Διονύσης Δεσύλλας

Γι’ αυτό διαλύθηκε ο πολυμετοχικός!

Εχω γράψει σε τούτη εδώ τη στήλη και έχω εκφράσει πολλές φορές, από τον «αέρα» NovaΣΠΟΡ FM την άποψή μου για τα αίτια της πτώσης του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του γνώμη.

Εχω γράψει σε τούτη εδώ τη στήλη και έχω εκφράσει πολλές φορές, από τον «αέρα» NovaΣΠΟΡ FM την άποψή μου για τα αίτια της πτώσης του πολυμετοχικού Παναθηναϊκού. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του γνώμη. Άλλος τα ρίχνει στους… ψευδομεσσίες, άλλος στον μεγαλομέτοχο και άλλος στα επικοινωνιακά παιχνίδια ορισμένων μετόχων. Εγώ λέω ότι ο εσωτερικός πόλεμος στην ΠΑΕ, που ξεκίνησε πριν από περίπου 1,5 χρόνο και γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα, έφτασε το «τριφύλλι» σ’ αυτό το σημείο. Εκανε τους μετόχους από μονιασμένους εχθρούς, η διάθεση συνεργασίας ανάμεσα τους χάθηκε, ο καθένας προσπαθούσε να πάρει την εκδίκησή του και να βάλει πάνω απ’ όλα τον εγωισμό του και κάπου εκεί διαλύθηκε και η πολυμετοχικότητα, με τη μορφή που την ξέραμε. Στη μέση, εδώ και καιρό, ο κόσμος που πάντοτε έψαχνε να βρει την άκρη, προσπαθώντας να διαβάσει πίσω από τις λέξεις.

Ας δούμε, λίγο, τι έχει συμβεί στα διοικητικά του Παναθηναϊκού και θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι το μεγαλύτερο κακό που βρήκε το «τριφύλλι» είναι η φαγωμάρα των ανθρώπων που έχουν την τύχη της ομάδας στα χέρια τους. Ας τους πάρουμε έναν έναν ξεχωριστά…

Γιάννης Βαρδινογιάννης: Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ αποφάσισε το 2008 να ανοίξει τις πόρτες στην ΠΑΕ, μετά και την πίεση που δεχόταν από την ΠΕΚ, αλλά και από το συλλαλητήριο των φίλων του «τριφυλλιού», που απαιτούσαν αλλαγή σελίδας. Αυτό, λοιπόν, έγινε. Ο Βαρδινογιάννης κράτησε περίπου το 55% και το άλλο μοιράστηκε στους «φρέσκους» μετόχους. Προσέξτε, τώρα, το εξής: Ο «Τζίγκερ» υποστήριξε τότε ότι ήθελε να απέχει από τις αποφάσεις και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης (και αυτός) στον Νικόλα Πατέρα. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος ήταν αυτός που αποσύρθηκε από το προσκήνιο. Λίγο καιρό μετά, βέβαια, η στάση του άλλαξε. Ξαφνικά, αφού συναντήθηκε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο στο «Πεντελικόν», αποφάσισε να βρεθεί απέναντι από το «μπλοκ» Πατέρα – Βγενόπουλου, κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ για αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει κανέναν, μεγαλομανίες, «τσιφλίκια» κτλ. Ανοιξε «πόλεμο» με τους συγκεκριμένους μετόχους, που, επί της ουσίας, δεν τελείωσε ποτέ. Η συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας, τα χαμόγελα και οι φωτογραφίσεις με τα… κουστούμια ΟΤΕ, ήταν απλώς μια παρένθεση.

Νικόλας Πατέρας: Ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ μπήκε στην ομάδα από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, αλλά στη συνέχεια σχημάτισε «δίδυμο» με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Είχε δυο στόχους: Να φέρει ξανά τον κόσμο στο γήπεδο, δημιουργώντας καλές σχέσεις μαζί του και να κάνει μια πιο ανταγωνιστική ομάδα. Τον πρώτο χρόνο δεν τα κατάφερε, αλλά τον δεύτερο το «τριφύλλι» πήρε νταμπλ. Εκανε λάθη, ξοδεύοντας, κυρίως την πρώτη χρονιά, άσκοπα χρήματα, παρασυρόμενος από τα πολλά λεφτά που είχαν μπει στα ταμεία της ΠΑΕ. Εκανε και σωστές κινήσεις, αποκτώντας παίκτες όπως ο Σισέ, ο Ζιλμπέρτο, ο Λέτο και ο Κατσουράνης, που ανέβασαν το επίπεδο. Όταν άρχισε ο εσωτερικός πόλεμος, έπαιζε πάντα τον ρόλο του «πυροσβέστη». Στην αρχή, διότι έπειτα από κάποιο διάστημα, άλλαξε κι αυτός στάση και από… ειρηνοποιός έγινε «αντίπαλος» του Βαρδινογιάννη και του Γιαννακόπουλου. Μπήκε κι’ αυτός στον… πολυμετοχικό χορό της κόντρας και κατάφερε να αποχωρήσει από την προεδρία δυο φορές. Ισως αυτά να ήταν τα μεγαλύτερά του λάθη. Με τις αποχωρήσεις του, δημιουργήθηκε αναστάτωση, σε μια εποχή που ο πολυμετοχικός ήθελε ηρεμία για λήψη σωστών αποφάσεων.

Ανδρέας Βγενόπουλος: Πρόκειται ίσως για τον μέτοχο που έχει ακούσει τα περισσότερα (πλην του Βαρδινογιάννη). Δημιούργησε την ΠΕΚ και είχε στόχο να μπει στην ΠΑΕ μαζί με τους αδελφούς Γιαννακόπουλου. Γι’ αυτό και στο ξεκίνημά ήταν σχεδόν… αυτοκόλλητος με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μια διαφωνία του, όμως, και η ατάκα του «Βγενό» στον Δημήτρη: «Ξέχνα το, ο Βαρδής δεν πουλάει», σε ένα ραντεβού που είχαν οι δυο τους, άλλαξε την κατάσταση, μια και ο γιός του Παύλου έγινε έξαλλος με αυτό που άκουσε και κατηγόρησε τον Βγενόπουλο για προδοσία. Οι… ειδικοί λένε ότι αυτή ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του πολυμετοχικού, μια και μετά τη συνάντηση των δυο, ο Δημήτρης προέτρεψε τον πατέρα του να συναντηθεί με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη («Πεντελικόν») να τα βρει μαζί του και να διαλέξει διαφορετική κατεύθυνση. Κάτι που, φυσικά, έγινε. Εκείνο το ραντεβού, σύμφωνα με πολλούς, άλλαξε τα πάντα. Ο… μονιασμένος πολυμετοχικός έγινε διχασμένος. Από εκεί και μετά ο «Βγενό» ήταν σε διαρκή ρήξη με τον «Τζίγκερ» και τον Δημήτρη. Ανακοινώσεις, δημόσιες αντιπαραθέσεις, ειδικά… αφιερώματα του Γιαννακόπουλου, στα μέσα που διαθέτει, για τον Mr. Mig και έντονο παρασκήνιο, μέχρι τη στιγμή που ο Βγενόπουλος, συναντήθηκε μαζί με τον Πατέρα και τον Τζίγκερ, στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη μεταβίβαση του 25% στα χέρια τους. Βγαίνοντας, ο Βγενόπουλος μίλησε για διαφαινόμενη συμφωνία στο τέλος της σεζόν, αλλά λίγο καιρό μετά με ανακοίνωσή του τόνισε ότι δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Ο λόγος; Απλός. Σ’ όλο αυτό το μεσοδιάστημα, ο πόλεμος συνεχιζόταν. Πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στους μετόχους δεν υπήρχε και τα… μουγκρητά από κάθε πλευρά ήταν σχεδόν εβδομαδιαία συνήθεια. Στο μεταξύ, τα… ειδικά αφιερώματα από τον Δημήτρη, δεν είχαν σταματήσει (ούτε τώρα, αν δεν κάνω λάθος). Θυμίζω, ότι λίγες μέρες πριν ο Βγενόπουλος πει ότι δεν ενδιαφέρεται, τελικά, για το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ, είχε βάλει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ, στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το γράφω αυτό για να καταλάβετε ότι η φυγή του, προφανώς, δεν είχε να κάνει με οικονομικούς λόγους. Αν ήταν έτσι, θα είχε… λακίσει πριν από την αύξηση.

Τι γίνεται, λοιπόν, τώρα; Αντί οι μέτοχοι να καθίσουν σε ένα τραπέζι και πουν το πολύ απλό «Κύριοι, πάμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα και να χαράξουμε μια νέα πορεία με λιγότερα λάθη και περισσότερα σωστά», άλλοι στέλνουν αντιπροσώπους, άλλοι εκδικούνται και άλλοι λένε τον πόνο τους, χωρίς να προτείνουν τίποτα.

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης παρουσιάζεται εκδικητικός, σαν να νομίζει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, η μεγάλη μάζα του κόσμου που ήταν πάντα απέναντί του, θα καταλάβει τι έχασε και θα του πει «Σωτήρα, έλα πίσω»! Οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Νικόλας Πατέρας στέλνουν εκπροσώπους στο Δ.Σ. σε μια περίοδο κρίσιμη για την ΠΑΕ. Θα μου πέιτε «μα, καλά, έχει σημασία αν θα δώσουν το “παρών”»; Στην τωρινή κατάσταση, φυσικά, και έχει. Όταν εχεις κι’ εσύ μερίδιο ευθύνης, οφείλεις να είσαι εκεί, τη στιγμή των αποφάσεων (;). Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, που είναι ένας άνθρωπος που «πονάει» όσο λίγοι τον Παναθηναϊκό, βγαίνει και δηλώνει απογοητευμένος (όπως και άλλοι στον πολυμετοχικό), αλλά δεν προτείνει κάτι! Μιλάει για γενναία αύξηση, χωρίς να κάνει κάποια πρόταση στο Δ.Σ.

Και πάμε, τώρα, στο τελευταίο… Ακόμη και τώρα οι εντάσεις και οι κόντρες στον πολυμετοχικό συνεχίζονται. Διαβάστε, για παράδειγμα, τι γίνεται στα διοικητικά συμβούλια, παρατηρήστε τις εκφράσεις πεζοδρομίου, τον παραλογισμό, το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και την έλλειψη διάθεσης για συνεργασία και αποφάσεις και θα το διαπιστώσετε. Ακόμη και τώρα η διχόνοια «τρώει» αυτή την ομάδα που χρόνια τώρα ταλαιπωρείται από εσωτερικούς εχθρούς. Διαφωνείτε ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα του πολυμετοχικού;

* Ενα ενδιαφέρον poll έχει αναρτηθεί στο www.sday.gr. Ψηφίστε ποιον θεωρείται υπεύθυνο για την κατάσταση του πολυμετοχικού.

Για επικοινωνία: dionisis_d@hotmail.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x