Europa League

Τα προφίλ των δύο πιθανών αντιπάλων του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League με μία εκ των ΑΪΚ Στοκχόλμης-Γιουρόπα. Δείτε τα προφίλ της ομάδας από την Σουηδία κι αυτής από το Γιβραλτάρ.

Η κλήρωση έκανε το… κέφι του Παναθηναϊκού και έφερε στον δρόμο του μία εκ των ΑΪΚ Στοκχόλμης ή Γιουρόπα. Η ομάδα της Σουηδίας επικράτησε 1-0 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα –με γκολ στο 89’- και τα πάντα θα κριθούν στη ρεβάνς, που θα διεξαχθεί στο Γιβραλτάρ.

ΑΪΚ

Η ΑΪΚ, που ήταν πέμπτη πέρσι στο σουηδικό πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα και 8 Κύπελλα, με τους τελευταίους της τίτλους να έρχονται το 2009, όταν έκανε νταμπλ. Φέτος, πραγματοποιεί μέτρια πορεία, ούσα στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας με 23 πόντους, μετρώντας 6 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες (20-16 τα γκολ). Από την άλλη, βέβαια, έχει αγωνιστικό ρυθμό…

Τη σεζόν 1999-2000 έπαιξε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ομίλους Champions League, έχοντας αποκλείσει στον τρίτο προκριματικό γύρο την ΑΕΚ (0-0 στην Αθήνα, 1-0 στη Σουηδία), ενώ το 2012-2013 βρέθηκε για πρώτη φορά σε ομίλους Europa League.

Ιδρύθηκε το 1891, χρώματά της είναι το κίτρινο, μαύρο και άσπρο, ενώ έδρα της είναι η «Φρεντς Αρένα», χωρητικότητας 50.000 θεατών, αν και δύσκολα πάνε στο γήπεδο πάνω από 25.000 φίλοι της.

Προπονητής της είναι ο 45χρονος Σουηδός Ρίκαρντ Νόρλινγκ, ο οποίος ανέλαβε τον περασμένο Μάιο κι ενώ στο παρελθόν έχει καθίσει στους πάγκους των Ασιρίσκα, Μάλμε (πήρε το πρωτάθλημα Σουηδίας το 2013), Μπραν.

Στο ρόστερ της υπάρχουν κυρίως Σκανδιναβοί παίκτες, οι οποίοι αποτελούσαν και τα 8/11 της ενδεκάδας κόντρα στην Γιουρόπα (οι 7 εξ’ αυτών Σουηδοί), ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον πάγκο της. Εκ των τερματοφυλάκων είναι ο ομογενής από τον Καναδά, Κένι Σταματόπουλος.

Πέρσι, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League, ο Ατρόμητος είχε συναντήσει την ΑΪΚ, με την ομάδα του Περιστερίου να πετυχαίνει δύο νίκες και να την αποκλείει. 3-1 στην Σουηδία (με όργια από Μαρσελίνιο) και 1-0 στην Ελλάδα, με σκόρερ τον Βραζιλιάνο.

ΓΙΟΥΡΟΠΑ

Ομάδα από το Γιβραλτάρ είναι, δε μπορεί και να μας είναι γνωστή… Η Γιουρόπα, λοιπόν, ιδρύθηκε το 1925, στα μέσα της δεκαετίας του 80 συγχωνεύτηκε, προτού το 2014 τραβήξει ξανά… σόλο καριέρα. Μετρά επτά πρωταθλήματα στην χώρα (1929, 1930, 1932, 1933, 1938, 1952, 2015), ενώ πέρσι τερμάτισε στην δεύτερη θέση, στο -11 από την Λίνκολν.

Η Γιουρόπα καλείται να ανατρέψει το εις βάρος της 1-0 από τον πρώτο αγώνα με την ΑΪΚ. Αυτό θα επιχειρήσει να το κάνει στο «Victoria Stadium», χωρητικότητας 2.800 θέσεων. Μαύρο και πράσινο είναι τα χρώματα του συλλόγου.

Φέτος έχει ήδη αποκλείσει στον δεύτερο γύρο των προκριματικών την Πιούνικ Ερεβάν από την Αρμενία και εφόσον προσπεράσει το εμπόδιο των Σουηδών, τότε θα γράψει ιστορία, καθώς θα γίνει η πρώτη ομάδα από το Γιβραλτάρ που προκρίνεται από δύο γύρους Κυπέλλων Ευρώπης.

Προπονητής της είναι ο Ισπανός Χουάν Γκαγιάρδο, ο οποίος ανέλαβε πριν ένα χρόνο, ενώ το ρόστερ της αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Είναι ενδεικτικό πως υπάρχουν μόνο δύο παίκτες από το Γιβραλτάρ, ένας Ρώσος, ένας Γκανέζος, ένας Ιταλός κι ένας Άγγλος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x