Διονύσης Δεσύλλας

Το πρόβλημα του ΠΑΟ δεν είναι αγωνιστικό…

Ναι, ο Παναθηναϊκός ήταν σχετικά καλός στο φιλικό με τη Λεχ Πόζναν. Ναι, το πρώτο τεστ, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε, ήταν θετικό. Ας βάλουμε, όμως, μια τελεία και ας μη συνεχίσουμε περισσότερες αναλύσεις για το πρώτο παιχνίδι της ομάδας του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Ναι, ο Παναθηναϊκός ήταν σχετικά καλός στο φιλικό με τη Λεχ Πόζναν. Ναι, το πρώτο τεστ, όπως συνηθίζουμε να λέμε και να γράφουμε, ήταν θετικό. Ας βάλουμε, όμως, μια τελεία και ας μη συνεχίσουμε περισσότερες αναλύσεις για το πρώτο παιχνίδι της ομάδας του Ζεσουάλδο Φερέιρα. Οι τελευταίες λέξεις, άλλωστε, τα λένε όλα. Ηταν απλώς το πρώτο παιχνίδι. Το είδαμε, περάσαμε την ώρα μας για περίπου 2 ώρες και το συζητήσαμε για 10 λεπτά. Νορμάλ πράγματα, χωρίς υπερβολές…

Πρέπει να σταθούμε, όμως, σε κάτι άλλο. Στο γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι ανταγωνιστικός τη χρονιά που έρχεται, αρκεί, πέρα από τη δουλειά στις προπονήσεις, να γίνουν τρεις – τέσσερις καλές προσθήκες, συν τον Βιτόλο, που είναι μια «ανάσα» από το «τριφύλλι». Αν τα βάλετε κάτω θα διαπιστώστε ότι το πρόβλημα του «τριφυλλιού» δεν είναι αγωνιστικό, αλλά διοικητικό – οργανωτικό (η αργοπορία, για παράδειγμα στις μεταγραφές ή η φυγή του Σισέ, είναι αποκλειστικές ευθύνες των μετόχων). Το ρόστερ, με προσθήκες που πρέπει να γίνουν απαραιτήτως, δεν είναι του πεταματού. Αν εξαιρέσουμε το κενό του Σισέ, που είναι εξαιρετικά δύσκολο, να καλυφθεί, στις υπόλοιπες θέσεις, οι «πράσινοι» βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Δείτε για παράδειγμα την ενδεκάδα του φιλικού με τη Λεχ Πόζναν. Τζόρβας κάτω από τα δοκάρια, Βύντρα δεξιά, Σπυρόπουλος αριστερά, Μπουμσόνγκ, Καντέ στο κέντρο της άμυνας. Η ίδια τετράδα της άμυνας με πέρυσι, δηλαδή. Κατσουράνης, Σιμάο, Νίνης, στη μεσαία γραμμή. Εδώ χρειάζεται, ένας ακόμη αμυντικός μέσος, ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ο Βιτόλο. Μην ξεχνάμε, επίσης, για τη μεσαία γραμμή και τον Γιώργο Καραγκούνη, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή λύση είτε από τον πάγκο ή από το ξεκίνημα. Αριστερά ο Λέτο, δεξιά ο Χριστοδουλόπουλος και στην κορυφή ο Πετρόπουλος. Δυο μεταγραφές, γι’ αυτές τις θέσεις είναι σαφώς αναγκαίες. Οι «πράσινοι» ψάχνουν για ένα φορ και ένα δεξί χαφ.

Θυμίζω ποιοι παίκτες έφυγαν. Σισέ, Ζιλμπέρτο, Γκοβού, Γκαρσία. Οι δυο πρώτοι είχαν τεράστια προσφορά. Ο Γάλλος αποχώρησε, διότι πολύ απλά η διοίκηση του είπε: «πρέπει να φύγεις, διότι δεν υπάρχει φράγκο…» και ο Βραζιλιάνος επειδή σιγά σιγά βαδίζει προς το τέλος της καριέρας του και θέλει να περάσει αυτά τα χρόνια στην πατρίδα του. Οι δυο τελευταίοι αποχώρησαν, γιατί πολύ απλά είχαν μια απογοητευτική χρονιά. Όπως έγραψα και παραπάνω, το κενό του Σισέ δεν καλύπτεται. Για τις άλλες τρεις θέσεις, όμως, το συζητάμε. Με τη φυγή του Ζιλμπέρτο, ο Παναθηναϊκός χάνει σε προσωπικότητα, εμπειρία και ποιότητα από τη μεσαία γραμμή. Με τον ερχομό του Βιτόλο, όμως, κερδίζει σε ταχύτητα, σπιρτάδα και προσθέτει στο κέντρο του έναν ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους «πράσινους». Για τους Γκαρσία και Γκοβού, δεν τίθεται καν θέμα. Και που ήταν στην ομάδα, το… κενό υπήρχε. Μικρό το κακό…

Βλέπετε, λοιπόν, ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο σκούρα για το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι. Η ανησυχία, βέβαια, που επικρατεί στον κόσμο του «τριφυλλιού» και η απαξίωση που έχει στο μυαλό του, έχει να κάνει με δυο στοιχεία: Το πρώτο είναι ότι ακόμη δεν έχει γίνει μεταγραφή, κι ενώ βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου! Το δεύτερο, και ποιο σημαντικό, είναι η απροθυμία των μετόχων να συνεργαστούν και να βάλουν χρήμα στα ταμεία. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι αγωνιστικό, αλλά αφορά, κυρίως, τα... υψηλά κλιμάκια.

Υ.Γ.: Oι Σιμάο και Μουν πρέπει να έκαναν μαζί διακοπές κάπου στην Αφρική. Δεν εξηγείται, διαφορετικά, η… άνοδος τους, όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά στα κιλά.

Για επικοινωνία: dionisis_d@hotmail.com
twitter@dionisis_d

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x