Λάμπρος Γκαραγκάνης

Takis' day is Sunday! (Του Λάμπρου Γκαραγκάνη)

Η ενέργεια του Σωκράτη Κόκκαλη ν΄ απολύσει τον Τροντ Σόλιντ, σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα, όχι λόγω της πράξης αυτής καθαυτής, αλλά κυρίως εξαιτίας της χρονικής στιγμής που επέλεξε για να προβεί στην εν λόγω κίνηση. Γνωρίζοντας την πολύ ισχυρή συμφωνία που είχε συνάψει ο Νορβηγός προπονητής με τους «ερυθρόλευκους», τη διάθεση του προέδρου των Πειραιωτών, να φέρει έναν μεγάλο προπονητή στο λιμάνι, η προσθήκη του Τάκη Λεμονή, κάπου δεν κόλλαγε! Φαινόταν και εξακολουθεί να μοιάζει, ως μία ολιγόμηνη λύση, που θ΄ αποτελέσει ένα υγιές προπαρασκευαστικό στάδιο για τον επόμενο προπονητή. Ό,τι και να πει ο Κόκκαλης, δύσκολα μπορεί ν΄ αλλάζει τη γνώμη που αρχίζει να διαμορφώνεται, ειδικά μετά τα αποτελέσματα του ελπιδοφόρου τεχνικού. Είναι ένα καλό αίνιγμα, πως μπορεί να κάνει τελικά καλό στον Ολυμπιακό, η αλλαγή που προηγήθηκε στην τεχνική ηγεσία. Οικονομικά, μάλλον, δεν θα κάνει αφού ο Σόλιντ θα σύρει σε μία δικαστική μάχη την ελληνική ομάδα κι αν το συμβόλαιό του ήταν τόσο δυνατό, όσο ανέφεραν οι ίδιοι οι ρεπόρτερ του Ολυμπιακού ενάμιση χρόνο τώρα, ο Νορβηγός θα πάρει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, χωρίς να έχει δουλέψει το δεύτερο μισό του τελευταίου μέρους του συμβολαίου του. Αγωνιστικά, δεν άλλαξε κάτι!

Μήπως χειροτέρεψε κιόλας; Σε σχέση με πέρυσι, ο Ολυμπιακός, με όμοια ευρωπαϊκή πορεία, είναι μείον έναν τίτλο και με αποκλεισμό που προσβάλει το πρεστίζ του. Δεν είναι και τιμή στην καριέρα ενός προπονητή, να είναι στον πάγκο μιας τόσο σημαντικής ομάδας, όταν αυτή αποκλείεται για πρώτη φορά στην ιστορία της, από σύλλογο μικρότερης κατηγορίας. Όσον αφορά τον Λεμονή, σίγουρα η χρονική στιγμή που επέλεξε να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του, δεν είναι ιδανική. Μετά την, μάλλον, άκομψη έξοδό του από την Ξάνθη, στην οποία απέδωσε εξαιρετικό έργο, πιθανώς και να περιορίστηκε σ΄ αυτόν το ρόλο, με την προοπτική πως και από το καλοκαίρι θα είναι είτε στον πάγκο, είτε σε κάποιο άλλο πόστο στον Ολυμπιακό. Για το πρώτο υπάρχουν αμφιβολίες, ειδικά λόγω της υφής της συμφωνίας, που έχει να κάνει με έξι μήνες, με οψιόν δύο ετών συνεργασίας. Αν τα πράγματα είχαν σχεδιαστεί από το big boss των «κόκκινων» αλλιώς, θα είχαμε μάλλον κλειστό συμβόλαιο! Οι αποφάσεις, οι ενέργειες και η συμπεριφορά του Λεμονή, στο διάστημα αυτό των έξι αγώνων, που έχει μείνει στον πάγκο, έχει κάποια κενά.

Ένας προπονητής, που μετά την πορεία του στην Ξάνθη, η οποία αποτέλεσε και το peak στην καριέρα του, επανέρχεται σε μία μεγάλη ομάδα, δηλώνει με συχνότητα πως είναι Ολυμπιακός, κάνοντας τι; (αυτό είναι γνωστό και αποδεκτό: άλλωστε αν άλλος τεχνικός της συγκεκριμένης ομάδας αποκλειόταν από τον ΠΑΣ, θα τον έκαιγαν σαν τον Άι Γιάννη τον Λαμπαδιάρη) Στην Ελλάδα, που η καχυποψία βασιλεύει και τα σενάρια οργιάζουν, θα θέλαμε απάντηση στην ερώτηση: μετά από δέκα χρόνια, φεύγει ο Λεμονής από τον Ολυμπιακό. Ποια θα είναι η επόμενη ομάδα του; Μιλάει για «τεσσάρες» και φέρνει 0-0 με την Ξάνθη στα Πηγάδια, 1-0 με τον Πανιώνιο εντός, όπου νίκησε εκ θαύματος, 3-2 στην Τούμπα, που καθάρισε ο Ριβάλντο και 4-1 με τον ΟΦΗ, που είναι μόνιμος εντός έδρας πελάτης του Ολυμπιακού, με τον Τζόρτζεβιτς αυτή τη στιγμή να βγάζει τα κάστανα από τη φωτιά. Όσον αφορά το Κύπελλο στο πρώτο ματς στα Γιάννενα, έβαλε βασικό και τον Καψή, των λιγοστών επίσημων συμμετοχών, που λίγες ημέρες μετά έφυγε και τον Καφέ, ο οποίος ήθελε να φύγει από το Σεπτέμβρη και τελικά, μένοντας ελεύθερος, κατέληξε στην ΑΕΚ. Στη ρεβάνς δεν έκανε κάποιο σφάλμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον επηρεάζει!

Η αναμέτρηση της Κυριακής με την ΑΕΚ, είναι οριακή. Ο Λεμονής καλείται να υπερασπιστεί το θετικό του έργο στον Ολυμπιακό, με βάση τη στατιστική αυτή τη στιγμή: πήρε το +5 του Σόλιντ και το έκανε +8, έστω και με βοήθεια ΑΕΚ και Παναθηναϊκού. Αν το αποτέλεσμα δεν είναι ισοπαλία ή το προτιμότερο νίκη, εσείς τι λέτε, δεν θα υπάρχει πρόβλημα; Θα βάλει ξανά στο παιχνίδι του τίτλου την Ένωση, αν χάσει ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ κι αν περάσει και από την Τούμπα, ο Παναθηναϊκός, θα γίνει η grand αναμπουμπούλα! Βέβαια, «παίζει» και ο τρόπος που θα χάσεις, θα νικήσεις, ή θα μείνεις ισόπαλος, αλλά είναι σενάρια που δεν μπορούμε να συζητήσουμε a priori. Φυσικά κανενός η καριέρα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από μία στιγμή, πολλά ζητήματα, όμως, στη ζωή μας, αποτελούν ζητήματα της μιας και μόνης στιγμής. Το παιχνίδι του Ολυμπιακού Σταδίου, έχει ένα πρόσωπο σημαντικό κι αυτό είναι ο Τάκης Λεμονής. Καλείται απλά να επιβεβαιώσει τον τίτλο του μετρ των ντέρμπι, όπου η συγκομιδή του στην πρώτη του θητεία ήταν εξαίρετη. Προσόν, όμως, που διέθετε και ο προκάτοχός του! Στα ματς που απομένουν, τέλος, πρέπει ν΄ αποδείξει, πέραν της ψυχρής και μοιραίας αποτελεσματικότητας (αρχής γενομένης από την Κυριακή), την τεχνογνωσία του (έστω και με αναρχική διάθεση) σε θέματα εξέλιξης του συλλόγου, μόρφωση και παιδεία που τη διαθέτει σε απόλυτο βαθμό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x