sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κυκλοφορούν… ανάμεσα μας: Εννέα παίκτες της Ευρωλίγκας με πρωτάθλημα NBA!

Μπορεί να μην το γνωρίζουν… ούτε και οι ίδιοι, ωστόσο υπάρχουν 9 παίκτες στην Ευρωλίγκα, οι οποίοι θεωρούνται πρωταθλητές NBA, και το sport-fm.gr σας τους παρουσιάζει.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια είναι συχνό φαινόμενο κάποιος πρωταθλητής Ευρωλίγκας να μετακινείται στο NBA διεκδικώντας το βήμα παραπάνω, το ανάποδο δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο. Πολύ δύσκολα κάποιος παίκτης που κατακτά το NBA θα κοιτάξει την Ευρώπη, καθώς ήδη πιθανότατα αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να φτάσει. Υπάρχουν, όμως και μερικές εξαιρέσεις.

Πράγματι, αυτή τη στιγμή αγωνίζονται στη Euroleague 9 παίκτες οι οποίοι θεωρούνται πρωταθλητές NBA. Και λέμε «θεωρούνται», καθώς η μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είχε ουδεμία συμμετοχή στην κατάκτηση του τίτλου, παρά ελάχιστα λεπτά ή και δευτερόλεπτα σε τελειωμένα ματς, τη λεγόμενη «garbage time». Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει για όλους, καθώς μερικοί νυν «Ευρωλιγκάτοι» ήταν κάποτε πρωταγωνιστές στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει, επομένως, 9 παίκτες από την Ευρωλίγκα οι οποίοι μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν φτάσει στην κορυφή του μεγαλύτερου πρωταθλήματος στον κόσμο, έστω κι αν... δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι!

Κρις Κιόζα (Γουόριορς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Ο πιο πρόσφατος πρωταθλητής της εν λόγω λίστας είναι ο Αμερικανός γκαρντ της Μπασκόνια, ο οποίος ήταν μέλος των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς τη σεζόν 2021-22, όταν και έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου. Ο νυν παίκτης των Βάσκων είχε υπογράψει two-way συμβόλαιο με την… αρμάδα του Στεφ Κάρι, και αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια της Regular Season, σε 1 μάλιστα ως βασικός.

Κατά μέσο όρο έγραψε 10 λεπτά συμμετοχής, με 2 πόντους, 1,9 ασίστ και 1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, ενώ στα playoffs δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο. Παρόλα αυτά, θεωρείται μέλος του ρόστερ μιας ομάδας που κατέκτησε τον τίτλο, οπότε… καθόλου δεν τον χάλασε.

Κώστας Αντετοκούνμπο (Λέικερς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Παρόλο που πολλοί δεν το ξέρουν, ο σέντερ του Παναθηναϊκού ήταν ο πρώτος Αντετοκούνμπο και γενικότερα ο πρώτος Έλληνας παίκτης που κατέκτησε το πρωτάθλημα του NBA, μία χρονιά πριν τα αδέρφια του φτάσουν μέχρι την κορυφή με τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο Έλληνας ψηλός ήταν στο ρόστερ των Λέικερς τη σεζόν 2019-20, αυτή της «φούσκας» λόγω του κορονοϊού, μαζί με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις, ως ένα από τα two-way συμβόλαια της ομάδας.

Η συνεισφορά του στον τίτλο ήταν ελάχιστη, αφού έπαιξε μόλις 5 αγώνες στη λίγκα, και κατάφερε να σκοράρει μόνο σε έναν από αυτούς, πετυχαίνοντας 7 πόντους σε έναν αγώνα με τους Κινγκς. Όπως και να ‘χει, το πρωτάθλημα «έγραψε» και ο Κώστας είχε την ευκαιρία να… τρολάρει τα αδέρφια του πως πήρε πρώτος τον τίτλο.


Ελάιτζα Μπράιαντ (Μπακς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

O γκαρντ/φόργουορντ της Εφές είναι μία πολύ περίεργη περίπτωση, ίσως η πιο ιδιαίτερη στην παρούσα λίστα. Ο Μπράιαντ, καταρχάς, ανήκει στο κλειστό «κλαμπ» των παικτών που έχουν σηκώσει ΝΒΑ και Ευρωλίγκα, αφού πήρε τον τίτλο με τους Μπακς το 2021, και την επόμενη χρονιά κυριάρχησε και στην Ευρώπη, με τη φανέλα της Εφές. Ωστόσο, η κατανομή των αγώνων του με τα «ελάφια», είναι το πιο… παράξενο.

Συγκεκριμένα, ο 28χρονος αποκτήθηκε τη σεζόν 2020-21 από την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο λίγο πριν ολοκληρωθεί η Regular Season, με αποτέλεσμα να παίξει σε μόλις 1 παιχνίδι κανονικής διάρκειας, σκοράροντας 16 πόντους! Το θέμα είναι πως έμεινε στο ρόστερ για τα playoffs και είχε 11 συμμετοχές, με μέσο όρο 4,5 λεπτά, 1,3 πόντους και 1,1 ριμπάουντ. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς άλλον παίκτη που με δεκαπλάσιες συμμετοχές στα playoffs σε σχέση με την κανονική διάρκεια, ωστόσο ο Μπράιαντ το κατάφερε και πήρε και… δαχτυλίδι.

Ντεβόντε Κέικοκ (Λέικερς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν είναι ο μοναδικός νυν «Ευρωλιγκάτος» που βρέθηκε στους Λέικερς τη σεζόν 2019-20. Το ίδιο ισχύει και για τον Ντεβόντε Κέικοκ, ο οποίος όμως με κάποιο τρόπο είχε… ακόμη μικρότερη συνεισφορά στον τίτλο από τον Έλληνα σέντερ. Ο ψηλός της Βίρτους υπέγραψε, κι αυτός, two-way συμβόλαιο με τους Λέικερς, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις στη G-League. Κάπως έτσι, μπήκε στην καλύτερη πεντάδα της θυγατρικής του NBA, και κλήθηκε από την πρώτη ομάδα των «λιμνανθρώπων».

Στο ίδιο ματς κόντρα στους Κινγκς όπου ο Αντετοκούνμπο σκόραρε 7 πόντους, έγινε το ντεμπούτο του Κέικοκ, ο οποίος πέτυχε 6 πόντους και μάζεψε 5 ριμπάουντ. Αυτό ήταν και το μοναδικό παιχνίδι στο οποίο έπαιξε εκείνη τη σεζόν, ωστόσο αρκεί μία συμμετοχή για να τον καταστήσει πρωταθλητή NBA και να του χαρίσει μία θέση σε αυτή τη λίστα. Και δεν είναι ο μοναδικός από τη Βίρτους με αυτό το προνόμιο…

Tζόρνταν Λόιντ (Ράπτορς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Ακόμη μία παράξενη περίπτωση είναι αυτή του νυν περιφερειακού της Μονακό. Ο Αμερικανός σκόρερ βρέθηκε στο ρόστερ των Ράπτορς τη σεζόν 2018-19, όταν οι Καναδοί έσπασαν την κυριαρχία των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς και κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, με ηγέτη τον Καγουάι Λέοναρντ. Ο Λόιντ, όπως και πολλές περιπτώσεις παραπάνω, ήταν ένα από τα two-way συμβόλαια της ομάδας και κατέγραψε μόλις 4 συμμετοχές σε όλη τη σεζόν, ωστόσο ήταν πολύ χρήσιμος για τους Ράπτορς με άλλο τρόπο!

Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι υπηρέτησε τον ρόλο του… ηθοποιού στις προπονήσεις της ομάδας του Τορόντο, αναπαριστώντας ουσιαστικά τον Στεφ Κάρι κατά τη διάρκεια των τελικών του NBA, έτσι ώστε οι συμπαίκτες του να εξασκηθούν στο πώς να μαρκάρουν τον σταρ των Γουόριορς. Σαν να μην έφταναν αυτά, η κάμερα τον κατέγραψε με πολιτικά δίπλα από τον Λέοναρντ τη στιγμή του ιστορικού buzzer beater με τους Φιλαντέλφια 76ers, με αποτέλεσμα να γίνει viral ως «Random Guy in a Suit»!

Όγκνιεν Κούζμιτς (Γουόριορς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Ο Σέρβος σέντερ τον οποίο γνωρίσαμε καλά στην Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μπορεί να υπερηφανεύεται πως είδε από κοντά τη «δυναστεία» των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς να γεννιέται. Ο παίκτης του Ερυθρού Αστέρα βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο τη σεζόν 2014-15, όταν δηλαδή οι «πολεμιστές» των Κάρι, Τόμπσον και Γκριν ανέβηκαν για πρώτη φορά στην κορυφή της λίγκας, στο ξεκίνημα της «χρυσής» εποχής τους.

Ο Κούζμιτς μοίρασε εκείνη τη σεζόν τον χρόνο του ανάμεσα στην πρώτη ομάδα των Γουόριορς και στη θυγατρική τους. Μάλιστα, πήρε τον τίτλο με αμφότερες, αφού οι Σάντα Κρουζ Γουόριορς της (τότε) D-League έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου, με τον Σέρβο να αναδεικνύεται μάλιστα σε μία από τις τρεις καλύτερες αμυντικές πεντάδες της διοργάνωσης. Στο NBA, αγωνίστηκε σε 16 παιχνίδια, με μέσο όρο 1,3 πόντους και 1,1 ριμπάουντ, αν και δεν έπαιξε καθόλου στα playoffs λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Το πρωτάθλημα, πάντως, παραμένει καταγεγραμμένο.

Ροντρίγκ Μπομπουά (Μάβερικς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Ο Γάλλος γκαρντ της Εφές ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον Ελάιτζα Μπράιαντ, αφού είναι πρωταθλητής τόσο στο NBA όσο και στην Ευρωλίγκα, και μάλιστα δύο φορές στην τελευταία. Αν δεν ήταν κιόλας άτυχος λόγω τραυματισμών, πιθανότατα θα είχε και ακόμη πιο ενεργή συμμετοχή στον τίτλο των Μάβερικς τη σεζόν 2010-11. Όπως και να ‘χει, ωστόσο, η συνεισφορά του σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητη.

Στη μόλις δεύτερη σεζόν του στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη, ο Μπομπουά άργησε πολύ να παίξει, καθώς έσπασε το πόδι του ενώ ήταν στην προετοιμασία της εθνικής Γαλλίας το καλοκαίρι. Όταν επέστρεψε, έπαιξε σε 26 ματς ως βασικός, προσφέροντας 8,4 πόντους και 2,3 ασίστ, μαζί με μπόλικη αμυντική δουλειά, για το σύνολο του Ντιρκ Νοβίτσκι. Λίγο πριν τα playoffs, ωστόσο, η ατυχία του χτύπησε και πάλι την πόρτα, αφού γύρισε το πόδι του και έχασε όλη την post-season. Παρόλα αυτά, το πρωτάθλημα… καταχωρήθηκε, ωστόσο είναι κρίμα γιατί θα μπορούσε να το κατακτήσει ως starter.

Μάρκο Μπελινέλι (Σπερς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Και φτάνουμε στους παίκτες με πραγματικά ενεργό ρόλο σε ομάδες που πήραν το πρωτάθλημα. Ο Μάρκο Μπελινέλι, που συνεχίζει στα 37 του να τα… στάζει από παντού με τη φανέλα της Βίρτους, έκανε ακριβώς το ίδιο ως μέλος των Σαν Αντόνιο Σπερς τη σεζόν 2013-14. Στη Regular Season εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, ο Ιταλός έπαιξε σε 80 παιχνίδια με 25 (!) λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο, μετρώντας 11,4 πόντους ανά παιχνίδι με 43% στα τρίποντα, ποσοστό που παραμένει το καλύτερο της καριέρας του μέχρι και σήμερα.

Στα playoffs, μάλιστα, όχι μόνο δεν έχασε την εμπιστοσύνη του Γκρεγκ Πόποβιτς, αλλά έπαιξε σε όλα τα 23 ματς με 15,5 λεπτά συμμετοχής, έχοντας 5,4 πόντους μέσο όρο με 42% στα μακρινά σουτ! Στους Τελικούς, δε, κόντρα στο Μαϊάμι των ΛεΜπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Γουέιντ και Κρις Μπος, έβαλε ένα πολύ μεγάλο σουτ στο Game 3, βοηθώντας τα «σπιρούνια» να ανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας και εν τέλει να φτάσουν μέχρι το τέλος του δρόμου. Κάπως έτσι, έγινε ο πρώτος Ιταλός παίκτης με «δαχτυλίδι»!


Σερτζ Ιμπάκα (Ράπτορς)


Ευρωλίγκα: 9 παίκτες που έχουν κατακτήσει το NBA

Η λίστα αυτή κλείνει με τον μοναδικό παίκτη της Ευρωλίγκας που μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν βασικότατο μέλος σε ομάδα που κατέκτησε το ΝΒΑ. Ο Σερτζ Ιμπάκα, που μετά από μια πλούσια καριέρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δοκιμάζεται πλέον στην Ευρώπη με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχουν, ήταν ένας εκ των κορυφαίων παικτών των Τορόντο Ράπτορς, όταν αυτοί εκθρόνισαν τους Γουόριορς το 2019. Θα μπορούσε μάλιστα να ισχυριστεί κανείς, πως ήταν ο σημαντικότερος παίκτης στο ρόστερ των Καναδών μετά τον Καγουάι Λέοναρντ, κυρίως λόγω των αμυντικών του ικανοτήτων.

Την εν λόγω σεζόν, ο Ιμπάκα μέτρησε στη Regular Season 15,4 πόντους και 8,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, βοηθώντας τους Ράπτορς να τερματίσουν στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Στα playoffs, είχε 20,8 λεπτά συμμετοχής, με 9,4 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1 τάπα ανά ματς, ενώ στο 4ο και 6ο ματς των Τελικών έβαλε 20 και 15 πόντους αντίστοιχα, όντας καθοριστικός στο πρώτο πρωτάθλημα της ομάδας του Καναδά!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x