Διονύσης Δεσύλλας

Ευθύνη του Στραματσόνι να αλλάξει τη νοοτροπία

Το υλικό του Παναθηναϊκού είναι εξαιρετικό. Η νοοτροπία πρωταθλητισμού, όμως, δεν έχει περάσει στους πράσινους κι αυτή είναι η κυριότερη αιτία ΚΑΙ της χθεσινής γκέλας. Γράφει ο Διονύσης Δεσύλλας.

Του Διονύση Δεσύλλα
twitter@dionisis_d


Δεδομένο πρώτο: Ο Παναθηναϊκός παίζει, κατά διαστήματα, καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Είναι τέτοιο το υλικό από τη μέση και μπροστά, αλλά και η δουλειά που έχει γίνει, που τη δεδομένη χρονική στιγμή το "τριφύλλι" μπορεί να πιάσει απόδοση καλύτερη από κάθε άλλο συνδιεκδικητή του τίτλου. Τα όσα έγιναν στο πρώτο ημίχρονο χθες, στο ματς με τη Βέροια, το αποδεικνύουν. Εξαιρετική κυκλοφορία, τρομερή ποιότητα και ανάπτυξη, γρήγορο ποδόσφαιρο, ένα... κάρο φάσεις και θέαμα. Οι μεταγραφές που έχουν γίνει και η καθημερινή προσπάθεια στις προπονήσεις έχουν φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Της δημιουργίας και του καλού ποδοσφαίρου. Κάτι που, όμως, δεν αρκεί.

Δεδομένο δεύτερο: Το σκορ χθες "έπρεπε" να είναι 0-3 στο πρώτο ημίχρονο. Το "έπρεπε", μπαίνει σε εισαγωγικά, διότι κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με το... γκολ, επειδή παίζει καλό ποδόσφαιρο και δημιουργεί ευκαιρίες. Αν η μπάλα δεν μπει στο πλεκτό, τότε τα πάντα είναι ρευστά. Ετσι έγινε και χθες. Μεγάλες ευκαιρίες με Μπεργκ, Ιμπάρμπο, Λουντ, Χουλτ, Μολέδο, αλλά μόλις ένα γκολ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Γεγονός που αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για την ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι.

Δεδομένο τρίτο: Η ομάδα έχει γκίνια φέτος. Μεγάλη. Και μάλιστα σε διάρκεια, κάτι που αποτελεί... κατάρα για το "τριφύλλι". Δείτε τα παιχνίδια με Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης, Ξάνθη, αλλά και το χθεσινό με Βέροια και θα το διαπιστώσετε. Να συμφωνήσουμε, λοιπόν, ότι η ατυχία έχει πάρει αγκαλιά φέτος τον Παναθηναϊκό, στην αρχή της σεζόν. Δεν μπορούμε, όμως, να σταθούμε ΜΟΝΟ εκεί. Διότι αν μιλάμε μόνο για δεισιδαιμονίες, δεν θα εντοπίσουμε το πραγματικό πρόλημα του Παναθηναϊκού αυτή τη στιγμή.

Κατάληξη: Το μεγαλύτερο... θέμα που έχει η ομάδα και δεν λέει να το λύσει, έχεΙ να κάνει με τη νοοτροπία. Οχι γενικά και αόριστα, αλλά ειδικά και ξεκάθαρα. Δεν γίνεται να θες να λες ότι διεκδικείς πρωτάθλημα και παιχνίδια, όπως το χθεσινό να μην τα "καθαρίζεις". Δεν γίνεται να χάνονται οι ευκαιρίες η μία μετά την άλλη και να μην προβληματίζεσαι με αυτό. Δεν γίνεται να πηγαίνεις να τελειώσεις τις φάσεις... χαλαρά και να γελάς, όταν δεν καταφέρνεις να βάλεις την μπάλα στα δίχτυα. Δεν γίνεται, στο πρώτο λάθος του τερματοφύλακά σου να παθαίνεις πανικό και ξαφνικά να καταρρέεις, περιμένοντας πότε θα συμβεί το μοιραίο.

Για να φτάσεις στην κορυφή και να στείλιες μηνύματα παντού δεν αρκεί μόνο να έχεις καλούς ποδοσφαιριστές και δυνατό σύνολο. Αυτά, ναι, υπάρχουν φέτος στο Κορωπί, αλλά δεν φτάνουν για τη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Αντρέα Στραματσόνι, ο πρώτος υπεύθυνος να διορθώσει τη μεγάλη ανορθογραφία του "τριφυλλιού", έχει μπροστά του το δύσκολο έργο της αλλαγής νοοτροπίας της πλειψηφίας των ποδοφαιριστών. Και της "επιβολής" της νοοτροπίας του πρωταθλητισμού. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το... φαινόμενο Βέροιας, μόνο έτσι θα μπορεί ο Παναθηναϊκός να λέει ότι έχει πιθανότητες για τον τίτλο και όχι απλά μια πολύ καλή ομάδα, με λανθασμένη, όμως, νοοτροπία.

Υ.Γ: Φαίνεται ότι η ομάδα είναι κουρασμένη από τα συνεχόμενα παιχνίδια και τα ταξίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι στα τελευταία ματς, μετά το 60' τίποτα δεν δουλεύει σωστά στον αγωνιστικό χώρο. Ισως ο Αντρέα Στραματσόνι να πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός... μεγάλου rotation. Βάθος, ούτως ή άλλως, υπάρχει.

Υ.Γ.2: Δεν χρειάζονται, φυσικά, μηδενισμοί και απαξιώσεις στον Παναθηναϊκό. Στο -4 κανείς δεν έχασε πρωτάθλημα. Υπάρχει δρόμος ακόμα και είναι δεδομένο ότι θα χαθούν απ' ολους βαθμοί. Το ζητούμενο είναι να δούμε αυτή τη νοοτροπία που προαναφέραμε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο κλαμπ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x