Διονύσης Δεσύλλας

4-4-2 με ποιους;

Από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης στο Καυταντζόγλειο έκανε «μπαμ» ότι ο Παναθηναϊκός με αυτό το υλικό ΔΕΝ μπορεί να παίξει το 4-4-2 που θέλει ο Στραματσόνι. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Του Διονύση Δεσύλλα

Το ντεμπούτο του Αντρέα Στραματσόνι στον πάγκο του Παναθηναϊκού συνοδεύτηκε με τη χειρότερη, πιθανότατα, εμφάνιση του Παναθηναϊκού στη φετινή Super League. Ηττα με μια- δυο ψευτοευκαιρίες, με πολλά λάθη από τους ποδοσφαιριστές και με τον Ιταλό κόουτς να παρατάσσει μια ομάδα αλλοπρόσαλλη στον αγωνιστικό χώρο.

Προφανώς και δεν θα κρίνουμε από τώρα τον «Στράμα». Υπάρχει καιρός για να γίνει αυτό, αφού δούμε πρώτα τα δείγματα της δουλειάς του και φυσικά τις εισηγήσεις του τον Ιανουάριο. Η επιλογή του, όμως, να «κατεβάσει» μια ενδεκάδα με ένα 4-4-2 στην ευθεία, δίχως να έχει τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη.

Αν ο Σταματσόνι θέλει να παίξει αυτό το σύστημα στο «τριφύλλι», θα πρέπει να πάρει και γενναίες αποφάσεις. Και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό. Σε καμία περίπτωση αυτή η τακτική δεν μπορεί να αποφέρει «καρπούς» με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές σε συγκεκριμένες θέσεις. Ας αναφερθούμε σε αυτά που είδαμε στο Καυταντζόγλειο.

Μπορούν να αγωνιστούν ως πλάγιοι χαφ στο 4-4-2 οι Αμπέντ, Ατζαγκούν; Σε ποιον «ποδοσφαιρικό κόσμο»; Μπορείς να πηγαίνεις να παίξει το συγκεκριμένο σύστημα, έχοντας πίσω από τους προαναφερθέντες, ως πλάγιους μπακ τους Πράνιτς, Τριανταφυλλόπουλο; Δηλαδή, δυο παίκτες των οποίων η φυσική θέση δεν είναι αυτή; Ποτέ και πουθενά.

Η λάθος τακτική προσέγγιση του Στραματσόνι ήταν αρχή του κακού για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος και να δημιουργήσει δεν μπορούσε και να «κόψει» δυσκολευόταν. Οι αποστάσεις ήταν τεράστιες, τα λάθη πολλά και επιπόλαια (τρανή απόδειξη η φάση του γκολ από τον Βέλλιο ) και ώρες, ώρες απορούσες αν όντως οι ποδοσφαιριστές ήξεραν που έπαιζαν και τι ακριβώς έπρεπε να κάνουν.

Στην ανυπαρξία του κέντρου, ας προσθέσουμε και τη μη ετοιμότητα του Μάικλ Εσιέν, ο οποίος και ντεμπούτο έκανε και 90 λεπτά έβγαλε. Ο Γκανέζος έκανε μόνο τα απαραίτητα. Κοντινές πάσες, μια – δυο κάθετες, εκτελέσεις στημένων και κανένα κόψιμο.

Θέλει χρόνο και ρυθμό ο 32χρονος. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να προσφέρει ή όχι. Ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από εδώ και στο εξής. Η αρχή έγινε. Ο χρόνος θα δείξει αν η πιο ακριβή μεταγραφή του καλοκαιριού «βγει» έστω και καθυστερημένα ή θα αποδειχθεί «πατάτα».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x