Pick & Roll

Τελικοί πριν τον τελικό!

Το βράδυ της Κυριακής αρχίζουν οι ημιτελικοί του ΝΒΑ, αρχικά με το ζευγάρι Ορλάντο Μάτζικ-Μπόστον Σέλτικς στους τελικούς της Ανατολής κι ένα 24ωρο μετά με αυτό μεταξύ Λέικερς και Σανς. Το www.sport-fm.gr αναλύει τους δύο μεγάλους τελικούς, πριν τον... πολύ μεγάλο.

Το βράδυ της Κυριακής αρχίζουν οι ημιτελικοί του ΝΒΑ, αρχικά με το ζευγάρι Ορλάντο Μάτζικ-Μπόστον Σέλτικς στους τελικούς της Ανατολής κι ένα 24ωρο μετά με αυτό μεταξύ Λέικερς και Σανς. Κι αν η παρουσία σε αυτή τη φάση για τις ομάδες του Ορλάντο και του Λος Άντζελες, που συνέθεταν το περσινό ζευγάρι των τελικών, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη, τα... έτερα ήμισυ αποτελούν έκπληξη, καθώς οι μεν Σέλτικς έστειλαν πρόωρα για διακοπές τους Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς, οι δε Σανς πήραν ρεβάνς απέναντι στους Σπερς, οι οποίοι τους είχαν αποκλείσει τέσσερις φορές στα play-offs από το 2003 και μετά. Το www.sport-fm.gr αναλύει τους δύο μεγάλους τελικούς, πριν τον... πολύ μεγάλο.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ορλάντο Μάτζικ (59-23, 8-0)-Μπόστον Σέλτικς (50-32, 8-3)

Το Ορλάντο έφτασε... περπατώντας στους τελικούς της Ανατολής. Μπόμπκατς και Χοκς δεν μπόρεσαν να προβληματίσουν τους «μαγικούς» που καθάρισαν με sweep τις «αγριόγατες» και τα «γεράκια», έχοντας διαφορά 17,25 πόντων κατά μέσο όρο από τους αντιπάλους τους σε αυτά τα οκτώ ματς. Οι περσινοί πρωταθλητές της Ανατολής θα είναι σίγουρα ξεκούραστοι, αλλά η άνεση με την οποία έφτασαν ως εδώ ίσως να μην τους έχει προετοιμάσει κατάλληλα για αυτό που θα ακολουθήσει. Αντίθετα, οι Σέλτικς συνάντησαν περισσότερη αντίσταση από το Μαϊάμι (4-1) και εν συνεχεία το Κλίβελαντ (4-2), συνεπώς έχουν μπει περισσότερο σε ρυθμούς μεγάλων αγώνων. Στις τέσσερις φετινές αναμετρήσεις των δύο ομάδων, το Ορλάντο μετρά τρεις νίκες (78-83, 96-94 και 89-96), δύο μάλιστα μέσα στη Βοστώνη, έναντι μίας των Σέλτικς κι αυτή στο Ορλάντο (77-86).

Το συγκρότημα του Σταν Βαν Γκάντι παρά την απώλεια του Χέντο Τούρκογλου παρουσιάζεται φέτος αν όχι καλύτερο από πέρυσι, τουλάχιστον ανάλογα δυνατό. Ο Βινς Κάρτερ έχει «δέσει» αρμονικά με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας, ο Τζαμίρ Νέλσον είναι φέτος υγιής στα play-offs και ο Ντουάιτ Χάουαρντ είναι πιο ώριμος από ποτέ. Η ομάδα του Ντοκ Ρίβερς με τη σειρά της εμφανίζεται μεταμορφωμένη στα play-offs και μετά από μία πολύ μέτρια κανονική περίοδο, όπου τα αστέρια ήταν έδειχναν κουρασμένα και κορεσμένα, ξεδιπλώνει αρετές που θυμίζουν την ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2008. Όμως αυτή τη φορά, στην Αγία Τριάδα («Big Three» κατά τους Αμερικανούς) των Πολ Πιρς, Ρέι Άλεν και Κέβιν Γκαρνέτ έχει προστεθεί η κινητήριος δύναμη που λέγεται Ρέιζον Ρόντο.

Τα match-ups ίσως αποδειχθούν καθοριστικά για την έκβαση των αγώνων. Στη μάχη των πλέι μέικερ, ο... εκτελεστής Τζαμίρ Νέλσον που ως τώρα στα play-offs έχει 20,5 πόντους ανά αγώνα (με 51,9% στα σουτ, 40,4% στα τρίποντα και 80,5% στις βολές) σε 33 λεπτά κατά μέσο όρο θα κληθεί να τα βάλει με τον άνθρωπο ορχήστρα που λέγεται Ρέιζον Ρόντο. Ο 24χρονος άσος είναι ο παίκτης που έχει ξεχωρίσει περισσότερο από καθέναν στα play-offs έχοντας 18 πόντους, 11 ασίστ και 6,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Στη θέση «4» ο Ρασάρντ Λιούις θα αναμετρηθεί με τον Κέβιν Γκαρνέτ. Ο τελευταίος έχει σαφές πλεονέκτημα κοντά στο καλάθι (17,3 πόντους με 54% στα δίποντα και 8,3 ριμπάουντ ανά αγώνα), αλλά η ικανότητα στο μακρινό σουτ (16,4 πόντους με 46,2% στα τρίποντα) και η ταχύτητα του Λιούις μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στους Σέλτικς, τραβώντας τον «KG» μακριά από τη ρακέτα, όπου η παρουσία του είναι πολύτιμη για τη συγκομιδή των ριμπάουντ, αλλά και τις βοήθειες στο μαρκάρισμα του Ντουάιτ Χάουαρντ. Ο τελευταίος έχει τον πρώτο λόγο στη μάχη των σέντερ έναντι του Κέντρικ Πέρκινς, αρκεί φυσικά να αποφύγει το «φόρτωμα» με φάουλ που τον κράτησε σε μόλις 31 λεπτά ανά αγώνα στα οκτώ πρώτα ματς των play-offs. Πάντως ακόμη και σε αυτό το χρόνο ο «superman» πρόλαβε και είχε 15,4 πόντους (67,8% στα δίποντα), 11,2 ριμπάουντ και σχεδόν 4 τάπες κατά μέσο όρο. Πολλά θα κριθούν και από την παραγωγικότητα που θα έχουν τα «μεγάλα πιστόλια» των δύο ομάδων: Πολ Πιρς (16,3 πόντους, αλλά με 39,6% στα σουτ) και Ρέι Άλεν (17,4 πόντους με 46,9% στα σουτ) από πλευράς Βοστώνης, αλλά και ο Βινς Κάρτερ (16,9 πόντους με 42,9% στα σουτ) για το Ορλάντο.

Ασφαλώς και το supporting cast θα παίξει το δικό του ρόλο. Οι Πιετρούς, Ρέντικ, Μπαρνς, Γκορτάτ και Άντερσον από τη μια, καθώς και οι Ρασίντ Ουάλας, Γκλεν Ντέιβις, Τόνι Άλεν και Μάικ Φίνλεϊ θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο χρόνο που θα τους ζητηθεί από τους προπονητές τους, αφού η σειρά αναμένεται μεγάλη και ιδιαίτερα επίπονη.

Λος Άντζελες Λέικερς (57-25, 8-2)-Φίνιξ Σανς (54-28, 8-2)

Οι Λέικερς απέχουν ελάχιστα από την παρουσία τους σε τελικούς για τρίτη συνεχή χρονιά. Οι πρωταθλητές δεν εντυπωσίασαν στην κανονική περίοδο, προβλημάτισαν στον πρώτο γύρο καθώς ίδρωσαν να αποκλείσουν τη Θάντερ (4-2), αλλά έδειξαν τις πραγματικές τους δυνατότητες «σκουπίζοντας» τους Τζαζ (4-0). Αντίστοιχα και οι Σανς, δυσκολεύτηκαν περισσότερο του αναμενομένου κόντρα στους ελλιπείς Μπλέιζερς (4-2), αλλά κόντρα στα προγνωστικά έβαλαν τέλος στην κατάρα των αναμετρήσεων με τους Σπερς και μάλιστα με εμφατικό τρόπο (4-0).

Οι «λιμνάνθρωποι» ελάχιστα έχουν διαφοροποιηθεί σε αγωνιστική φιλοσοφία σε σχέση με πέρυσι, καθώς ο κορμός παραμένει ο ίδιος με μοναδική ουσιαστική αλλαγή αυτή της προσθήκης του εξαιρετικού αμυντικού Ρον Αρτέστ αντί του παίκτη-έκπληξη των περσινών play-offs, Τρέβορ Αρίζα. Οι «ήλιοι» από την πλευρά τους παίζουν και πάλι γρήγορο μπάσκετ, αλλά έχουν μειώσει τις «βιαστικές» επιλογές τους και παρουσιάζονται περισσότερο «ανθεκτικοί» από όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που πιστώνεται ο προπονητής τους, Άλβιν Τζέντρι. Φέτος στις τέσσερις αναμετρήσεις των δύο ομάδων οι Λέικερς μετρούν δύο εντός έδρας νίκες και μία στην Αριζόνα (121-102, 108-88, 96-102), ενώ οι Σανς έχουν νικήσει μία φορά στο Φίνιξ (118-103).

Και σε αυτό το ζευγάρι τα match-ups θα έχουν καταλυτικό ρόλο στην κατάληξη της σειράς. Κόμπι Μπράιαντ και Τζέισον Ρίτσαρντσον συνθέτουν ένα ζευγάρι παικτών που ο ένας θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την παραγωγικότητα του άλλου. Ο φυσικός ηγέτης των Λέικερς έχει 26,9 πόντους κατά μέσο όρο με 45,7% στα play-offs, ενώ το αντίπαλο δέος 21,9 πόντους, αλλά με πολύ καλύτερα ποσοστά (51% στα σουτ και 51,5% στα τρίποντα). Στη μάχη της ρακέτας ο Αμάρε Στούντεμαϊρ, που είχε 20,5 πόντους (με 51,4% στα σουτ) και 7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο θα έχει πολύ δύσκολο έργο, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει την πλήρη front line των Λέικερς, με τους Γκασόλ, Μπάινουμ και Όντομ. Ο Ισπανός με 20,2 πόντους (56,4% στα σουτ) και 13,1 ριμπάουντ ανά αγώνα στα play-offs έχει κομβικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας του και ο Στούντεμαϊρ θα χρειαστεί σίγουρα από τον Τσάνινγκ Φράι και τους «παγκίτες» ψηλούς της ομάδας του για να αντιμετωπίσει τους ψηλούς των πρωταθλητών. Κι αν στη ρακέτα οι Λέικερς έχουν θεωρητικά πλεονέκτημα, στον άσο οι Σανς υπερτερούν. Ο πυραυλοκίνητος Στιβ Νας με 17,8 πόντους και 9 ασίστ κατά μέσο όρο, με τη βοήθεια του πολύτιμου Γκόραν Ντράγκιτς από τον πάγκο, αλλά και του Λεάντρο Μπαρμπόσα συνθέτουν μία πιο πλήρη γραμμή από αυτή των Ντέρεκ Φίσερ και Τζόρνταν Φάρμαρ της ομάδας του Φιλ Τζάκσον. Ο κόουτς των Λέικερς θα περιμένει αρκετά ποιοτικά λεπτά συμμετοχής από τους Μπράουν, Ουόλτον και Πάουελ, όπως και οι Σανς από Γκραντ Χιλ, Ντάντλεϊ, Άμουντσον και Κόλινς.

* Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x