Pick & Roll

Διαχείριση ανθρώπινων πόρων

Η επιστήμη βρίσκει πολλές εφαρμογές στο χώρο του αθλητισμού. Όχι όμως μόνο η ιατρική, η φυσική, η ψυχολογία ή αυτό που λέμε μεταφορικά «χημεία», αλλά και αυτό που ο επιχειρηματικός κόσμος αποκαλεί διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Λιθουανία κόντρα στην Αργεντινή παρέδωσε ένα σεμινάριο για το πώς αξιοποιείς στο έπακρο ολόκληρο το δυναμικό σου μεγιστοποιώντας τα αγωνιστικά κέρδη. Και αποτίναξε οριστικά από πάνω της τον μειωτικό και παραπλανητικό για την αξία της τίτλο «η ομάδα του Κλέιζα»

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Η επιστήμη βρίσκει πολλές εφαρμογές στο χώρο του αθλητισμού. Όχι όμως μόνο η ιατρική, η φυσική, η ψυχολογία ή αυτό που λέμε μεταφορικά «χημεία», αλλά και αυτό που ο επιχειρηματικός κόσμος αποκαλεί διαχείριση ανθρωπίνων πόρων. Η Λιθουανία κόντρα στην Αργεντινή παρέδωσε ένα σεμινάριο για το πώς αξιοποιείς στο έπακρο ολόκληρο το δυναμικό σου μεγιστοποιώντας τα αγωνιστικά κέρδη. Και αποτίναξε οριστικά από πάνω της τον μειωτικό και παραπλανητικό για την αξία της τίτλο «η ομάδα του Κλέιζα».

Ο Κεστούτις Κεμζούρα δεν έκανε το ίδιο λάθος με πολλούς συναδέλφους του μεταξύ των οποίων και ο συμπατριώτης του Γιόνας Καζλάουσκας. Παρότι είχε πολύ χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης υλικό από αρκετές ομάδες της διοργάνωσης (π.χ Ελλάδα, Γαλλία, Βραζιλία, Αυστραλία, Πουέρτο Ρίκο, πιθανώς κι άλλες ομάδες που αποχαιρέτησαν νωρίς είχαν σαφώς πιο γεμάτο ρόστερ από τη «Λιέτουβα»), όταν έφτασαν τα δύσκολα δεν στηρίχτηκε αποκλειστικά στους λίγους παίκτες κλάσης που διαθέτει η ομάδα του.

Αντιθέτως, εφάρμοσε άριστα στο rotation, πήρε από κάθε στρατιώτη του το μέγιστο που μπορεί να προσφέρει (έστω και σε ρόλο αναλώσιμου) και διατήρησε σε ύψιστο σημείο την ενέργεια της ομάδας του. Την ίδια ώρα, που Σέρχιο Ερνάντες «ξεζούμισε» σε όλο το τουρνουά τον Λουίς Σκόλα και τον Κάρλος Ντελφίνο, ο προπονητής της Λιθουανίας διατήρησε φρέσκα τα πόδια των παικτών του, που φάνταζαν καμικάζι μπροστά στα κουρασμένα και «θολωμένα» (ακόμη μία συνέπεια της κόπωσης) παλικάρια των «γκαούτσος».

Η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ρόστερ είναι «κλειδί» για την επιτυχία μίας ομάδας, αλλά ακόμη περισσότερο σε ένα τουρνουά εθνικών συγκροτημάτων. Τόσο γιατί το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο με συνεχή ματς και η δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών των βασικών που τραβούν το περισσότερο κουπί μικρή έως ανύπαρκτη, όσο και για έναν άλλο βασικό λόγο. Σε κανέναν δεν αρέσει να αισθάνεται άχρηστος, πόσω μάλλον σε επαγγελματίες παίκτες που θυσίασαν το καλοκαίρι τους μετά από κοπιαστικές σεζόν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πατρίδας. Η... αχρηστία φέρνει απογοήτευση και γκρίνια στο εσωτερικό της ομάδας, αλλά και «σκούριασμα», από το οποίο δύσκολα απαλλάσσεται ένας παίκτης.

Ο Κεμζούρα άφησε κατά μέρος τις μεμψιμοιρίες για τις απουσίες αστέρων όπως Σισκάουσκας, Γιασικεβίτσιους, Καουκένας, αδερφοί Λαβρίνοβιτς, Πετραβίτσιους και Σονγκάιλα, δείχνοντας έτσι πως εμπιστεύεται και στηρίζει τις επιλογές του. Και αυτές τον δικαίωσαν ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για μία αμιγώς μπασκετική χώρα με αστείρευτους πόρους ταλέντου. Χρειάζεται όμως πάντα και άνθρωπος που θα τους διαχειριστεί κατάλληλα.

Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο chrobolis@yahoo.com

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x