Pick & Roll

Ο «επαγγελματίας» ο Παναθηναϊκός και οι άλλοι...

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να συνέρχεται γρήγορα από την ήττα και την κακή εμφάνιση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί να μην απέδωσε καλό μπάσκετ στο «Αλεξάνδρειο» απέναντι στον Άρη, αλλά με όπλο την άμυνα πήρε μία επαγγελματική νίκη σε μία έδρα από όπου ήδη είχε περάσει νικηφόρα ο «αιώνιος» αντίπαλος

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να συνέρχεται γρήγορα από την ήττα και την κακή εμφάνιση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μπορεί να μην απέδωσε καλό μπάσκετ στο «Αλεξάνδρειο» απέναντι στον Άρη, αλλά με όπλο την άμυνα πήρε μία επαγγελματική νίκη σε μία έδρα από όπου ήδη είχε περάσει νικηφόρα ο «αιώνιος» αντίπαλος. Οι απουσίες των Μπατίστ, Τσαρτσαρή και Γιασικεβίτσιους περιορίζουν τις επιλογές του Ομπράντοβιτς και η κούραση είναι εμφανής στους παίκτες των «πρασίνων», αλλά το ζητούμενο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η νίκη.

Ο Άρης, όπως και απέναντι στον Ολυμπιακό, πάλεψε, αλλά δεν είχε τα όπλα για να αναδειχθεί νικητής. Ο κόσμος στήριξε μαζικά την ομάδα παρά τη ντροπιαστική ήττα από τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν αποφεύχθηκε η τρίτη ήττα σε ισάριθμα ματς. Ο Φώτης Κατσικάρης προσπαθεί να μάθει στους παίκτες του να παίζουν πιο οργανωμένα, όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ιδιαίτερα όταν διαθέτεις τρεις Αμερικανούς γκαρντ με ίδια χαρακτηριστικά, που βλέπουν πρώτα το αντίπαλο καλάθι και μετά τους συμπαίκτες τους, ενώ πέραν του Άντριου Μπετς δεν υπάρχει σέντερ στην ομάδα. Η ενίσχυση στη ρακέτα είναι επιβεβλημένη, ειδάλλως οι «κίτρινοι» θα συνεχίσουν να στηρίζονται στα... γιουρούσια των Μάιλς, Κλαρκ και Ντίξον, το παιχνίδι τους θα είναι μονοδιάστατο και θα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί κάθε καλά διαβασμένης άμυνας, όπως αυτή του Παναθηναϊκού.

Το κουρασμένο Μαρούσι και ο σωστά καθοδηγούμενος ΠΑΟΚ

Είναι εμφανές πως οι παίκτες του Αμαρουσίου είναι κουρασμένοι. Οι τραυματισμοί και η νέα γρίπη υποχρέωσαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να στηρίζεται σε 7-8 παίκτες για δύο διοργανώσεις, ενώ το φορμάρισμα της ομάδας από το Σεπτέμβριο, προκειμένου να προκριθεί στην Ευρωλίγκα, είναι πρακτικά αδύνατο να διαρκέσει για ολόκληρη την περίοδο. Συγχαρητήρια αξίζουν στη διοίκηση και τον κόσμο της ομάδας για την αναγνώριση της προσφοράς του Σούλη Μαρκόπουλου.

Ο ΠΑΟΚ βαδίζει στο σωστό δρόμο, αλλά χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά για να γίνουν συνήθεια και να μην αποτελούν εξαιρέσεις μεγάλες νίκες όπως αυτή επί του Άρη την περασμένη εβδομάδα. Το ρόστερ της ομάδας είναι αξιόλογο, οι Γκρέγκορι και Μονρό είναι ηγετικές φυσιογνωμίες, αλλά η επιμονή στην παραμονή του Έιβερι εξηγείται μόνο αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για αντικατάστασή του. Ο Αμερικανός γκαρντ, που στο παρελθόν είχε εντυπωσιάσει στην Α1, δεν είναι σε καλή κατάσταση και μία καλύτερη επιλογή θα ανέβαζε σίγουρα επίπεδο το Δικέφαλο του Βορρά.

Ξένοι και Ελληνικό δεν αρκούν για την ΑΕΚ, σούπερ «στελεχωμένο» Περιστέρι

Η «ενεργοποίηση» των ξένων αποδείχτηκε πως δεν είναι πανάκεια για την ΑΕΚ. Η ανομοιογένεια ήταν εμφανής στην «Ένωση», που έμεινε μέσα στο παιχνίδι χάρη στις ατομικές ενέργειες των ΜακΓκραθ και Γκριν. Ο Κώστας Φλεβαράκης ήταν υποχρεωμένος μέχρι πρότινος να δουλεύει μόνο με τους Έλληνες και μαθαίνοντας μόλις μία μέρα πριν το τζάμπολ πως θα έχει πέντε... μεταγραφές, δεν είχε το χρόνο για να δημιουργήσει ένα καλύτερο σύνολο. Είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ θα εμφανίζεται καλύτερη και πιο δεμένη παιχνίδι με παιχνίδι, ωστόσο οι νίκες πρέπει να έρθουν αμέσως, από το επόμενο ματς με την Καβάλα στο Ελληνικό, γιατί οι εντός έδρας ήττες από Τρίκαλα και Περιστέρι βαραίνουν στην πλάτη της ομάδας. Το κέρδος για την «Ένωση» είναι η συσπείρωση του κόσμου, που παραμένει το μεγάλο της όπλο και ουσιαστικά την έσυρε από το αδιέξοδο. Πάντως ούτε το Ελληνικό, ούτε οι ξένοι αρκούν για τις νίκες και θα πρέπει γρήγορα η ΑΕΚ να παρουσιάσει καλύτερο μπάσκετ στο παρκέ, αν θέλει σε πρώτη φάση να σωθεί κι εν συνεχεία να κοιτάξει ψηλότερα.

Το Περιστέρι φαίνεται πως όχι απλώς δεν θα κινδυνέψει, αλλά ίσως διεκδικήσει και κάτι καλύτερο από την παραμονή. Κι αυτό γιατί πολύ απλά το ρόστερ έχει στελεχωθεί με εξαιρετικές επιλογές παικτών από τους Θανάση Σκουρτόπουλο και Στιβ Γιατζόγλου. Σκεφτείτε απλώς πως ο Άρνολντ και ο Φαϊζόν, δύο παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκας, είναι κοινοτικοί (!), ο εξαιρετικός Χάμοντς και ο Ντάνιελς-που δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα-κατέχουν δύο θέσεις Αμερικανών, ενώ η τρίτη θα καλυφθεί σύντομα από τον Προύιτ, που έρχεται για να καλύψει την αδυναμία της ομάδας στο «5». Ο Μάικ Μπράμος, που αγωνίζεται τώρα ως ξένος αλλά θα αποκτήσει σύντομα κοινοτικό διαβατήριο, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις. Ο 22χρονος φόργουορντ, που διακρίνεται για τα αθλητικά του προσόντα, μπορεί σε βάθος χρόνου ακόμη και να στελεχώσει την Εθνική ομάδα. Οι ρομαντικοί αναπολούν τις εποχές που στην ομάδα αγωνίζονταν παίκτες από τις ακαδημίες, αλλά στην παρούσα φάση αυτό φαντάζει ουτοπικό. Προέχει η σταθεροποίηση του Περιστερίου στη μεγάλη κατηγορία και όλα τα άλλα θα έρθουν εν καιρώ.

Τα υπόλοιπα ματς...

Ο Ολυμπιακός συνέχισε τις καλές εμφανίσεις περνώντας πολύ εύκολα από την Καβάλα, αλλά θα κριθεί στις πιο σοβαρές εξετάσεις που ακολουθούν: με Εφές στο ΣΕΦ για την Ευρωλίγκα, με ΠΑΟΚ στην Πυλαία για πρωτάθλημα και Κύπελλο μέσα σε τέσσερις ημέρες, και με Παναθηναϊκό στο Φάληρο. Η Ολύμπια Λάρισας νικώντας τα Τρίκαλα βάλθηκε να διαψεύσει όσους τη θεωρούν πρώτο φαβορί για υποβιβασμό, αν και διαθέτει ίσως το λιγότερο ποιοτικό ρόστερ στην κατηγορία, ο Πανελλήνιος επιδεικνύει σταθερότητα σε αντίθεση με τον Ηλυσιακό, ενώ ο Κολοσσός παραμένει ισχυρός στη Ρόδο, την ώρα που ο Πανιώνιος θα πρέπει να πάρει περισσότερη βοήθεια από τους ξένους του αν θέλει να τερματίσει ψηλά.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x