, που και Mundial έπαιξαν και παίζουν όλο το καλοκαίρι προκριματικά. επίσης ο Leto γιατί δεν μπορεί να τρέξει.. πλάκα κάνουμε τώρα;

Ο Βασίλης Σ. στέκεται στο κλίμα στα αποδυτήρια:
«Διονύση, καλησπέρα. Συμφωνώ ότι ο Τζορβας ήταν σε κακή ημέρα χθες. Μήπως να βρούμε όμως την αιτία; ... Το κακό κλίμα στα αποδυτήρια εννοώ, που για την ιδιαίτερη θέση του τερματοφύλακα είναι ότι χειρότερο!! Οι άλλοι παιχταράδες όμως που λείπουν τόσο καιρό; Ο παιχτης (προπονητής του αγωνιστικού χώρου - "Κατσουράνης) γιατί συνεχώς περπατάει προκλητικότατα!!!! Χθες μέχρι το 40" ακούμπησα την μπάλα ελάχιστες φορες. Μόνο τα τελευταία λεπτά του 1ου ημιχρόνου όταν καταλαβε ότι πάει για αλλαγή.Όσο για την φυσική κατασταση τα γνωρίζουμε πια. ....Και με την Ρομα παίξαμε με ελλείψεις αλλά με την καλή φυσική κατάσταση είδαμε τι έγινε». Ο Νίκος Zalageta αναφέρεται στις… μη μεταγραφές του καλοκαιριού και θυμάται τον Τεν Κάτε: «Γεια σου Διονύση, Συμφωνώ σχεδόν σε όλα τα σημεία των τελευταίων αναλύσεων για την κατάσταση του Παναθηναϊκού. Να θυμίσω στους αναγνώστες σου το άρθρο σου σχετικά με τον Μπουνσόνγκ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι (αντί μεγάλων ονομάτων και ικανών παικτών) και αφορά την αγωνιστική ταυτότητα του Γάλλου...γκελαδόρος! Φρόντισε να μας το αποδείξει πολλάκις φέτος. Βέβαια ό,τι πληρώσεις παίρνεις, έτσι πάει. Επιπλέον, δεν αποκτήθηκε ο επιθετικός που ήταν απαραίτητος. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο Νιόμπλιας κάλυψε τη διοίκηση πλήρως όπως θα έκανε κάθε προπονητής ο οποίος δεν έχει την προσωπικότητα που απαιτείται σε μεγάλους συλλόγους. Δεν ήμουν ιδιαίτερος fun του Τεν Κάτε και δεν μου άρεσε ποτέ το ποδόσφαιρο που έπαιζε (σε αντίθεση ας πούμε με το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει ο Βαλβέρδε ή έχει παίξει ο Μπάγιεβιτς στο παρελθόν). Οφείλω να ομολογήσω όμως ότι ήταν σοβαρός, ήταν το αφεντικό στην ομάδα, δεν έκανε χατήρια, δεν κάλυπτε τη διοίκηση όταν τον άφηναν ξεκρέμαστο και είχε την πιο καλογυμνασμένη και πειθαρχημένη ομάδα. Το περυσινό πρωτάθλημα είναι αποτέλεσμα της δικιάς του δουλειάς. Ο ίδιος σε συνέντευξή του όταν απολύθηκε είπε αναφορικά με τον Νιόμπλια ότι είναι πολύ καλό παιδί, συμπαθής στους παίκτες...συμπαθής να συμπληρώσω στις εφημερίδες και τους φιλάθλους αλλά δεν κάνει για τον Παναθηναϊκό! Για να μην πολυλογώ να πω απλώς ότι η ομάδα ΔΕΝ έχει κανένα αγωνιστικό πλάνο και ΟΥΤΕ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ. Δεν είναι ότι έγινε κάποια δουλειά η οποία ακόμα δεν φάνηκε. Είναι ότι ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ δουλειά, ΔΕΝ υπάρχει αγωνιστικό πλάνο και όσο και να φωνάξει ο Νιόμπλιας δεν θα γίνει κάτι καλύτερο στο θέμα αυτό. Η ομάδα χρειάζεται έναν άνθρωπο που να ξέρει από ποδόσφαιρο και κυρίως από προπονητική. Να έχει εμπειρίες και να μπορεί να εφαρμόσει το μοντέλο που γνωρίζει. Ο Βαλβέρδε και λυπάμαι για τη σύγκριση αλλά είναι ένας τέτοιος....όπως έχουμε στο μπάσκετ τον Ομπράντοβιτς να πω ακόμα καλύτερα. Ο Γιαννακόπουλος το είχε πει τότε αλλά...».

Η άποψη του Δημήτρη Π. είναι η εξής: «Διονύση γειά. Πολλά πράγματα φταίνε για τον Παναθηναϊκό.
1.Η ομάδα δε πιέζει τον αντίπαλο και τον περιμένει βλεποντάς τον πίσω από τη σέντρα
2.Δεν έχει κάποιο αγωνιστικό πλάνο μέσα στο γήπεδο(τουλάχιστον αυτό δείχνει).
3.Το κέντρο του δεν είναι δημιουργικό και κρατάει πολύ την μπάλα χωρίς να ξέρει τι να την κάνει.
4.Δε μπορεί να πατήσει αντίπαλη περιοχή και με μακρινές μπαλιές προσπαθεί να βρει το Σισέ.
5.Πολύ βασικό. Δεν μπορεί να πάρει νίκη όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ.
6.Οταν βρίσκετε μπροστά στο σκόρ με ένα γκολ χαλαρώνει νομίζοντας ότι θα πάρει εύκολα το ματς
7.Αυτό που βλέπουμε όλοι,οτι δεν έχει φυσική κατάσταση καθόλου καλή
8.Αν ανταλλάξουν πάνω από τρείς πάσες είναι σαν να έχουν πιάσει τζόκερ
9.Πέρα από φυσική κατάσταση, αγωνιστικό πλάνο, παιχνίδι με πάσες κλπ, δεν έχει ψυχή τσαμπουκά πάθος γι' αυτό που κάνει. Δες το ύφος του Σισέ και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Να είσαι καλά καλό μήνα».

Ο Δημήτρης βάζει μέσα στα αίτια της κακής πορείας και τον Γιάννη Βαρδινογιάννη: «Καλησπέρα Διονύση, Θα ήθελα και από τη δική μου πλευρά να αναφερθώ στα αίτια της κατρακύλας μιας ομάδας που πέρσι ήτανε φόβητρο για τους αντίπαλους με τρομερό ρυθμό στην επίθεση.
Οι λόγοι αναφέρονται παρακάτω:

1. Βαρδινογιάννης, ο άνθρωπος με το μαγικό ραβδί...πήρε μια έτοιμη ομάδα με ένα κορμό να βασιστεί που ήθελε 2 προσθήκες και...τι έκανε...; Έφερε το Κέζο γιατί προφανώς ήτανε φθηνός (ίσως εκεί να έχει ευθύνη και ο Νιοπλιας...νομίζω ήτανε επιλογή του). Όφειλε όμως να ακολουθήσει την περπατημένη με γυμναστές που έδειξαν αξιοπρόσεχτο έργο όπως ο Έμπεν.
Του ζητήθηκε ένας στόπερ ηγέτης και πήρε το Μπουμσογκ πετώντας την περίπτωση Γκαλάς για ένα μικρό ποσό για την αξία του. Και ο πιο αδαής ξέρει τι είναι ο Μπουμσονγκ. Δεν μπορεί ο συγκεκριμένος να έχει φτιάξει όνομα στην Ευρώπη για τις γκάφες του και εσύ να μη δίνεις σημασία. Ο παίχτης παίρνει 1,5 εκατομμύριο και θα τον έχουμε στον πάγκο..μα έλεος...στο χωρίο μου λέμε όποιος τσιγκουνεύεται τα πολλά χάνει και τα λίγα. Επίσης όφειλε να παρακολουθεί την ομάδα και όταν και όποτε έβλεπε χαλαρότητα να έβαζε χέρι όπως κάνει ο Πατέρας που είναι κοντά στην ομάδα.
2. Κέζος...κάνει παραπάνω από μπαμ ότι η ομάδα είναι σκασμένη...δεν έχει τρεξίματα, έκρηξη και αντοχή..θυμίζει τον ολυμπιακό του Ζήκο. Οι παίχτες της κοπεγχάγης ήτανε ένα επίπεδο πιο γρήγοροι και εκρηκτικοί. είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια διαφορά!?! Μην πάμε μακριά ας δούμε τους παίχτες της Καβάλας..αυτοί φαίνονταν 2 επίπεδα πιο εκρηκτικοί!
3. Νίοπλιας...το μοναδικό που δεν του χρεώνει κανένας είναι παράλογες επιλογές στην εντεκάδα, όμως είναι άπειρος και αυτό κάνει μπαμ...άπειρος στη προετοιμασία μια μεγάλης ομάδας, άπειρος στην επιβολή πειθαρχίας. Φαίνεται να φοβάται να δώσει γροθιά στο μαχαίρι και κάνει πολίτικη στα αποδυτήρια..είναι ξεκάθαρο! Θυμίζω...στο παιχνίδι με την barcelona..ο Λέτο έχει μια προκλητική συμπεριφορά.. αντί να τον στείλει στον πάγκο τον αφήνει μέχρι το 80..είναι φανερό ότι φοβάται να τα βάλει με κάποιους παίχτες...κάνει κομάντο μόνο εκεί που τον παίρνει εφαρμόζοντάς 2 μέτρα και σταθμά. Αγωνιστικά δεν ξέρω αν πρέπει να τον κατηγορήσω ότι δεν έχει δώσει ρόλους στους παίχτες δεν έχει τακτική κτλ διότι όταν οι παίχτες δείχνουν να τρέχουν όσο οι πενηντάρηδες τότε τι να κρίνεις.. ότι και να πεις δεν είναι ασφαλές..μόνο όσοι έζησαν την προετοιμασία ξέρουν τι δουλεία έχει κάνει.

Συμπέρασμα,
Είναι νωρίς να κρίνεις την πορεία της ομάδας μιας και υπάρχουν πολλοί μήνες ακόμα που όλα γίνονται άλλα δεν είμαι αισιόδοξος...δύσκολα θα αλλάξει η φυσική κατάσταση και η κακή ψυχολογία και μουρμούρα...Αν κοιτάξουμε και δίπλα μας (διότι συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι δυο ομάδες)..θα δούμε έναν ολυμπιακό που έχει αγωνιστική ταυτότητα με χαρακτηριστικό του παιχνιδιού του το σωστό πρεσινγκ...περιμένω να κάνει μια κοιλιά κοντά στις γιορτές..λίγο πριν λίγο μετά αλλά δύσκολα θα το χάσει φέτος αφού μέχρι τότε εκτιμώ ότι ο παναθηναϊκός θα χάσει και άλλους βαθμούς. Το μοναδικό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι η παρουσία του Πατέρα στην προεδρία, του έχω εμπιστοσύνη!
Και κάτι τελευταίο...οι δυο ομάδες κάνουν σημαντικές επενδύσεις... δύσκολο να κάνει κανείς πρόβλεψη ποιος θα επικρατήσει ή αν θα επικρατήσει. Νομίζω ότι αν ο παναθηναϊκός θέλει να χτίσει κάτι σωστό πρέπει να επενδύσει σε ένα σημαντικό προπονητή... όπως έκανε Arsenal, Manchster κτλ. ανεξάρτητα αν μια ή δυο χρονιές είναι αποτυχημένες.Μόνο τα λεφτά δεν κάνουν τις ομάδες..πχ Real Madrid...αποτυγχάνει τα τελευταία χρόνια να κάνει κάτι καλό στην Ευρώπη και στην Ισπανία χάνει κατά κράτος από τη Barcelona. Επίσης ο παναθηναϊκός πρέπει να επενδύσει σε ένα επιστημονικό προσωπικό ....δε γίνεται φέτος να τρέχουμε 3 ημίχρονα και του χρόνου να σερνόμαστε ανάλογα τη δουλεία του κάθε γυμναστή..βλέπεις ομάδες όπως η barcelona και κάθε χρόνο είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο γυμνασμένες.


Δημήτρης».

Φίλος που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του γράφει: «Αγαπητέ Διονύση,Κατά την άποψή μου, οι λόγοι που έφτασε η ομάδα σε αυτή την κατάσταση είναι κατά σειρά, τα διοικητικά προβλήματα του καλοκαιριού που επηρέασαν και το σχεδιασμό της ομάδας. Στη συνέχεια το τεχνικό τιμ (προπονητής-γυμναστής) αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κακή φυσική κατάσταση, την αγωνιστική ανυπαρξία και την κακή ψυχολογία ''του καλύτερου ρόστερ όλων των εποχών''(το μεγαλύτερο παραμύθι που μας πουλήσατε). Τι θα ακολουθήσει; Βλέπω ότι θα ακολουθήσει μία από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών, με νέο προπονητή και πολλές πίκρες».

Η φυσική κατάσταση είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με τον Κώστα από τη Θεσσαλονίκη: «Φίλε Διονύση, ο βασικότερος παράγοντας που η ομάδα είναι έτσι, είναι η έλλειψη φυσικής κατάστασης. Βασικός υπεύθυνος γι' αυτό δεν είναι ο Κέζος,είναι ο Τζίγκερ. Είχε τον καλύτερο γυμναστή την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και τον άφησε να φύγει κι εγώ δεν ξέρω για πόσα λεφτά διαφορά. Και ένα εκατομμύριο να έπαιρνε, προσωπικά θα το έδινα. Πέρσι η φυσική κατάσταση του Παναθηναϊκού έκανε τη διαφορά στην Ελλάδα. Όταν έτρεχε ασταμάτητα, έπαιζε δύο παιχνίδια την εβδομάδα, δεν είχε τραυματισμούς και μπορούσε να φορτσάρει μετα το 70' και να πάρει παιχνίδια όταν οι αντίπαλοι έμεναν από δυνάμεις. Το σημαντικότερο θεμέλιο για να χτιστεί μια μεγάλη ομάδα (Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ, Τσέλσι) είναι η φυσική κατάσταση. Όλα τα άλλα δεν μπορούν να βγουν αν δεν υπάρχει αυτό. Βέβαια δε φταίει μόνο αυτό. Για άλλη μια χρονιά δε βλέπω αμυντικό που να μπορεί να βαστάξει τη φανέλα με το τριφύλλι. Επίσης δεν υπάρχει επιθετικός με εναλλακτικά χαρακτηριστικά. Το πιο εκνευριστικό όμως είναι ότι οι περισσότεροι παίζουν για την πάρτη τους. Με την Κοπεγχάγη δεν έγινε μία πάσα με τη μία,όλοι πήγαιναν για την ατομική προσπάθεια και την ντρίπλα. Τέλος, αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση και καταδεικνύει τη διαφορά στη νοοτροπία με πέρσι, είναι η εμφάνιση με την Καβάλα. Από το πρώτο λεπτό οι παίκτες έδιναν την αίσθηση ότι έπαιζαν φιλικό προετοιμασίας ή ότι έχουν πάρει 8 συνεχόμενα νταμπλ και παίζουν από υποχρέωση. Δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει κάτι ο Έμπεν τώρα, οι παίκτες του Παναθηναϊκού όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουν που παίζουν και το Μάη να μοιράζονται εύσημα και όχι ευθύνες».

Να μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από τον Βαγγέλη: «Διονύση,

Για την κατάσταση του ΠΑΟ σήμερα μπορεί να γράψει κανείς πολλά. Για την κακή εκγύμναση, για την ελλειπή προετοιμασία, για την χαλαρότητα, για την ανεπαρκή άμυνα. Όμως αυτά είναι προβλήματα που δυνητικά μπορεί να αντιμετωπιστούν, με προπόνηση και τακτική. (όχι κατ' ανάγκη με τους ίδιους συντελεστές). Επίσης το ρόστερ είναι επαρκές,μτουλάχιστον για την ελλάδα, οπότε θεωρητικά ο ΠΑΟ μπορεί να επιστρέψει. Το ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί είναι ΠΟΥ να επιστρέψει;

Μήπως ο περσινός ΠΑΟ ήταν ελκυστικός και δεν το θυμάμαι; Ποια είναι επιτέλους η αγωνιστική φιλοσοφία αυτής της ομάδας τα τελευταία 10 χρόνια. θυμάμαι τον ΠΑΟ της δεκαετίας του 90 και του 80. Ομάδες με αγωνιστική φιλοσοφία, με στυλ παιχνιδιού. Ομάδες με χτισμένες από την άμυνα προς την επίθεση, με ποδόσφαιρο κατοχής και πρεσινγκ ψηλά. Όχι δεν εντυπωσίαζαν με το επιθετικό ποδόσφαιρο, είχαν όμως αποτελεσματικότητα, σιγουριά , νοοτροπία νικητή. Ο αείμνηστος Κυράστας ήταν ο τελευταίος προπονητής που υπηρέτησε αυτή την φιλοσοφία. Και μετά θελήσαμε να αλλάξουμε...φιλοσοφία. Η αλλαγή δεν βλάπτει...συμφωνώ. Αλλά όταν μια ομάδα που αποφασίζει να παίξει διαφορετικά πρέπει να υπηρετεί πιστά αυτό που πάει να παίξει. Ο ΠΑΟ πήγε να γίνει ομάδα γρήγορη με αργή ανάπτυξη, μια ομάδα σφιχτή παίζοντα χαλαρά, μια όμαδα επιθετική με "πειθαρχημένους" επιθετικούς. ΌΛΑ ΛΑΘΟΣ. Ποιοι το έχουν κάνει σωστά ;

ο Ολυμπιακός της τελευταίας δεκαετίας, ανεξαρτήτως προπονητή. Η φιλοσοφία της "επιθετικής απειθαρχίας". Μια ομάδα που όταν βρίσκεται σε οίστρο μπορεί να σε σκοτώσει με τον Πάντο και τον Αμανατίδη. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι μπορεί να γίνει και το 7-0 κάποια στιγμή, αλλά το ξέρεις , το περιμένεις, το αποδέχεσαι, το γουστάρεις....Αυτή ειναι η ομάδα που έχεις

Ο ΠΑΟΚ του Σάντος. Θυμίζει τον ΠΑΟ του 90. Σφιχτή και δυνατή ομάδα, με τρέξιμο και πρέσινγκ. Με αντεπιθέσεις φωτιά. Με κορμιά. Ματώνει στο γήπεδο με παίχτες που στον ΠΑΟ ή στον ΟΣΦΠ δεν θα πέρναγαν ούτε απέξω. Η φιλοσοφία του Τσαμπουκά.

Ο Άρης της τελευταίας 5 ετίας. Η μοναδική "ισπανική" ομάδα που αγωνίζεται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Επίθεση επίθεση επίθεση. Να θυμίσω ότι ο κουπερ στην βαλένθια είχε ομάδα βεντάλια και στην Ιντερ γραμμή μαζινό; Γιατί; γιατί κατάλαβε την φιλοσοφία κάθε ομάδας που παίζει.Έτσι και στον Άρη.

Ο ΠΑΟ των μεγάλων επιτυχιών του παρελθόντος ήταν μία "ιταλική" ομάδα. Μια ομάδα που έμπαινε στο γήπεδο και δεν καταλαβαίνε τίποτα, ούτε από έδρες, ούτε από καιρικές συνθήκες ,ούτε από άμυνες, ούτε από επιθέσεις. Ήξερε τι ζήταγε στο γήπεδο, το απαιτούσε και το έπαιρνε. Για αυτό και κατάφερε να διακριθεί τόσο πολύ με δυνατότερους αντιπάλους. Ο 10κατε το κατάλαβε αυτό την δεύτερη χρονιά, αλλά εμείς θέλαμε να παίξουμε ελκυστικό ποδόσφαιρο...για αυτό και έφυγε.

Νέα φιλοσοφία; Κανένα πρόβλημα, όμως η κληρονομιά του ΠΡΕΣΒΗ πρέπει να σταματήσει να μας στοιχειώνει. Όποιος μπορεί να το αποδεχθεί , μπορεί και να προχωρήσει...»

Ο Νίκος στέκεται στον συνονόματό του, τον Νιόπλια: «Γεια σου Διονυση,

Υπάρχει υπεύθυνος για την εικόνα της ομάδας κ αυτός λέγεται Νιοπλιας. Για ολα τα δεινά που βασανίζουν αυτη τη στιγμή την ομάδα δεν είναι κανείς άλλος υπεύθυνος πέρα απο τον προπονητή. Εξηγω:

-δέχτηκε παίχτες που δεν ήταν πρώτη του επιλογή (Μπουμσονγκ, Πλεσι), δεν πήραμε επιθετικό
-έφερε Κεζο αντί Εμπεν
-πήρε αριστερό μπακ για αλλαγή στο Σπυροπουλο (Ιωαννιδη) τον οποίο ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει με αποτελεσμα να παίζει εκει δεξιοποδαρος μειώνοντας έτσι τη δύναμη του Λετο
-μηδέν ψυχολογία
-μηδέν τακτική
-μηδέν σύστημα
-ούτε πέρυσι δεν παίζαμε καμία σπουδαία μπάλα αλλα φέτος είμαστε για τα πανηγύρια
-στήριξη Τζορβα παρόλο που είναι ντεφορμε. Είναι δυνατόν με το που έρχεται ο Φερναντεζ να λέει ότι βασικός είναι κ θα παραμείνει ο Τζορβας;! Πως περιμένεις μετα να βελτιωθεί;! Τον χάλασε κ αυτόν το ύφακι,το κομπολόι κ το μαλλί
-η ομάδα απο την πρώτη αγωνιστική Μέχρι κ σήμερα μόνο χειρότερη είναι.

Είναι λογικό το πιο ακριβό ρόστερ των εποχών να το διαχειρίζεται ένας απειρία προπονητής;! Κ εγω στην αρχή θετικός ήμουν με το Νιοπλια αλλα τόσο ήξερα! Γινεται ο Αρης να έχει τον Κουπερ κ εμείς να γινόμαστε πείραμα κ πεδίο μάθησης για νέους προπονητές;!

Νομίζω Πατερας Τζιγκερ κατάλαβαν το παίζει κ ο προπονητής θα αλλάξει μετα τον Εργοτελη ακόμη κ αν κερδίσουμε.

Τέλος τα πειράματα!! Έμπειρο προπονητή τώρα!!

Φιλικά,

Νίκος

Να τι γράφει ο Μάκης, που δηλώνει 47 χρόνια Παναθηναϊκός: «Δίκιο έχεις σε ότι γράφεις. θα σου μεταφέρω μια προσωπική εμπειρία. η ομάδα που έπαιζα, μια χρονιά ήταν πρωταθλήτρια και την άλλη με τον ίδιο προπονητή που όλοι σεβόμασταν δεν μπορούσε να συντονιστεί. ο προπονητής έχασε ξαφνικά την μαγεία του. ήμουν από τους αρχηγούς και στην συγκέντρωση που κάναμε με τον πρόεδρο ζήτησα την αλλαγή του προπονητή. αυτό δεν έγινε και η ομάδα έπεσε κατηγορία. Δεν είναι ανίκανος ο Νόμπλιας. Αποδείχτηκε καλός στο να διαχειριστή μια στρωμένη και πειθαρχημένη ομάδα του Τεν Κατε. Δεν ήταν καλός να ετοιμάσει την ομάδα για την επόμενη χρονιά. έπεσε το ψυχολογικό μέρος στη μέση και τώρα δεν διορθώνεται με τίποτα. αυτό έγινε αντιληπτό από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που άρχισε με τους παίκτες. τότε έχασε το παιχνίδι. Οπως είναι ο παναθηναϊκός σήμερα εσύ να κάτσεις στον πάγκο θα είναι δυο ταχύτητες πάνω. προτείνω την αλλαγή του προπονητή άμεσα και χωρίς καθυστέρηση χωρίς να απαξιώνω τον Ξόμπλια. η χημεία χάλασε. μπορεί αλλού να διαπρέψει».


Περισσότερα αύριο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x