Λάμπρος Γκαραγκάνης

Κόκκαλα δεν έχει και… Κόκκαλη τσακίζει! (Λάμπρος Γκαραγκάνης)

Ο λόγος για τη γλώσσα… Το αρχαΐζουν «Έπεα πτερόεντα» βρίσκει μία αλληγορική εφαρμογή στις δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού, κ. Σωκράτη Κόκκαλη. «Τα λόγια ναι μεν πετούν και φεύγουν», τον ζήτημα είναι, όμως, στην προκειμένη περίπτωση να μην οπλίσουν τα χέρια των οπαδών των «ερυθρολεύκων», που θα βρεθούν την ερχόμενη Κυριακή στο «Καραϊσκάκη», για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και καθορίσουν τις αντιδράσεις τους σε σημαντικότερο βαθμό, απ΄ ότι αναμένεται. Οι εμπρηστικές δηλώσεις είναι στην ημερησία διάταξη στο ποδόσφαιρο και πιο πολύ από τις άλλες χώρες, στο ελληνικό. Συμβαίνουν από προέδρους όλων των ομάδων και η εξέλιξη και αυτήν την εβδομάδα είναι βεβαία! Απαντήσεις από την αντίπερα όχθη, θα υπάρξουν στα σχόλια του κ. Κόκκαλη στην εκδήλωση της ΠΕΦΟ, όπως και στο απόφθεγμα του κ. Σάββα Θεοδωρίδη, πως για τους Πειραιώτες το ματς με τον Εργοτέλη ήταν πιο δύσκολο από τον αγώνα, που επίκειται, με το «τριφύλλι» (αντίστοιχη γραφικότητα με τη δήλωση του Γιάννη Βαρδινογιάννη, πέρυσι, πως η ομάδα του είχε ένα δύσκολο ματς με τη Βίσλα Κρακοβίας κι ένα εύκολο με τον Ολυμπιακό). Η χρησιμότητα των συγκεκριμένων τοποθετήσεων είναι γνωστή, επαναλαμβάνω από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές παραμονές ντέρμπι, όπως και οι συνέπειες.

Το οπαδικό στοιχείο σε διοικητικό επίπεδο, στη χώρα μας, είναι απαραίτητη συνιστώσα της λειτουργίας των ποδοσφαιρικών σωματείων. Ακόμη και άνθρωποι πιο χαμηλών τόνων από τον κ. Κόκκαλη έχουν μπει στο «τρυπάκι» να δυναμιτίσουν καταστάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις φετινές δηλώσεις του κ. Φερέρ, για ανταγωνιστικά στοιχήματα που αφορούν τον τίτλο και προαποφασισμένους πρωταθλητές, όπως και τις πιο παλιές του κ. Μήτσου, περί Ριβάλντο και δύο Γκονζάλες! Δεν αρνούμαι πως τα σχόλια αυτά τρέφουν, δυστυχώς και το λειτούργημα του δημοσιογράφου, καθιστώντας, όμως, υπερτροφικό και δυσκίνητο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης σφύριξε ήδη τη σέντρα στο ντέρμπι της 24ης αγωνιστικής, η λήξη του οποίου μακάρι να έχει βρει τον Παναθηναϊκό, να έχει κάνει ζέσταμα στο «Καραϊσκάκη» και όχι στο «Ειρήνης και Φιλίας» και τον πρωταθλητή Ελλάδας, κερδισμένο αγωνιστικά, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ο λόγος για τον οποίο… επιχείρησε αυτήν την τοποθέτηση ο πραγματικά πανέξυπνος και οξυδερκής επιχειρηματίας του Ολυμπιακού, μάλλον είναι προφανής.

Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει και φέτος τον τίτλο που, φαίνεται πως, τον καλύπτει περισσότερο από κάθε άλλη διάκριση σε όλα τα επίπεδα. Πως, όμως, έχει φθάσει ως εδώ; Με μέτρια παρουσία στα ντέρμπι, που είναι και οι αγώνες που μένουν στη μνήμη των οπαδών. Νίκη με 1-0 επί της ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη», με αυτογκόλ και μέτρια απόδοση, ισοπαλία με την Ένωση (3-3) στο ΟΑΚΑ, με τα φαντάσματα της υπέρ του διαιτησίας να περιβάλλονται στην ατμόσφαιρα, ενώ στο «Στάδιο» έχασε μεν, μόνο, με 1-0 από τους «πράσινους» στον πρώτο γύρο, κάνοντας μία ευκαιρία στη λήξη του ματς. Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές των σερί νικών στα μεγάλα παιχνίδια; Άγνωστο. Το ζήτημα είναι πως αυτό το παιχνίδι είναι πιο σημαντικό ακόμη και από τον τίτλο για τους γηπεδούχους.

Τα προβλήματα τραυματισμών τους είναι αποδεκτά, αλλά αν δεν έρθει η νίκη, τότε η συγκομιδή στα ντέρμπι θα είναι μάλλον κακή, ενώ θα γίνει και ο Παναθηναϊκός η πρώτη ομάδα φέτος, στη Σούπερ Λίγκα, που θα πάρει το κατιτίς στο Φάληρο, σπάζοντας το «δώδεκα στα δώδεκα». Βλέποντας αυτά ο κ. Κόκκαλης βάζει από τώρα με τα λόγια του, σε οπαδούς και παίκτες, την κρισιμότητα του αγώνα, προσπαθώντας να προλάβει μία νέα κρίση, εις βάρος του και προστατεύοντας την επένδυσή του. Αν άρχισε τη μάχη, με σωστή στρατηγική, θα το μάθουμε το βράδυ της Κυριακής, όταν το ματς θα έχει λήξει, θα έχουν αποχωρήσει όλοι οι οπαδοί από το «Καραϊσκάκη» νορμάλ και δεν θα έχει ανοίξει μύτη! Σε αντίθετη περίπτωση είναι εκτεθειμένος, όπως και οι ομόλογοί του, αν συνεχίσουν την… ψιλή κουβέντα, μέσω ανακοινώσεων και τοποθετήσεων, παραμονές του αγώνα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x