Pick & Roll

Επίδειξη ισχύος από τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός άρχισε την Ευρωλίγκα κάνοντας επίδειξη ισχύος απέναντι στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο. Δεν διαβάσατε λάθος! Πράγματι, οι πρωταθλητές Ευρώπης χρειάστηκε να φτάσουν στο τελευταίο τρίλεπτο για να «σφραγίσουν» τη νίκη απέναντι σε έναν μετριότατο αντίπαλο. Η κλάση μίας ομάδας, ωστόσο, δεν φαίνεται μόνο στις σπουδαίες νίκες και τις επιβλητικές εμφανίσεις, αλλά και όταν καταφέρνει απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες να φτάσει στο στόχο της.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός άρχισε την Ευρωλίγκα κάνοντας επίδειξη ισχύος απέναντι στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο. Δεν διαβάσατε λάθος! Πράγματι, οι πρωταθλητές Ευρώπης χρειάστηκε να φτάσουν στο τελευταίο τρίλεπτο για να «σφραγίσουν» τη νίκη απέναντι σε έναν μετριότατο αντίπαλο. Πράγματι δεν απέδωσαν καλά και οι περισσότεροι παίκτες βρέθηκαν σε κακή μέρα, τουλάχιστον επιθετικά. Η κλάση μίας ομάδας, ωστόσο, δεν φαίνεται μόνο στις σπουδαίες νίκες και τις επιβλητικές εμφανίσεις, αλλά και όταν καταφέρνει απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες να φτάσει στο στόχο της. Όχι με εμφατικό τρόπο, αλλά αρκούντως ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Αυτό έπραξαν και οι «πράσινοι» το βράδυ της Πέμπτης.

Ταξίδεψαν στην Ιταλία χωρίς τρεις παίκτες. Όχι όποιους κι όποιους, αλλά τον Μάικ Μπατίστ, τον Κώστα Τσαρτσαρή και τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, για των οποίων την αξία και τη χρησιμότητα στο παιχνίδι της ομάδας τα λόγια περιττεύουν. Παράλληλα, το «τριφύλλι» δεν είχε επίσημα παιχνίδια στα πόδια του, σε αντίθεση με τους αντιπάλους, που είχαν ήδη δώσει δύο ματς για την ιταλική λίγκα. Και παρά τη δεδομένη διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων, η Αρμάνι Τζινς Μιλάνο είναι πάντα μία αντίπαλος με υπολογίσιμη έδρα, από την οποία την περασμένη σεζόν έφυγαν ηττημένοι ο Ολυμπιακός, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι ελλείψεις υποχρέωσαν τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να προβεί σε αλχημείες. Ο Νίκολα Πέκοβιτς έμεινε στο παρκέ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ ο ταλαντούχος πλην «άγουρος» Γκιόργκι Σερμαντίνι χρησιμοποιήθηκε για αρκετή ώρα, αφού δεν υπήρχαν άλλες επιλογές στη φροντ-λάιν. Ο Γιούριτσα Γκόλεματς έπρεπε να περιμένει πως κανείς δεν αγωνίζεται σε ομάδα του «Ζοτς» με δυο-τρεις προπονήσεις στα πόδια του, όσο αναγκαία και αν είναι η παρουσία του. Ακόμη κι όταν αποχώρησαν με πέντε φάουλ Πέκοβιτς και Σερμαντίνι, ο Σέρβος τεχνικός επέλεξε τον Φώτση για τη θέση «5». Κι αν δεν υπήρχε κι αυτός, πιο πιθανό ήταν να προτιμούσε τον... Διαμαντίδη από τον ανέτοιμο Σλοβένο.

Πειράματα όμως δεν έγιναν μόνο στη θέση του σέντερ. Σχήματα με τρεις κοντούς είχαμε δει πέρυσι και θα δούμε ακόμη περισσότερα φέτος από τον Παναθηναϊκό. Με τέσσερις κοντούς όμως, πρώτη φορά είδαμε. Σε αρκετές περιπτώσεις στη διάρκεια του αγώνα ο Πέκοβιτς ή ο Σερμαντίνι πλαισιώνονταν από τέσσερις... μετρίου αναστήματος παίκτες, με τον Διαμαντίδη και τον Περπέρογλου να χρησιμοποιούνται στο «4».

Παρά την «αλλοιωμένη» σύνθεση της ομάδας, η αγωνιστική φιλοσοφία του Παναθηναϊκού παρέμεινε αναλλοίωτη και σε αυτή έδειξαν να προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και οι «νέοι» Τέπιτς και Καλάθης. Πολλά πικ εν ρολ, πολλά σπλιτ άουτ και πολλά τρίποντα. Στην πλειοψηφία τους οι επιθέσεις του Παναθηναϊκού ήταν ορθολογικές κι αν τα ποσοστά ευστοχία δεν ήταν τόσο χαμηλά η νίκη θα είχε εξασφαλιστεί πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα λοιπόν είναι το εξής; Αν ο Παναθηναϊκός κερδίζει έχοντας τρεις απουσίες βασικών παικτών, άσχημα ποσοστά ευστοχίας και μέτρια απόδοση, τι θα συμβεί αν εμφανιστεί πλήρης, είναι φυσιολογικά εύστοχος και αποδώσει καλά;

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x