Pick & Roll

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Το debate του τίτλου

Μετά το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής και ελλείψει της προοπτικής να αναμετρηθούν στην Ευρώπη όπως πέρυσι, το επόμενο ραντεβού των δύο «αιωνίων» ανανεώνεται-εκτός απροόπτου-για τους τελικούς της Α1, σε περίπου δυόμισι μήνες από σήμερα. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν ισχυρά επιχειρήματα στο debate για το ποιος από τους δύο θα είναι αυτός που θα χαμογελάσει τελευταίος στη σεζόν.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Μετά το αποτέλεσμα του ντέρμπι της Κυριακής και ελλείψει της προοπτικής να αναμετρηθούν στην Ευρώπη όπως πέρυσι, το επόμενο ραντεβού των δύο «αιωνίων» ανανεώνεται-εκτός απροόπτου-για τους τελικούς της Α1, σε περίπου δυόμισι μήνες από σήμερα. Τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν ισχυρά επιχειρήματα στο debate για το ποιος από τους δύο θα είναι αυτός που θα χαμογελάσει τελευταίος στη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως θα στεφθεί πρωταθλητής γιατί:

- έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs και έχει αποδείξει πως απέναντι στον Ολυμπιακό ξέρει να υπερασπίζεται την έδρα του.

- έχει τεράστιο κίνητρο και μεγάλη αποφασιστικότητα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη στιγμή που έχει χάσει ήδη τους δύο πρώτους στόχους της σεζόν.

- μετά την απώλεια Ευρωλίγκας και Κυπέλλου έχει στη διάθεσή του δυόμισι μήνες στους οποίους θα μπορέσει να προετοιμαστεί με άνεση χρόνου και χωρίς σωματική καταπόνηση από πολλά κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς.

- διαθέτει άπλετο χρόνο για να διορθώσει ή να καμουφλάρει τις αγωνιστικές του αδυναμίες, να βάλει νέα στοιχεία στο παιχνίδι του, που θα τον καταστήσουν ελάχιστα προβλέψιμο για τον αντίπαλο, και να αναλύσει στο μέγιστο βάθος το παιχνίδι του Ολυμπιακού βρίσκοντας τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισής του.

- μέχρι τα μέσα Μαΐου θα έχει επιστρέψει δυνατός ο αθόρυβος πλην πολύτιμος Κώστας Τσαρτσαρής για να πλαισιώσει τη φροντ λάιν, ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα βρίσκεται σε ασφαλώς καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από την τωρινή.

Ο Ολυμπιακός έχει επίσης κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως θα στεφθεί πρωταθλητής γιατί:

- παρουσιάζεται πιο ώριμος, πιο πλήρης και πιο ισχυρός αγωνιστικά από ποτέ τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια.

- δείχνει να έχει αποβάλλει το αίσθημα κατωτερότητας που είχε μέχρι πέρυσι απέναντι στον Παναθηναϊκό και πλέον πιστεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά πως είναι καλύτερος του αιωνίου αντιπάλου.

- έχει ήδη νικήσει τον Παναθηναϊκό δύο φορές σε τρία ματς μέσα στη σεζόν και έχασε στο τρίτο παίζοντας στην έδρα του αντιπάλου, χωρίς δύο βασικότατα στελέχη όπως ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Λίνας Κλέιζα, με εξωπραγματική ευστοχία από τους «πράσινους» τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο και διεκδικώντας τη νίκη ως τα τελευταία λεπτά.

- η δίψα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από 13 χρόνια «σβήνει» κάθε ίχνος κόπωσης που μπορεί να παρουσιαστεί στο τέλος της σεζόν, όταν το Μάιο ο Ολυμπιακός θα διεκδικεί πέρα από το πρωτάθλημα πιθανότατα και την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο Final 4 του Παρισιού.

- ο Παναθηναϊκός θα έχει ίσως περισσότερη πίεση και από τον Ολυμπιακό, καθώς δεν θέλει επ ουδενί να μείνει με άδεια χέρια στο τέλος της σεζόν, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν το «μαξιλαράκι» του Κυπέλλου και της εξαιρετικής πορείας στην Ευρωλίγκα, ενδεχομένως και της κατάκτησης του ευρωπαϊκού τροπαίου.

Δεν είναι πρωτάθλημα των δύο

Η πρόκριση Πανελληνίου και (εκτός απροόπτου) Άρη στα προημιτελικά του Eurocup αποδεικνύει πως το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι μόνο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Κι αν προστεθεί η εξαιρετική παρουσία του Αμαρουσίου στην Ευρωλίγκα, γίνεται σαφές πως τελικά η Α1 δεν είναι (αντ)αγωνιστικά όσο αδύναμη πιστεύουν κάποιοι. Το γεγονός ότι οι δύο «αιώνιοι» είναι υπερδυνάμεις, δεν συνεπάγεται πως οι υπόλοιποι είναι ανίσχυροι. Απλώς δεν είναι το ίδιο ισχυροί. Μήπως και στην Ισπανία η Μπαρτσελόνα δεν είναι μία κλάση πάνω από όλους με την Κάχα Λαμποράλ και την Τάου να ακολουθούν; Ή στην Ιταλία η Σιένα δεν είναι μακράν η καλύτερη ομάδα;

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x