Pick & Roll

Ο…Ιτούδης των Μπόστον Σέλτικς

Παρακολουθώντας, όσο μπορώ, τους τελικούς Ανατολής και Δύσης, θαρρώ πως συναντάω δύο διαφορετικούς κόσμους στη φιλοσοφία του μπάσκετ, έστω και αν πρόκειται για την ίδια χώρα. Οι «Λιμνάνθρωποι» βασίζουν όλη αυτή την πορεία τους στα πλέι-οφ, στην επίθεση, οι «Κέλτες» στην άμυνα. Αν δείτε τα σκορ των τελικών θα διαπιστώσετε πως η φιλοσοφία που επιβάλλουν (με τη βοήθεια των αντιπάλων τους βέβαια), οι Λέικερς και οι Σέλτικς, βασίζεται σε δύο διαφορετικά δόγματα.

Γράφει ο «κρυφομπασκετικός»

Παρακολουθώντας, όσο μπορώ, τους τελικούς Ανατολής και Δύσης, θαρρώ πως συναντάω δύο διαφορετικούς κόσμους στη φιλοσοφία του μπάσκετ, έστω και αν πρόκειται για την ίδια χώρα. Οι «Λιμνάνθρωποι» βασίζουν όλη αυτή την πορεία τους στα πλέι-οφ, στην επίθεση, οι «Κέλτες» στην άμυνα. Αν δείτε τα σκορ των τελικών θα διαπιστώσετε πως η φιλοσοφία που επιβάλλουν (με τη βοήθεια των αντιπάλων τους βέβαια), οι Λέικερς και οι Σέλτικς, βασίζεται σε δύο διαφορετικά δόγματα. Την φουλ επίθεση για τους πρώτους, την φουλ άμυνα για τους δεύτερους.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Λέικερς, έχουν πολλούς περισσότερους τελικούς, από τους «αιώνιους» αντιπάλους, ωστόσο το ποσοστό επιτυχίας τους, είναι στο μισό. Από την άλλη οι Σέλτικς, έχουν πάει σε δέκα λιγότερους τελικούς, αλλά έχουν φορέσει το δαχτυλίδι 17 φορές. Το δόγμα των προπονητών πως η επίθεση φέρνει τον κόσμο και η άμυνα τους τίτλους, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του, στους δύο μεγάλους του ΝΒΑ.

Μπορεί για τους Σέλτικς του 2008, το φανερό κλειδί της επιτυχίας, να ήταν η απόκτηση το καλοκαίρι του 2007, των Κέβιν Γκαρνέτ και Ρέι Άλεν. Υπάρχει όμως και ένα 3ο κλειδί, που άνοιξε τον παράδεισο των τίτλων. Ο Τομ Τιμποντό, ο αμυντικός προπονητής των Σέλτικς, ήταν εκείνος που ήρθε το καλοκαίρι του 2007, έφερε την φιλοσοφία της εύρυθμης λειτουργίας στην παγίδευση του αντιπάλου και πάλι στη Βοστώνη με τα γνωστά αποτελέσματα πρόπερσι. Τι βλέπουμε φέτος; Στους τελικούς με το Ορλάντο οι «Κέλτες» χρησιμοποίησαν δύο διαφορετικά τρικ. Στο πρώτο ο Χάουαρντ, ξυλοφορτώθηκε ανελέητα από τον «μικρό Σακ», Γκλεν Ντέιβις και δεν βρήκε τρόπο να σκοράρει. Στον δεύτερο τελικό η οδηγία, ήταν διαφορετική: «Αφήστε τον Χάουαρντ να βάλει όσους θέλει και περιορίστε τους υπόλοιπους». Το αποτέλεσμα ήταν ο Ρασάρντ Λιούις, να μην βρίσκει ελεύθερο σουτ, ο Κάρτερ και ο Νέλσον να περιορίζονται στις «μπούκες» και έτσι οι Σέλτικς να παίρνουν και τον δεύτερο τελικό. Για τον ασίσταντ κόουτς των Σέλτικς, η ζήτηση αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη. Ήδη τρεις ομάδες του προσφέρουν δουλειά πρώτου προπονητή για τη νέα περίοδο.

Ο Κόμπε φέτος οδηγεί τους Λέικερς κόντρα στις «τρύπιες» άμυνες της Δύσης, στους τελικούς. Οι 13 ασίστ που έδωσε στον δεύτερο τελικό με τους Σανς, ίσως είναι ένας τρόπος στον οποίο θα επιμείνει. Ειδικά αν οι «Λιμνάνθρωποι» θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς από τους «Κέλτες» για το 2008. Τότε ο Τιμποντό με τα αμυντικά του τρικ, είχε παγιδεύσει τον σούπερ σταρ των Λέικερς. Για να δούμε αν ο Μπράιαντ θα έχει πάρει το μάθημα του από τους προπέρσινους τελικούς και θα μπορέσει να σπάσει την άμυνα του mastermind της άμυνας των «Κελτών».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x