Pick & Roll

Μάριτς ή Σχορτσανίτης;

Η προσπάθεια αντικατάστασης του Νίκολα Πέκοβιτς από τον Παναθηναϊκό, συνεχίζεται και από χθες, ο γρίφος απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τα summer league των Κλίπερς, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν έπεισε την ομάδα του Λος Άντζελες ότι αξίζει το παχυλό συμβόλαιο που ζητάει και επέστρεψε στην πατρίδα για να ξεκινήσει προπονήσεις με την Εθνική. Οι πληροφορίες και τα γεγονότα, τον έφερναν μία ανάσα απ τους «πράσινους», όμως λίγο πριν τις υπογραφές απέκτησε αντίπαλο.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Η προσπάθεια αντικατάστασης του Νίκολα Πέκοβιτς από τον Παναθηναϊκό, συνεχίζεται και από χθες, ο γρίφος απέκτησε μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τα summer league των Κλίπερς, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν έπεισε την ομάδα του Λος Άντζελες ότι αξίζει το παχυλό συμβόλαιο που ζητάει και επέστρεψε στην πατρίδα για να ξεκινήσει προπονήσεις με την Εθνική ομάδα. Οι πληροφορίες και τα γεγονότα, τον έφερναν μία ανάσα από τους «πράσινους», όμως λίγο πριν τις υπογραφές απέκτησε αντίπαλο. Και μάλιστα σοβαρό, που όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ , μάλλον πάντα υπήρχε. Ο λόγος για τον σέντερ της Παρτιζάν, Άλεξ Μάριτς, που φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε σχέση με τον Έλληνα παίκτη, αυτή την στιγμή, αφού οι Σέρβοι αρχίζουν να λογικεύονται στις απαιτήσεις που έχουν για να τον παραχωρήσουν.

Η ίντριγκα που έτσι και αλλιώς υπήρχε από την στιγμή που ο «Σόφο» έχει ερυθρόλευκο παρελθόν, μεγαλώνει, αφού μιλάμε για δυο παίκτες μεγάλης κλάσης, που σίγουρα θα βοηθήσουν στην ισχυροποίηση της φροντ-λάιν της ομάδας του Ομπράντοβιτς. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα πρέπει να λαμβάναμε υπόψη, σε περίπτωση που εμείς θα αποφασίζαμε για το ποιος εκ των δυο θα φόραγε την φανέλα με τα πέντε αστέρια την επόμενη σεζόν; Πάντα με γνώμονα τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα τους, θα είχαμε να αναφέρουμε συνοπτικά τα εξής:

Άλεξ Μάριτς:

Από τους ακρογωνιαίους λίθους της φετινής σχεδόν…δευτεραθλήτριας Ευρώπης, Παρτιζάν, στα 26 του χρόνια έτοιμος για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Ένας σέντερ με φοβερές ικανότητες κοντά στο καλάθι αλλά και σε μέση απόσταση, ευκίνητος και με άριστη τεχνική κατάρτιση. Ο φετινός του τραυματισμός τον άφησε για δυο μήνες πίσω, αλλά επέστρεψε δυνατός. Με 15 πόντους μέσο όρο και ποσοστά ευστοχίας κοντά στο 50% στα δίποντα και 72 % στις βολές στην Ευρωλίγκα. Στην ίδια διοργάνωση, μάζευε περίπου 7 ριμπάουντ μέσο όρο και διέπρεψε, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδανικό αντικαταστάτη του Πέκοβιτς.

Παρότι δεν έχει το «χτιστό» κορμί του Μαυροβούνιου, μπορεί με σκληρή δουλειά στους πρωταθλητές, να προσφέρει σε περισσότερους τομείς. Κυρίως γιατί είναι πιο εύστοχος από μέση απόσταση, οπότε οι απειλές για τον αντίπαλο θα ποικίλουν, ενώ δεν φθείρεται τόσο εύκολα με φάουλ όπως ο πρώην σέντερ του τριφυλλιού. Η παρουσία του Ομπράντοβιτς θα τον βοηθήσει να προσαρμοστεί εύκολα και να αποφύγει τις κακοτοπιές. Στο δια ταύτα είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Σοφοκλής Σχορτσανίτης

Και σε αυτή την περίπτωση η επιλογή θα είναι καλή, αφού εκτός από έναν ταλαντούχο παίκτη, η ΚΑΕ στο μυαλό των οπαδών θα προηγηθεί…επικοινωνιακά με 2-1 κόντρα στον Ολυμπιακό. Όσο και αν υπάρχει μεγάλο ρίσκο αφού μιλάμε για ένα ιδιαίτερο παιδί που αποδεδειγμένα κάνει λάθη κατά του εαυτού του και δεν έχει το μπάσκετ αποκλειστικά στο μυαλό του, ο Σχορτσανίτης με σωστή δουλειά και ψυχολογική τόνωση από το ίδιο του το «εγώ», μπορεί να προσφέρει πολλά. Στατιστικά, είναι σχεδόν στα μισά από τον Μάριτς, αφού είχε 7 πόντους και 3 ριμπάουντ μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, χειρότερα ποσοστά σε δίποντα και ειδικά στις βολές και φυσικά, μειωμένο χρόνο συμμετοχής λόγω του ότι δεν αντέχει να βγάλει περισσότερα από 12 έως 15 ποιοτικά λεπτά στο παρκέ. Επίσης, πολλά από τα στοιχεία του παιχνιδιού του, μοιάζουν αρκετά με αυτά που διαθέτει ο νεοαποκτηθείς Ίαν Βουγιούκας.

Αν ο Ομπράντοβιτς τον αποκτήσει και τον αλλάξει εντελώς, θα έχει κερδίσει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα στην ζωή και την καριέρα του. Οι κίνδυνοι πάντως, θα παραμονεύουν, αφού η νυχτερινή ζωή της Αθήνας είναι και θα παραμείνει γλυκιά. Παράλληλα, το συμβόλαιο του Σχορτσανίτη και οι απαιτήσεις του είναι υψηλότατες για τα όσα έχει πετύχει στο παρκέ, αφού 1,5εκατ. ευρώ τον χρόνο δεν εισπράττουν καλύτεροι από αυτόν παίκτες. Οι ψηλοί όμως είναι δυσεύρετοι στις μέρες μας και αυτό είναι ένα σοβαρό ατού. Τα συμπεράσματα για το ποιος συμφέρει περισσότερο λοιπόν δικά σας, αν και όλα στο μπάσκετ είναι σχετικά και κρίνονται στο παρκέ. Έχει όμως μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιος θα βγει νικητής σε αυτή την «κούρσα» της θέσης «5» στον πρωταθλητή.

Και κάτι ακόμα… Μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του Σπανούλη στον Ολυμπιακό, έγραφα –όχι τυχαία- πως είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα υπάρξει ανάλογη μετακίνηση προς τον Παναθηναϊκό και πως είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις των οπαδών του για τον διεθνή γκαρντ. Πριν καλά-καλά…αναπαυτεί το πληκτρολόγιο από τα χτυπήματά, ο Σχορτσανίτης είναι κοντά στο να περάσει τις πύλες του ΟΑΚΑ… Είναι και αυτός προδότης; Διότι το επιχείρημα που λέει πως δεν έχει πρόταση από την πρώην ομάδα του είναι αληθινό, όμως κάποιοι θα υποστηρίξουν πως δεν πρέπει να πάει στον «αιώνιο», διότι οι Αγγελόπουλοι του πρόσφεραν τα πάντα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να πάρουν τίποτα πίσω.

Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο πως από τη στιγμή που ο παίκτης έχει βγει στην «αγορά», ακόμα και αν του έκανε πρόταση ο Ολυμπιακός, σε περίπτωση που αυτή ήταν οικονομικά χαμηλότερη, θα επέλεγε «πράσινο». Κάποιοι άλλοι, υποστηρίζουν πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού τον έβριζαν με ρατσιστικά συνθήματα και του κουνούσαν σακούλες γνωστού σούπερ μάρκετ. Εμετική συμπεριφορά προς τον παίκτη, αλλά όλα ένα ωραίο πρωί αλλάζουν. Και κυρίως οι γνώμες των οπαδών. Η μεγαλύτερη αλήθεια όμως, είναι πως είναι επαγγελματίες παίκτες και τίποτα παραπάνω. Όπου βρουν καλύτερα κατά τη γνώμη τους και το ένστικτό τους θα πάνε. Οι περισσότεροι από αυτούς. Οι «σημαίες» είναι ελάχιστες. Απειροελάχιστες. Όταν θα το καταλάβουμε θα έχουμε κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Σαν φίλαθλοι, αλλά και σαν δημοσιογράφοι, που δυστυχώς πέφτουμε πολλές φορές στην «παγίδα» και ανεβάζουμε ή μειώνουμε έναν παίκτη, ανάλογα με το χρώμα της φανέλας που φοράει…

Υ.Γ. Τα θερμά μου συλλυπητήρια, στην οικογένεια του καθηγητή μου και συναδέλφου, Γιώργου Δασκαλόπουλου, που δεν είναι πια στην ζωή. Άδικο και πρόωρο…

Καλοκαιρινές απορίες, δροσερά σχόλια και παρατηρήσεις που θα διαβαστούν από την παραλία στο nikosze2001@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x