Αφιερώματα

Νυχτερίδες και αράχνες; Δεν νομίζω...

Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων να επικρατεί η ιδέα πως οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα Ολυμπιακά στάδια μένουν ανεκμετάλλευτα μετά το τέλος των Αγώνων, ωστόσο τα δεδομένα έρχονται να διαψεύσουν τις όποιες… απόψεις. To www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει το πώς η κάθε χώρα έχει αξιοποιήσει το στάδιο που φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μπορεί στο μυαλό των περισσότερων να επικρατεί η ιδέα πως οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και τα Ολυμπιακά στάδια μένουν ανεκμετάλλευτα μετά το τέλος των Αγώνων, ωστόσο τα δεδομένα έρχονται να διαψεύσουν τις όποιες… απόψεις.

To www.sport-fm.gr σας παρουσιάζει το πώς η κάθε χώρα έχει αξιοποιήσει το στάδιο που φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

1. Παναθηναϊκό Στάδιο, 1896

Το Παναθηναϊκό Στάδιο είναι το μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο το οποίο είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου από μάρμαρο. Φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής το 1896. Πλέον χρησιμοποιείται για να τιμούνται οι Έλληνες αθλητές (όπως στην υποδοχή της Εθνικής ποδοσφαίρου μετά την κατάκτηση του Euro 2004), στους τερματισμούς μαραθωνίων, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου το 1997.



2. Σεν Λούις, 1904

Το εν λόγω στάδιο χτίστηκε το 1904 και ήταν ένα από εκείνα που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πλέον ο στίβος, αλλά και το γήπεδο ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται από το Washington University. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα στάδια στην περιοχή δυτικά του Μισισιπή, το οποίο ωστόσο έχει υποστεί αναβαθμίσεις.



3. Άμστερνταμ, 1928

Ήταν το κύριο στάδιο στο οποίο έλαβαν χώρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928. Μέχρι το 1996 και προτού μετακομίσει στο «Άμστερνταμ Αρένα», ο Άγιαξ έδινε εκεί τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Ωστόσο, από το 2005 το στάδιο έχει μετατραπεί σε μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες.



4. Λος Άντζελες 1932, 1984

To “Coliseum” είναι το μοναδικό στάδιο που έχει φιλοξενήσει δύο Ολυμπιακούς Αγώνες το 1932 και το 1984. Πλέον το εν λόγω στάδιο χρησιμοποιείται για να πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου, συναυλίες και σημαντικές εκδηλώσεις.



5. Βερολίνο, 1936

Το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936, στην τελετή έναρξης μάλιστα υπό το βλέμμα του Αδόλφου Χίτλερ, πλέον χρησιμοποιείται κυρίως για τη διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου, καθώς εκεί πραγματοποιείται-μετά την ανακατασκευή του 2004, ο τελικός Κυπέλλου.

Το εν λόγω στάδιο κατά το δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο δεν υπέστη πολλές ζημιές. Πάντως κατά τις εργασίες ανακατασκευής, το 2002, βρέθηκε μία βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.



6. Λονδίνο, 1948

Το Γουέμπλεϊ πρωταγωνίστησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948. Ωστόσο, πλέον, στη σύγχρονη μορφή του και μετά την ανακατασκευή του 2003, φιλοξενεί μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με τον Πελέ να έχει χαρακτηρίσει το εν λόγω στάδιο ως τον καθεδρικό ναό του ποδοσφαίρου.



7. Ελσίνκι, 1952

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος καθυστέρησε την αξιοποίηση του Ολυμπιακού σταδίου του Ελσίνκι, με τη διοργάνωση να μην πραγματοποιείται το 1940. Ωστόσο, το 1952 το εν λόγω Στάδιο υπήρξε κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον, φιλοξενεί σημαντικούς αγώνες ποδοσφαίρου, αλλά και συναυλίες.



8. Μελβούρνη, 1956

Το “Melbourne Cricket Ground” είναι ένα από τα πιο γνωστά στάδια κρίκετ παγκοσμίως και το δέκατο πιο μεγάλο στάδιο στον κόσμο. Φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956. Τώρα χρησιμοποιείται για αγώνες κρίκετ και ποδοσφαίρου.



9. Ρώμη, 1960

Το “Olimpico” αρχικά χτίστηκε για να πραγματοποιούνται αγώνες ποδοσφαίρου, ωστόσο το 1960 φιλοξένησε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Πλέον, αποτελεί την έδρα της Ρόμα και της Λάτσιο. Ακόμη, είναι το στάδιο όπου πραγματοποιείται ο τελικός Κυπέλλου της Ιταλίας, ενώ εκεί πραγματοποιούνται και συναυλίες.



10. Τόκιο, 1964

Το “National Stadium” ήταν το κεντρικό στάδιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964. Πλέον, χρησιμοποιείται από την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας για τη διεξαγωγή σημαντικών ποδοσφαιρικών αγώνων.



11. Μεξικό, 1968

Σχεδιασμένο, έχοντας μία τάφρο βάθους 2,30μ. ώστε να προστατεύονται οι αθλητές από τον κόσμο, το “Estadio Olimpico”, το οποίο χτίστηκε το 1952, φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964. Σήμερα, το στάδιο χρησιμοποιείται για αγώνες ποδοσφαίρου.



12. Μόναχο, 1972

Το “Olympiastadion” κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Αρχικά, μπορούσε να… φιλοξενήσει 80.000 θεατές. Πλέον, στο εν λόγω στάδιο πραγματοποιούνται συναυλίες όπως αυτή των U2, αλλά και των Rolling Stones, καθώς επίσης και αγώνες ποδοσφαίρου. Μέχρι το 2006, προτού μετακομίσουν στην «Αλιάντς Αρένα», αγωνίζονταν εκεί η Μπάγερν και η Μόναχο 1860.



13. Μόντρεαλ, 1976

… ή αλλιώς “The Big O”, αφού αυτό είναι το… παρατσούκλι του σταδίου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 και αυτό γιατί θυμίζει ένα τεράστιο ντόνατ. Ωστόσο, πολλοί το έχουν μετονομάσει σε “The Big Owe” δηλαδή το μεγάλο χρέος, εξαιτίας του αστρονομικού ποσού που ξοδεύτηκε για να κατασκευαστεί. Πλέον, χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί συναυλίες ή επιδείξεις μόδας.



14. Μόσχα, 1980

Το “Luzhniki” είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη Ρωσία, το οποίο φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980. Σήμερα, εκεί πραγματοποιούνται συναυλίες και αγώνες ποδοσφαίρου.



15. Σεούλ, 1988

Το “Seoul Olympic Stadium” ήταν ένα από τα κέντρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1986. Πλέον, φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου, όπως τον τελικό του Μουντιάλ το 2002.



16. Βαρκελώνη, 1992

Το “Estadi Olimpic Lluis Companys” φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 και μέχρι πρότινος υπήρξε έδρα της ποδοσφαιρικής Εσπανιόλ. 17 χρόνια αργότερα η Madonna έδωσε συναυλία στο εν λόγω στάδιο μπροστά σε 45.000 φανατικούς θαυμαστές της.



17. Ατλάντα, 1996

Το 85.000 θέσεων “Centennial Olympic Stadium” ήταν το κεντρικό στάδιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1993 και τρία χρόνια μετά φιλοξένησε την τελετή έναρξης. Μετά τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, το στάδιο ανακατασκευάστηκε σε γήπεδο baseball και πλέον είναι έδρα των Atlanta Braves.



18. Σίδνεϊ, 2000

Η κατασκευή του “Stadium Australia” ολοκληρώθηκε το 1999 και το καλοκαίρι του 2010 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τότε οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν το στάδιο για αγώνες ράγκμπι.



19. Αθήνα, 2004

Το ανακατασκευασμένο ΟΑΚΑ φιλοξένησε την τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έκτοτε το στάδιο φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου, αφού αποτελεί έδρα για τον Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Ακόμη, έχει χρησιμοποιηθεί από το WRC για την πραγματοποίηση Super ειδικών διαδρομών κατά τη διάρκεια του Ακρόπολις, ενώ φιλοξενεί και συναυλίες.



20. Πεκίνο, 2008

Το “Beijing National Stadium” ή «Φωλιά του Πουλιού» χτίστηκε για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Εντυπωσιακό στο μάτι, ωστόσο όχι ιδιαίτερα χρήσιμο στο μέρος που βρίσκεται. Ααυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σχεδιάζεται να χτιστούν σε κοντινή απόσταση ένα ξενοδοχείο και ένα εμπορικό κέντρο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x