Επικαιρότητα

Ζουλιό Κιουρί, ένα σύμβολο ειρήνης

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου 1900, γεννιέται ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες στην ιστορία της Φυσικής και της Χημείας. Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αντίσταση κατά των Ναζί και έγινε πίνακας από τον Πικάσο. Το όνομα του, Φρέντερικ Ζουλιό Κιουρί, ο οποίος είναι ο πατέρας της τεχνητής ραδιενέργειας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ χημείας το 1935.

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου 1900, γεννιέται ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες στην ιστορία της Φυσικής και της Χημείας.

Ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αντίσταση κατά των Ναζί και έγινε πίνακας από τον Πικάσο.

Το όνομα του, Φρέντερικ Ζουλιό Κιουρί, ο οποίος είναι ο πατέρας της τεχνητής ραδιενέργειας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ χημείας το 1935.

Το δεύτερος ζεύγος Κιουρί και το Νόμπελ

Γεννημένος στο Παρίσι, ο Ζουλιό σπούδασε στη Σχολή Χημείας και Φυσικής του Παρισιού και το 1925, στα 25 του χρόνια, έγινε βοηθός της Μαρία Κιουρί (μαζί με το άνδρα της, Πίερ Κιουρί, θεωρούνται οι άνθρωποι που εντρύφησαν πάνω στην Ραδιενέργεια) στο Ινστιτούτο Ραδιενέργειας.

Στο εργαστήριο γνώρισε την 28χρονη Ιρένε, κόρη της Κιουρί, την οποία παντρεύτηκε ένα χρόνο μετά. Μάλιστα, στο γάμο τους συμφωνούν να αλλάξουν τα επώνυμά τους και να λέγονται και οι δύο Ζουλιό Κιουρί. Το 1935 βραβεύονται για το φαινόμενο της τεχνητής ραδιενέργειας με το Νόμπελ Χημείας. Το 1937, ο Φρεντερίκ Ζουλιό Κιουρί πήρε την έδρα του καθηγητή στο College de France όπου έκανε έρευνες στην Πυρηνική Φυσική.

Η στάση του κατά του Άξονα

Ο Ζουλιό δεν θα μείνει στην ιστορία μόνο ως λάμπρος επιστήμονας αλλά και ως σύμβολο αντίστασης στην Ναζιστική Γερμανία. Συγκεκριμένα, μετά την γερμανική κατοχή φυγάδευσε λαθραία στην Αγγλία όλες τις έρευνες και τα υλικά του. Παράλληλα, πήρε μέρος, αρχικά ως μέλος και μετά ως επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, στη Γαλλική αντίσταση κατά των Ναζί.

Σύμβολο ειρήνης και πορτρέτο από τον Πικάσο

Μετά από την απελευθέρωση της χώρας του, το 1945, θεμελίωσε την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ τρία χρόνια μετά έγινε ο επιστημονικός υπεύθυνος της κατασκευής του πρώτου γαλλικού πυρηνικού αντιδραστήρα. Το 1949, και για τα επόμενα εννέα χρόνια, διετέλεσε πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου της Ειρήνης .

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του, το 1958 ο Πάμπλο Πικάσο, ζωγράφισε το πορτρέτο του, το οποίο αποτυπώθηκε σε γραμματόσημο της Κούβας.

Επιμέλεια: Βασίλης Ποντικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x