Pick & Roll

Μια πρώτη... διάγνωση

Η χοντρή κυρία βγαίνει να τραγουδήσει πάντα στο τέλος και ασφαλή συμπεράσματα δεν είναι δυνατό να εξαχθούν μετά από μόλις δύο αγωνιστικές στην Α1, ωστόσο μία πρώτη εικόνα από τη δυναμικότητα των ομάδων έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Από το δεύτερο Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα, δύο είναι τα παιχνίδια που χρήζουν περισσότερης ανάλυσης, παρότι κρίθηκαν πρόωρα και έμοιαζαν παραστάσεις για ένα ρόλο.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η χοντρή κυρία βγαίνει να τραγουδήσει πάντα στο τέλος και ασφαλή συμπεράσματα δεν είναι δυνατό να εξαχθούν μετά από μόλις δύο αγωνιστικές στην Α1, ωστόσο μία πρώτη εικόνα από τη δυναμικότητα των ομάδων έχει αρχίσει να σχηματίζεται. Από το δεύτερο Σαββατοκύριακο στο πρωτάθλημα, δύο είναι τα παιχνίδια που χρήζουν περισσότερης ανάλυσης, παρότι κρίθηκαν πρόωρα και έμοιαζαν παραστάσεις για ένα ρόλο.

Ο αγώνας Πανιώνιος-ΑΕΚ δεν χωρά αγωνιστική κριτική, αλλά εξωαγωνιστική. Οι «κυανέρυθροι» μόνο κερδισμένοι θα βγουν από την επιστροφή τους στη Νέα Σμύρνη, όπου οι 1.000-1.500 φίλαθλοί τους φαίνονται και... ακούγονται πολλαπλάσιοι σε σύγκριση με το σύγχρονο Ελληνικό, που ήταν όμως μονίμως αραιοκατοικημένο και φιλόξενο για τους αντιπάλους. Οι βελτιώσεις που έγιναν στο κλειστό της Αρτάκης μετέτρεψαν ένα απαρχαιωμένο γήπεδο σε ένα νοικοκυρεμένο «σπίτι», αγωνιζόμενος στο οποίο ο Πανιώνιος έχει άλλη δυναμική. Σε ό,τι αφορά στην ΑΕΚ, η ηρωική προσπάθεια-παρά την ήττα-στην πρεμιέρα απέναντι στα Τρίκαλα-έδωσε την ψευδαίσθηση πως η φανέλα της ομάδας μπορεί να την κρατήσει σε επίπεδα αξιοπρέπειας. Αποδείχτηκε με τον πλέον οδυνηρό τρόπο πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και ίσως είναι προτιμότερο που ο διασυρμός αυτός ήρθε νωρίς. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις εδώ και τώρα. Είτε με την εξασφάλιση των δελτίων των ξένων παικτών, είτε με τη λύση των συμβολαίων όλων των ξένων και την απόκτηση κάποιων αξιόλογων ελεύθερων Ελλήνων, είτε ακόμη και με την ακραία λύση που λέγεται... διάλυση. Όπως και να έχει, η ιστορία και ο κόσμος του συλλόγου δεν αντέχουν άλλον τέτοιο διασυρμό.

Όσο για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, πιστοποίησε την αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ και την πτώση του Άρη. Ο Δικέφαλος του Βορρά διαθέτει αξιόλογο ρόστερ, έναν ικανότατο προπονητή και σύμμαχο τον κόσμο: όλα τα εχέγγυα δηλαδή για να φτάσει ψηλά. Η παγίδα που πρέπει να αποφύγει ο ΠΑΟΚ είναι να... μεγαλοπιαστεί και να βάλει τον πήχη ψηλότερα από το σημείο που μπορεί να φτάσει. Ο Σούλης Μαρκόπουλος γνωρίζει πώς πρέπει να χτιστεί μία ομάδα από την αρχή, αρκεί να υπάρχει υπομονή από διοίκηση, φιλάθλους και ΜΜΕ. Γιατί από το σημείο που είχε φτάσει ο ιστορικός σύλλογος δεν μπορεί να γίνει αμέσως υπερδύναμη. Για τον Άρη, δεν χωρούν σχόλια. Η δουλειά (;) που έκανε ο Αντρέα Ματσόν φαίνεται ακόμη και ο Φώτης Κατσικάρης θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να βάλει μία τάξη. Η προσθήκη των Άαρον Μάιλς και Χουάν Ντίξον σίγουρα ενισχύουν την ομάδα, αλλά η γραμμή των ψηλών έχει-ίσως και περισσότερη-ανάγκη επάνδρωσης από αυτή των περιφερειακών.

Οι «αιώνιοι» είχαν να αντιμετωπίσουν πέρα από δύο αξιόλογους αντιπάλους και την απουσία των οπαδών τους λόγω των περσινών αμαρτιών. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, νίκη για αμφοτέρους, αλλά τα συμπεράσματα διαφορετικά. Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζεται πολύ περισσότερο «δεμένος» και έτοιμος από ό,τι ο Ολυμπιακός. Οι «πράσινοι» εμφανίζονται ανεξήγητα φορμαρισμένοι για το χρονικό σημείο που βρισκόμαστε και δεδομένων των απουσιών τους, αλλά αυτό είναι το κατ’εξοχήν κέρδος της διατήρησης ενός βασικού κορμού και των λιγοστών προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν αποκτήσει ακόμη πολλούς αυτοματισμούς στο παιχνίδι τους, παρουσιάζονται ευάλωτοι αμυντικά τόσο απέναντι σε γρήγορες ομάδες (όπως η Μάλαγα), όσο και στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ (που χρησιμοποιεί το Μαρούσι), ενώ αρκετοί από τους νεοαποκτηθέντες βρίσκονται στο στάδιο της προσαρμογής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ασφαλώς ο χρόνος είναι σύμμαχός τους, αρκεί μέχρι να διορθωθούν όλα τα παραπάνω να μην έχει χαθεί έδαφος για την Α1 και την Ευρωλίγκα, καθώς το πλεονέκτημα έδρας είναι υπερπολύτιμο. Ήδη έχει έρθει μία ήττα στην Ευρώπη, ενώ σε τρεις εβδομάδες υπάρχει το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, όπου αρνητικό αποτέλεσμα συνεπάγεται σημαίνει εκτός σοβαρού απροόπτου τον αποχαιρετισμό στο πλεονέκτημα έδρας.

Καβάλα και Τρίκαλα έδειξαν πως μάλλον δεν θα κινδυνεύσουν φέτος, ενώ ο Κολοσσός στο ξεκίνημα της σεζόν δείχνει μία σκάλα πιο κάτω από την περσινή ομάδα. Ο Ηλυσιακός ήταν η ευχάριστη έκπληξη, ενώ η Ολύμπια Λάρισας με δεδομένο πως η ΑΕΚ αργά ή γρήγορα θα παρουσιαστεί πιο ισχυρή, ξεκινά αυτή τη στιγμή ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αφού χάθηκε πολύς χρόνος για τη στελέχωση της ομάδας.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x