Κώστας Νικολακόπουλος

Όταν μία ομάδα τα έχει όλα υπέρ της σε ένα ντέρμπι τίτλου…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το sport-fm.gr ένα απολογισμό για τον Ολυμπιακό του παιχνιδιού με τον ΠΑΟΚ…

· Για να το κλείσουμε το παιχνίδι του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη και να ασχοληθούμε με εκείνα με την Ντινάμο Κιέβου, που ίσως και να είναι και πιο σημαντικά για τον Ολυμπιακό…

· Η ήττα από τον ΠΑΟΚ ήρθε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους.

· Πρώτος, γιατί η τακτική προσέγγιση του παιχνιδιού αποδείχθηκε λάθος. Ήταν προσέγγιση όπως στο περσινό Ολυμπιακός-Σπόρτινγκ 2-3. Τότε, που ο Χάσι βγήκε κι έπαιξε με τριάδα χαφ Ζιλέ, Οτζίτζα, Φορτούνη. Και το σκορ στο ημίχρονο ήταν 0-3, συν δύο δοκάρια των Πορτογάλων!!!

Η Σπόρτινγκ κέρδιζε τότε 2-0 στο 13’!!! Πάνω κάτω το ίδιο έγινε στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ κέρδιζε 2-0 στο 18’! Όλα τα ίδια ήταν. Ο Χάσι τότε είχε βγάλει στο ημίχρονο τον Φορτούνη κι είχε βάλει ένα κόφτη, τον Ζντιέλαρ για να μαζέψει το πράγμα. Κι ο Μαρτίνς τώρα έβγαλε τον Νάτχο κι έβαλε τον Καμαρά για τον ίδιο λόγο.

Ακόμη κι η κατάληξη των παιχνιδιών ίδια ήταν. Με τη διαφορά ότι το ματς τότε έληξε 2-3 γιατί έβαλε δύο γκολ στο τέλος ο Πάρντο που είχε μπει αλλαγή, ενώ τώρα έληξε 1-3 γιατί έβαλε ένα γκολ στο τέλος ο Ολυμπιακός από ενέργεια του Ζιλ Ντίας, που κι αυτός αλλαγή μπήκε…Κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, και τις δύο φορές, ο Ολυμπιακός γλίτωσε από πιο βαριές ήττες…

Παρεμπιπτόντως, είναι κι αυτό το παράδειγμα ένας λόγος που μία ομάδα δεν πρέπει να αλλάζει συνέχεια προπονητές. Γιατί η ποδοσφαιρική λογική λέει ότι ο Μαρτίνς δεν πρόκειται να το ξανακάνει τώρα που την έπαθε έτσι άσχημα.

· Δεύτερος λόγος ήταν η διαφορά ψυχισμού που έβγαλαν οι παίκτες των δύο ομάδων. Από τους «ερυθρόλευκους» δεν είδαμε ψυχή, πάθος, καρδιά, δεν είδαμε νίκες στις προσωπικές μονομαχίες, δεν είδαμε να πηγαίνουν πρώτοι στην μπάλα. Αντίθετα, είδαμε να κάνουν τα μισά φάουλ σε σχέση με τους παίκτες του ΠΑΟΚ και να μην παίρνουν μία κεφαλιά στις δέκα στημένες φάσεις (κόρνερ, φάουλ) που κέρδισε ο Ολυμπιακός. Και δεν είδαμε καν αυτοκριτική στις δηλώσεις τους για την τεράστια διαφορά στην κατάθεση ψυχής που είχαν οι δύο ομάδες.

· Τρίτος λόγος ήταν η έλλειψη διάθεσης από τους επιθετικογενείς παίκτες του Ολυμπιακού να μαρκάρουν, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι έκαναν οι επιθετικογενείς παίκτες του ΠΑΟΚ. Από τη μία οι Ζαμπά, Ελ Καντουρί, Ακπόμ έτρεχαν παντού, από την άλλη οι Ποντένσε, Λάζαρος, Φορτούνης σπανίως μάρκαραν τους «δικούς» τους παίκτες. Ο Νάτχο δεν είχε έστω μία επέμβαση! Ο δε Γκερέρο έμοιαζε σαν χαμένος, σαν να μην έπαιζε.

· Τέταρτος λόγος ήταν η έλλειψη συγκέντρωσης των αμυντικογενών παικτών, που έτσι ηττήθηκαν κατά κράτος από τους επιθετικογενείς παίκτες του ΠΑΟΚ. Είδαμε τον Σισέ και τον Κούτρη να μην μπορούν ακόμη και με την μπάλα στα πόδια τους να την βγάλουν έξω από την περιοχή…Τον Βούκοβιτς να αδυνατεί πλήρως να καθοδηγήσει την άμυνα του…Και τον Τοροσίδη και τον Γκιγέρμε να την χάνουν μέσα από τα πόδια τους χωρίς καμία πίεση!…

· Όχι, δεν θα βάλω στους λόγους της ήττας του Ολυμπιακού τα πολλά λάθη του Ισπανού διαιτητή, γιατί πολύ απλά όλα τα προηγούμενα θα έφερναν την ήττα και με διαιτησία 50-50. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πώς δεν είδαμε τα υπερβολικά πολλά λάθη του Χιλ Μανθάνο.

Ο άνθρωπος χάρισε δύο αποβολές (του Σάκχοφ στο 48’ δεύτερη κίτρινη πάνω στον Καμαρά και του Κρέσπο στο 92’ απευθείας κόκκινη πάνω στον Ποντένσε), χάρισε δύο κίτρινες κάρτες (του Μαουρίτσιο στο 1΄πάνω στον Σα και του Ελ Καντουρί στο 62’ πάλι πάνω στον Σα!), δεν έδωσε εξόφθαλμα φάουλ πάνω στον Φορτούνη ένα μέτρο έξω από την περιοχή του Πασχαλάκη στο 27’ και πάνω στον Γκερέρο στο 55’ και μέτρησε κακώς το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ, αφού ο Ακπόμ είχε κάνει φάουλ πάνω στον Σισέ (τον πάτησε), όπως εύστοχα διέκρινε ο Βαρούχας στην Αθλητική Κυριακή.

Ο Χιλ Μανθάνο ήταν όπως ακριβώς τον περίμενα και όπως τον είχα δει και στο ΑΕΚ-Κλαμπ Μπριζ 3-0. Δηλαδή ένας εδράκιας διαιτητής. Ο δε Ολυμπιακός ήταν τυχερός που ήταν σωστοί οι επόπτες.

· Κοινώς, και για να καταλήγουμε, ο ΠΑΟΚ τα είχε όλα υπέρ του σε ένα παιχνίδι που ουσιαστικά θα έκρινε το πρωτάθλημα, αν το κέρδιζε: είχε την έδρα, είχε το +6 που του έδινε άλλη ασφάλεια κι αυτοπεποίθηση, είχε το πάθος των παικτών για τον τίτλο μετά από τόσα χρόνια, είχε ένα πιο έξυπνο σχέδιο παιχνιδιού, είχε γενικότερα μία καλύτερη διαχείριση του αγώνα και είχε και τη διαιτησία.

· Τώρα, γι΄ αυτό που επίσης είδαμε στα σχετικά βιντεάκια, με την αποστολή του Ολυμπιακού φτάνοντας στην Τούμπα να συνωστίζεται έξω από τα αποδυτήρια επί τόση ώρα ανάμεσα σε οπαδούς (;) που φώναζαν και έβριζαν, τον λόγο κανονικά πρέπει να έχουν οι αρχές. Άραγε, ο ΠΑΟΚ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια που έρχεται επί Σαββίδη στο Καραϊσκάκη, τυγχάνει τέτοιας υποδοχής…;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x