Διονύσης Δεσύλλας

Οι στιγμές ποιότητας από τον Βιτάλ, ο ανεβασμένος Καρλίτος και το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Λαμίας και την αντίστροφη μέτρηση ενόψει πρεμιέρας.

*Εικόνα, ως γνωστόν, δεν είχαμε από το φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Λαμία και τη νίκη με 3-2 για το τριφύλλι που ήρθε στο φινάλε. Συνεπώς, ανάλυση με λεπτομέρειες και κριτική δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε κάποια απ' αυτά που μαθαίνουμε από όσα έδειξε η ομάδα στο χθεσινό ματς της Λεωφόρου και φυσικά να σταθούμε σε κάποια σημεία.

*Κατ' αρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι μπορεί τα αποτελέσματα να μην παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στα φιλικά ματς, αλλά η χθεσινή νίκη είναι-κατά κάποιον τρόπο- σημαντική ιδιαίτερα έτσι όπως ήρθε. Κι αυτό διότι ανεβάζει την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού μια εβδομάδα πριν από την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Μην ξεχνάμε ότι μέχρι χθες το τριφύλλι μετρούσε μόνο ήττες και ισοπαλίες στα φιλικά προετοιμασίας του. Μια ακόμα δε θα ήταν και ό, τι καλύτερο. Αντιθέτως, η επικράτηση με ανατροπή και δυο γκολ στο φινάλε τονώνει το ηθικό και γεμίζει με αυτοπεποίθηση τους παίκτες. Όταν αυτό συμβαίνει λίγο πριν από τη σέντρα στο πρωτάθλημα είναι άκρως θετικό και μπορέι να λειτουργήσει ευεργετικά.

*Ο Βιτάλ έκανε το ανεπίσημο ντεμπούτο του και είχε στιγμές που έδειξε ότι η ποιότητα που διαθέτει είναι υψηλή. Αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης και σε 2-3 περιπτώσεις δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις ή και απείλησε, αφού πρώτα είτε είχε κουβαλήσει την μπάλα, είτε είχε "αδειάσει" αντιπάλους ποδοσφαιριστές. Ο Βραζιλιάνος θα χρειαστεί διάρκεια και φυσικά κάποιο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως, ωστόσο η ποιότητά του είναι τέτοια που μπορεί να δώσει πολλά στην ομάδα, βασισμένα στα "θέλω" του Γιοβάνοβιτς (ένας εναντίον εντός, απρόβλεπτο παιχνίδι).

*Σε ό, τι έχει να κάνει με τον Λούντκβιστ, έπαιξε στο "10". Έχουμε τονίσει και πάλι ότι ο Σουηδός είναι ένας χαφ με περισσότερα επιθετικά χαρακτηριστικά και λιγότερα αμυντικά. Ακόμη κι όταν θα αγωνίζεται στο "8", το παιχνίδι του θα είναι πιο πολύ δημιουργικό και όχι τόσο ανασταλτικό. Αυτό που έδειξε χθες στη Λεωφόρο είναι ότι διαθέτει καλές εκτελέσεις στις στατικές φάσεις. Από δικό του κόρνερ έγινε το 1-0 από τον Μαουρίσιο, ενώ δυο φορές ο τερματοφύλακας είπε "όχι" σε απευθείας φάουλ.

*Πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό είναι και το γεγονός ότι ο Καρλίτος σκόραρε για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Είχε βάλει γκολ και στο φιλικό με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Ισπανός φαίνεται να έχει αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για να ξεκινήσει στην πρεμιέρα. Βρίσκει δίχτυα, η ψυχολογία του είναι ανεβασμένη και το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τον φορ. Να έχει το ηθικό στα ύψη και να παίζει απελευθερωμένα.

*Το γκολ που σημείωσε ο Μπουζούκης είναι κάτι που, επίσης, θα τον απελευθερώσει. Ο νεαρός θα πρέπει να παλέψει πολύ για να βρει θέση στην ενδεκάδα φέτος. Να ιδρώνει καθημερινά στο Κορωπί. Το γεγονός ότι σκόραρε χθες (κάτι που είχε να κάνει για πάνω από 1,5 χρόνο) είναι άκρως θετικό τόσο για την ομάδα, όσο και για τον νεαρό άσο. Ο "Μπούζου" πιθανότατα θα έρχεται φέτος από τον πάγκο. Ωστόσο, επειδή κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει... υπογράψει συμβόλαιο με τη βασική ενδεκάδα, στο χέρι του είναι να παλέψει, να βελτιώνεται καθημερινά και να βάλει δύσκολα στον προπονητή του για την τελική επιλογή. Οι... ευχάριστοι πονοκέφαλοι για τον κάθε τεχνικό καλό κάνουν. Χίλιες φορές να έχει παραπάνω καλούς ποδοσφαιριστές, παρά να ψάχνεις στην άκρη του πάγκου και να μη βρίσκεις.

*Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ότι η ομάδα δέχθηκε χθες δυο γκολ και μάλιστα σε παιχνίδι που ήλεγχε τον ρυθμό. Ιδιαίτερα στο διάστημα της ισοφάρισης σε 1-1. Κάτι δεν πάει καλά στο ανασταλτικό και αμυντικό κομμάτι. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το τριφύλλι δέχεται γκολ. Συνολικά στα φιλικά η πράσινη εστία έχει παραβιαστεί 16 φορές. 16 γκολ σε 9 παιχνίδια δεν είναι καθόλου λίγα. Το αντίθετο. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Διότι μπορεί στις φιλικές αναμετρήσεις να μην κοστίζει κάτι τέτοιο, αλλά στις επίσημες δεν μπορεί η ομάδα να δέχεται με τέτοια ευκολία τέρματα. Το αμυντικο τρανζίσιον και η λειτουργία στις στατικές φάσεις είναι δυο ζητήματα που αναμφίβολα προβληματίζουν τον προπονητή του Παναθηναϊκού, ο οποίος καλείται να βρει τον τρόπο που θα βελτιώσει αυτό το κομμάτι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x