Eurobasket '09

Καλαμπόκης: «Στο χέρι μας είναι»

Η ήττα από τη Ρωσία μπορεί και θα πρέπει να έχει ευεργετικές συνέπειες για την Εθνική ομάδα, όπως δήλωσε ο Γιάννης Καλαμπόκης. Ο 31χρονος σούτινγκ γκαρντ του ελληνικού συγκροτήματος τόνισε πως η τύχη της ομάδας εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της και εναπόκειται στην ίδια να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση.

Η ήττα από τη Ρωσία μπορεί και θα πρέπει να έχει ευεργετικές συνέπειες για την Εθνική ομάδα, όπως δήλωσε ο Γιάννης Καλαμπόκης. Ο 31χρονος σούτινγκ γκαρντ του ελληνικού συγκροτήματος τόνισε πως η τύχη της ομάδας εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια της και εναπόκειται στην ίδια να φτάσει ψηλά στη διοργάνωση. Αναλυτικά η συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ΕΟΚ:

-Τι σημαίνει η ήττα από τη Ρωσία και πώς αυτή ήρθε;
«Το αποτέλεσμα ήταν δίκαιο έτσι όπως παρουσιάστηκε η ομάδα χθες. Και φάνηκε και από το ξεκίνημα ότι μας έλειπε αυτό που τα προηγούμενα τέσσερα παιχνίδια ήταν το βασικό συστατικό της επιτυχίας, δηλαδή η αυτοσυγκέντρωση. Είναι ένα στοιχείο που δεν είχαμε απέναντι στη Ρωσία. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι Ρώσοι πήραν μια διαφορά 10 πόντων κάνοντας αιφνιδιασμούς ή δημιουργώντας δεύτερες επιθέσεις από επιθετικά ριμπάουντ κι εμείς αν δεν κάνω λάθος δεν είχαμε φτάσει καν στο μπόνους των βολών. Νομίζω είχαμε κερδίσει δύο φάουλ στο δεκάλεπτο. Αυτό είναι δείγμα έλλειψης συγκέντρωσης. Μετά βέβαια όταν είσαι από νωρίς πίσω στο σκορ το παιχνίδι, όλα γίνονται πιο δύσκολα. Μας αποσυντόνισε και η άμυνα ζώνης που σχεδόν σαράντα λεπτά έπαιξαν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα να κάνουμε κάποια βεβιασμένα σουτ και όταν γενικά μια ομάδα σαν τη δική μας που είχε πολύ καλά ποσοστά στα πρώτα παιχνίδια, δεν σουτάρει υπό καλές προϋποθέσεις και υπό συνθήκες που έχουμε συνηθίσει, δημιουργείται ένας εκνευρισμός, μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και το αποτέλεσμα ήρθε ομαλά».

-Η επόμενη μέρα τι λέει;
«Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι με την ήττα δεν ήρθε η καταστροφή και πιθανότατα δεν είναι αυτή η ήττα που θα στοιχίσει στην ομάδα. Το καθοριστικό παιχνίδι σε ότι αφορά στη θέση που θα τερματίσουμε, είναι αυτό με τη Γαλλία και νομίζω ότι αυτή η εμφάνιση μπορεί να μας διδάξει όλους μας κάτι: Ότι αυτή η ομάδα όταν παίζει με αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία και με ομαδικότητα, μπορεί να κερδίσει πολύ καλές ομάδες, όπως είναι η Κροατία ή και άλλες ομάδες που αντιμετωπίσαμε στα φιλικά. Αν όμως δεν έχει αυτά τα στοιχεία μπορεί να χάσει κάποια παιχνίδια. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα μας προβληματίσει και όχι τόσο κάποιο τεχνικό κομμάτι. Είπαμε πριν η ζώνη μας δυσκόλεψε, μας προβλημάτισε, αλλά νομίζω ότι αυτή η ήττα ήρθε επειδή εμείς το επιτρέψαμε και όχι τόσο επειδή παγιδευτήκαμε στην άμυνα ζώνης των Ρώσων».

-Τι εικόνα παρουσιάζει ο επόμενος αντίπαλος, η Γαλλία;
«Η Γαλλία έχει κάποια κοινά στοιχεία με τη Ρωσία. Είναι και αυτή πολύ αθλητική ομάδα που στηρίζεται στο τρανζίσιον παιχνίδι. Της αρέσει να παίζει γρήγορα, να δημιουργεί προϋποθέσεις για εύκολο καλάθι. Στηρίζεται πολύ στα αθλητικά της προσόντα και έχει έναν παίκτη σούπερ σταρ για αυτή την ομάδα και την καθοδηγεί πολύ σωστά, τον Πάρκερ. Θεωρώ πως αν διαβάσουμε σωστά το παιχνίδι, έχουμε υπομονή σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και είμαστε αφοσιωμένοι από το πρώτο δευτερόλεπτο, νομίζω πως είναι ένα παιχνίδι που μπορούμε να ελέγξουμε και να κοντρολάρουμε. Είναι από τα παιχνίδια που η ομάδα που θα επιβάλει τον ρυθμό της, θα είναι η ομάδα που θα κερδίσει. Αν όμως παρασυρθούμε σε ένα γρήγορο ρυθμό, δεν ελέγξουμε τα ριμπάουντ και πάμε να παίξουμε και εμείς σε ένα τέμπο που δεν μας συμφέρει, νομίζω πως θα έχουμε πρόβλημα».

-Το ενδεχόμενο κάποια στιγμή να βρεθείς απέναντι στον Τόνι Πάρκερ το έχεις σκεφτεί;
«Το έχω σκεφτεί… Αρκεί να μην… γλιστρήσω πάλι, να μην γλιστράνε τα παπούτσια μου γιατί είχα ένα πρόβλημα χθες. Είναι μεγάλη στιγμή να παίζεις απέναντι σε έναν τόσο σπουδαίο παίκτη. Είναι ο απόλυτος σταρ, αλλά νομίζω ότι αυτή η ομάδα έχει κι άλλους παίκτες που πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή. Όχι μόνο αυτόν. Είναι μια ομάδα που αν της δώσεις το ελεύθερο, κερδίζει οποιονδήποτε αντίπαλο. Πρέπει πέρα από την ατομική άμυνα να παίξουμε ομαδικά και να την αντιμετωπίσουμε συνολικά. Δεν είναι μόνο ο Πάρκερ αυτή η ομάδα».

-Έχοντας παρακολουθήσει λίγο και τον άλλο όμιλο, έχεις κατασταλάξει για τη δυναμικότητα των ομάδων με τις οποίες θα διασταυρωθούμε;
«Από το ξεκίνημα αυτής της διοργάνωσης είδαμε να καταγράφονται αναπάντεχα αποτελέσματα. Όλοι μπορούν να κερδίσουν όλους και τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες, εξαιτίας ίσως και των απουσιών που υπάρχουν. Από την άλλη ακριβώς λόγω των απουσιών, κάποιες ομάδες παρουσιάζονται πιο φιλόδοξες, καθώς βλέπουν μια ευκαιρία να διακριθούν. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση και μετά τη χθεσινή εμφάνιση που δεν κοστίζει, αλλά προβληματίζει, αν θες να έχεις φιλοδοξίες και να θες να πας παρακάτω, σίγουρα προβληματίζεσαι από μία ήττα. Αυτό που θα πρέπει να κοιτάξουμε είναι πως η δική μας ομάδα θα ξεπεράσει αυτή την παρένθεση και πως θα επανέλθουμε εμείς στα στάνταρ της απόδοσης που είχαμε στα τέσσερα πρώτα παιχνίδια, ανεξάρτητα με το ποια ομάδα θα αντιμετωπίσουμε. Το σίγουρο είναι ότι αν εμείς παίξουμε με τον τρόπο που παίξαμε στο ξεκίνημα και στα περισσότερα παιχνίδια, γιατί μια κακή εμφάνιση δεν αναιρεί τις προηγούμενες καλές ή τη μέχρι τώρα πορεία μας, νομίζω ότι θα είμαστε καλά. Καμία ομάδα δεν είναι αχτύπητη. Όλες μπορεί να κερδίσουν, όλες μπορεί να χάσουν. Το ζητούμενο για εμάς είναι να παίξουμε εμείς καλά. Και είναι σημαντικό για εμάς ότι τα μηνύματα που παίρνουμε είναι θετικά από τον κόσμο. Ότι τους αρέσει αυτό που βλέπουν, ότι απολαμβάνει την ομάδα. Αυτό είναι κάτι που μας δίνει και έξτρα ώθηση για τη συνέχεια».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x