Γιώργος Πετρίδης

Ξυπνήστε γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά…

Ο Γιώργος Πετρίδης καταγράφει στο sport-fm.gr τις σκέψεις του για το κάζο του Παναθηναϊκού στη Λάρισα.

Τα παρ’ ολίγον παθήματα της κανονικής περιόδου και του πρώτου ματς των ημιτελικών δεν έγιναν… μαθήματα για τον Παναθηναϊκό, που παρουσίασε αποκαρδιωτική εικόνα στη Λάρισα και μοιραία έφυγε με σκυμμένο κεφάλι.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι καταρχάς. Η (ιστορική) νίκη των Θεσσαλών είναι πέρα για πέρα δίκαιη και άξια. Ήταν μπροστά στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, έφτασαν τη διαφορά μέχρι το +26 και οι κόποι τους ανταμείφθηκαν στο φινάλε με το ροζ φύλλο. Αφήστε δε, που έδειξαν τσαγανό, τα έδωσαν όλα και δεν πτοήθηκαν από την αντεπίθεση του «τριφυλλιού».

Αν μη τι άλλο, ο Φώτης Τακιανός παράγει εξαιρετικό έργο και έχει εμφανίσει μια καταπληκτική ομάδα, την καλύτερη πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στο δεύτερο μισό της περιόδου. Και μην ξεχνάμε ότι όταν ανέλαβε τη Λάρισα, εκείνη χαροπάλευε. Τα παράσημα και τα εύσημα τού ανήκουν!

Παναθηναϊκός: Ξυπνήστε γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά…

Πάμε και στα του Παναθηναϊκού. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι «πράσινοι» ήταν εκτός τόπου και χρόνου στον δεύτερο ημιτελικό. Με παίκτες που το είχαν ρίξει στο… σορολόπ και έκαναν του κεφαλιού τους κόντρα σε ένα σύνολο που είχε μάτι να γυαλίζει. Με παίκτες που μάλλον δεν γνωρίζουν σε ποια ομάδα αγωνίζονται. Κι αυτό το φαινόμενο έχει επαναληφθεί πολλές φορές φέτος.

Είναι χαρακτηριστική η φάση στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το τάιμ άουτ που ζήτησε ο Βόβορας, με τον τεχνικό του «τριφυλλιού» να σχεδιάζει επίθεση για τον Νέντοβιτς (όπως ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ τουλάχιστον) και η μπάλα να μην περνάει καν από τα χέρια του Σέρβου γκαρντ, αφού ο Μέικον αποφάσισε να εκτελέσει χωρίς να πασάρει.

Φυσικά και δεν ευθύνεται ο Αμερικανός γκαρντ για το σημερινό ναυάγιο. Ίσα-ίσα που ήταν ο μοναδικός που έδειχνε… τσαντίλα στο παρκέ. Αυτός πάλεψε και προσπάθησε να κρατήσει όρθιο τον Παναθηναϊκό. Ώρες-ώρες έμοιαζε να παίζει μόνος του κόντρα σε μια ολόκληρη πεντάδα. Με… ολίγον από Παπαπέτρου.

Παναθηναϊκός: Ξυπνήστε γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά…

Αυτή η έλλειψη εγωισμού και μαχητικότητας είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει ενόψει της συνέχειας. Και όταν λέμε συνέχεια, εννοούμε καταρχάς τη σειρά με τη Λάρισα, αφού δεν είμαστε και πολύ σίγουροι ότι θα προσπεράσει την καλοκουρδισμένη ομάδα του Τακιανού. Ακόμα κι αν συμβεί αυτό, σε πιθανό συναπάντημα με τον Ολυμπιακό στους τελικούς, θα έχει… σκούπα και με βαριές ήττες. Επαναλαμβάνουμε, με βάση αυτή την εικόνα από τους «πράσινους».

Γι’ αυτό και οφείλουν άπαντες στο στρατόπεδο της ομάδας να αφυπνιστούν… χθες. Χρειάζεται αυτοκριτική και άμεση βελτίωση. Ένα πρώτο καλό σημάδι είναι η αντίδραση του Νέντοβιτς με την ανάρτησή του μετά το τέλος του παιχνιδιού, που έδειξε ότι ο Σέρβος αντιλήφθηκε το μέγεθος του κάζου. Ίσως θα πρέπει και ο προπονητής του «τριφυλλιού» να αλλάξει ρότα στο κομμάτι του ροτέισον και να πορευτεί με όσους παίκτες έχουν σκοπό να ρίξουν το κορμί τους στη φωτιά.

Παναθηναϊκός: Ξυπνήστε γιατί έτσι δεν πάμε πουθενά…

Από ‘κει και πέρα, να επισημάνουμε ότι η δήλωση του κόουτς Βόβορα μετά το ματς είναι -τουλάχιστον- άστοχη. Δεν έχασε το παιχνίδι στις λεπτομέρειες, όπως είπε ο 45χρονος τεχνικός. Το έχασε γιατί η ομάδα του ήταν κάκιστη και δεν… παρουσιάστηκε στο παρκέ, βρέθηκε στο -26 και κατάφερε να πλησιάσει μόνο μέχρι το -2.

Κατά τα λοιπά, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα σε αυτή τη φάση να αναφερθούμε πάλι στη μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο για τα όσα, βασανιστικά βιώνει η ομάδα την τελευταία διετία. Την έχουμε καταγράψει πολλές φορές κατά τη φετινή σεζόν και έχουμε υπογραμμίσει την ανάγκη για αλλαγή στην κατάσταση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Μετά την ήττα στη Λάρισα όμως φανερώθηκε ο άδικος τρόπος που μάλλον φέρθηκε προς τους Πρίφτη, Παππά, Αλβέρτη και Διαμαντίδη (προφανώς είχαν και εκείνοι το δικό τους μερίδιο ευθύνης), στους οποίους είχε ρίξει το φταίξιμο για το γεγονός ότι η «ομάδα απέτυχε να καταστεί ανταγωνιστική απέναντι σε αντιπάλους του ίδιου ή αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς», όπως έγραφε η σχετική ανακοίνωση. Δεν ήταν τόσο πρόβλημα (των συγκεκριμένων) προσώπων λοιπόν.

Κλείνοντας, μια αναφορά στη διαιτησία. Σίγουρα δεν έπαιξε κανέναν απολύτως ρόλο στην ήττα του Παναθηναϊκού από τη Λάρισα. Δεν τίθεται θέμα σ’ αυτό και αναφέρουμε πάλι ότι η νίκη των γηπεδούχων είναι απολύτως δίκαιη. Το θέμα όμως είναι ότι η σημερινή διαιτησία σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που πήραν οι τρεις ρέφερι στο πρώτο ματς με τους Θεσσαλούς, στέλνει πολλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση…

Υ. Γ. Είχαμε αναφερθεί στον Οκάρο Γουάιτ μετά το τέλος της σειράς με τον Άρη και στον ανανεωμένο εαυτό του, αλλά μάλλον τον… ματιάσαμε. Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ωσεί παρών στα δύο ματς με τη Λάρισα και θυμίζει τον προβληματικό παίκτη που βλέπαμε προ διμήνου. Οφείλει κι εκείνος να βελτιωθεί άμεσα και να προσφέρει όσο και όπως μπορεί. Δεν υπάρχει περιθώριο και… πολυτέλεια στο φετινό «τριφύλλι» να μην παίρνει κάτι από τους περισσότερους ξένους του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x