Αφιερώματα

Euro 2012: Παρουσίαση Κροατίας

Η Κροατία, βασική μας αντίπαλος για την πρόκριση στον 6ο όμιλο των προκριματικών, πέρασε μέσω αγώνων μπαράζ αποκλείοντας την Τουρκία, αφού περιορίστηκε στη 2η θέση, ύστερα από την ήττα με 2-0 στο Φάληρο από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Η Κροατία, βασική μας αντίπαλος για την πρόκριση στον 6ο όμιλο των προκριματικών, πέρασε μέσω αγώνων μπαράζ αποκλείοντας την Τουρκία, αφού περιορίστηκε στη 2η θέση, ύστερα από την ήττα με 2-0 στο Φάληρο από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Ο Σλάβεν Μπίλιτς που δέχτηκε τεράστια αμφισβήτηση και μάλιστα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την απομάκρυνση του, όταν απέτυχε να οδηγήσει σε αυτόματη πρόκριση την οδήγησε τουλάχιστον στην διοργάνωση μέσω των μπαράζ. Πριν δύο εβδομάδες ξεκαθάρισε πως αυτή είναι η τελευταία του διοργάνωση με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κροατίας και μετά απ’ αυτό το τουρνουά θα αναλάβει τις τύχες της Λοκομοτίβ Μόσχας.

Θα έχει σίγουρα εξαιρετικά δύσκολη αποστολή απέναντι στην κάτοχο Ισπανία, στην Ιταλία, αλλά και την Ιρλανδία, αλλά οι Κροάτες είναι πάντοτε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο Μπίλιτς στην περασμένη διοργάνωση οδήγησε την ομάδα του στην προημιτελική φάση, για να γνωρίσει τον αποκλεισμό σε ένα δραματικό παιχνίδι με την Τουρκία. Ωστόσο οι Κροάτες πήραν εκδίκηση με την επικράτησή τους στα μπαράζ με εκτός έδρας 3-0 και τον επαναληπτικό να τελειώνει ισόπαλος δίχως τέρματα.

Ο Λούκα Μόντριτς πραγματοποίησε μια εκπληκτική χρονιά με τη φανέλα της Τότεναμ οδηγώντας την στην 4η θέση που ωστόσο δεν στάθηκε αρκετή για να της δώσει το εισιτήριο για τους προκριματικούς του Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και η Τσέλσι της πήρε ουσιαστικά την θέση. Πάντως ο Κροάτης σταρ που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών μεγάλων κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ, αγωνίστηκε σε 10 αναμετρήσεις της προκριματικής φάσης του τουρνουά, αλλά και στα δύο παιχνίδια των πλέι-οφ με την Τουρκία.

Δεν μπορεί να πει κανείς πως ήταν αυτός που θα ήθελε η ομάδα του στα περισσότερα ματς, αλλά λογικά στην τελική φάση θα πάρει πολλές πρωτοβουλίες προκειμένου να βοηθήσει την ομάδα του σε ένα γκρουπ πολύ υψηλών απαιτήσεων. Υπάρχουν σπουδαία ονόματα στο ρόστερ των Κροατών, αλλά αναμφισβήτητα αποτελεί το πιο βαρύ «χαρτί» του Μπίλιτς. Θυμίζουμε πως στην προηγούμενη διοργάνωση είχε συμπεριληφθεί στην κορυφαία ομάδα του τουρνουά.

Ο Ιβάν Πέρισιτς πάντως αποτελεί ένα από τα πιο «καυτά» νέα ονόματα, αν και οι παραστάσεις δεν του λείπουν, αν και είναι μόλις 23 ετών. Ο αριστεροπόδαρος χαφ αποτέλεσε ένα από τα βασικά «γρανάζια» στην μηχανή της Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ με 28 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα και 7 τέρματα. Αγωνίστηκε σε 6 αναμετρήσεις των προκριματικών συμπεριλαβανομένου και του ενός εκ των δύο αγώνων μπαράζ, δίχως να μπορέσει να σκοράρει, όμως έχει τα φόντα να διακριθεί σε αυτή τη διοργάνωση.

Μεγάλος απών, ο Ίβιτσα Όλιτς που τραυματίστηκε στο φιλικό προετοιμασίας κόντρα στη Νορβηγία και θα χρειαστεί έξι εβδομάδες προκειμένου να ξεπεράσει το μυϊκό πρόβλημα που αποκόμισε. Αντικατάστατης του στην αποστολή, ο Νίκολα Κάλινιτς της Ντνίπρο.

Αναλυτικά οι 23 εκλεκτοί του Μπίλιτς:

Τερματοφύλακες: Πλετίκοσα (Ροστόφ), Σούμπασιτς (Μονακό), Κελάβα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Αμυντικοί: Μπούλιατ (Μακάμπι Χάιφα), Βίντα (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Τσόρλουκα (Λεβερκούζεν), Σίμουνιτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Σίλντενφελντ (Άιντραχτ Φρανκφούρτης), Στρίνιτς (Ντνιέπρ), Πράνιτς (Μπάγερν)

Μέσοι: Σρνα (Σαχτάρ), Ντουίμοβιτς (Σαραγόσα), Βουκόγεβιτς (Δυναμό Κιέβου), Ράκιτιτς (Σεβίλλη), Μόντριτς (Τότεναμ), Πέρισιτς (Ντόρτμουντ), Κράνιτσαρ (Τότεναμ), Μπάντελ (Ντιναμό Ζάγκρεμπ), Βρσάλικο (Δυναμό Ζάγκρεμπ)

Επιθετικοί: Κάλινιτς (Ντνίπρο), Γέλαβιτς (Έβερτον), Μάντζουκιτς (Βόλφσμπουργκ), Εντουάρντο (Σαχτάρ)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x