Διονύσης Δεσύλλας

Σημειώσεις από το φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Φενέρ

Ο Διονύσης Δεσύλλας καταγράφει τα θετικά και τα αρνητικά του Παναθηναϊκού στο χθεσινό απαιτητικό φιλικό με τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Του Διονύση Δεσύλλα
twitter@dionisis_d


Ο Αντρέα Στραματσόνι, μιλώντας πριν από λίγες μέρες στους συναδέλφους που κάλυψαν την προετοιμασία στην Ολλανδία, είχε εκφράσει την επιθυμία του να δει πολλά πράγματα από την ομάδα του στο φιλικό ματς με τη Φενερμπαχτσέ. Ενα φιλικό, περισσότερο απαιτητικό από τα προηγούμενα, απέναντι σε μια ισχυρή ομάδα με πανάκριβο ρόστερ.

Αυτά που είδαμε χθες από τους "πράσινους" είναι, κατά πλειοψηφία, ένα θετικό μήνυμα ενόψει της συνέχειας και κυρίως ενόψει της έναρξης των υποχρεώσεων στα κρίσιμα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Καλή δημιουργία, συνοχή, άψογη εφαρμογή του 3-4-2-1, αλλά και κάποια μικρά προβλήματα στα μετόπισθεν. Ας τα αναλύσουμε, όμως, όλα παρακάτω...

*Ο Παναθηναϊκός στο δημιουργικό κομμάτι ήταν ανέλπιστα γοητευτικός. Ενα καταπληκτικό, σε ομαδικό επίπεδο, γκολ, πολλές φάσεις με ωραίες ενέργειες από τους πράσινους. Κάτι η ποιότητα πολλών ποδοσφαιριστών από τη μέση και μπροστά και κάτι η δουλειά στις προπονήσεις (αν ρωτήσετε τους συναδέλφους που κάλυψαν την προετοιμασία, θα σας πουν η φάση του γκολ εχει δουλευτεί πολύ), έκανε τον Παναθηναϊκό να είναι κυρίαρχος επιθετικά. Αν ήταν πιο προσεκτικός στην τελική προσπάθεια, το σκορ θα ήταν διαφορετικό.

*Ο Κριστιάν Λεντέσμα ήταν εντυπωσιακά... απλός στη μεσαία γραμμή. Ενας πλειμέικερ ποιοτικός, έξυπνος, που ξεχώρισε με την παρουσία του στη μεσαία γραμμή. Μοίραζε και άνοιγε το παιχνίδι, έβγαλε 3-4 καλές κάθετες και μαζί με τον Ζέκα έκαναν ένα πολύ καλό δίδυμο στη μεσαία γραμμή. Ο ένας έφτιαχνε και ο άλλος κάλυπτε χώρους, βοηθώντας, παράλληλα, στη δημιουργία (βλέπε για παράδειγμα πρώτο γκολ). Ο Αργεντινός δείχνει να είναι ο παίκτης που έψαχνε η ομάδα.

*Μαζί με τον Λεντέσμα, ξεχώρισαν οι Ιμπάρμπο, Λουντ και Μέστο. Ο Κολομβιανός είναι δυνατός πολύ και έχει έκρηξη. Δυο - τρεις φορές οι αντίπαλοί του τον... έψαχναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ευκαιριών για τον Παναθηναϊκό. Αν ήταν πιο αποτελεσματικός στο φινάλε, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Οσο για τον Φινλανδό, πάλι ήταν συνεπέστατος τακτικά, πάλι έτρεξε πολύ, πάλι ξεχώρισε. Ο Ιταλός, τέλος, έκανε πολλές κούρσες, έδειξε ότι ξέρει άριστα αυτό το σύστημα και είχε και την ασίστ στον Μπεργκ.

*Το 3-4-2-1 μας αιφνιδίασε αρχικά. Αποδείχθηκε, όμως, ότι όλα τα συστήματα εξαρτώνται από το πως θα εφαρμοστούν. Ο Παναθηναϊκός, έχοντας δυο πλάγια μπακ (Μέστο, Χουλτ) που έκαναν πολλά ανεβοκατεβάσματα ήταν επιθετικός. Και είχε μια συνοχή στη μεσαία του γραμμή. Το πιθανότερο είναι αυτό το σύστημα να χρησιμοποιείται σε πιο δύσκολα - αναγκαία ματς. Τέτοια είναι και τα ευρωπαϊκά του καλοκαιριού.

*Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο αμυντικό κομμάτι. Προσοχή: Δεν δεχόταν εύκολα φάσεις ο Παναθηναϊκός. Αλλά όποτε τις δεχόταν υπήρχε θέμα. Αδύναμος κρίκος ο Ιβάν Ιβανόφ. Ο Βούλγαρος στόπερ έδειξε ότι ξέρει τη θέση, αλλά είναι πολύ πίσω σε θέμα φυσικής κατάστασης. Η φάση του πρώτου γκολ είναι χαρακτηριστική. Αυτό και το γεγονός ότι δεν τελείωναν οι πολλές ευκαιρίες είναι και τα χθεσινά αρνητικά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x