Κώστας Μιαούλης

Η ανταμοιβή της ΑΕΚ για την πίστη που δείχνει στον Ανέστη

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την...εξαργύρωση της πίστης και της υπομονής που έχει δείξει η Ενωση στον Ανέστη, στην αναμέτρηση του Μιλάνου.

Η εμφάνιση του Γιάννη Ανέστη στον "Σαν Σίρο" ήταν καταλυτική, ώστε να μπορέσει να πάρει η ΑΕΚ το αποτέλεσμα. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχει καμία αμφιβολία κι ήταν ώρα κάποια στιγμή η Ένωση, σαν οργανισμός ν' ανταμειφθεί για την πίστη που έχει δείξει στο πρόσωπο του εδώ και σχεδόν 3.5 χρόνια.

Από εκεί και μετά έχει στηθεί μια συζήτηση που από μόνος του και προς τιμήν του, ο ίδιος ο Ανέστης έχει καταστήσει άτοπη. Μετά το τέλος του ματς στην ερώτηση αν απάντησε με την εμφάνιση του στους επικριτές του, απάντησε εγώ κάνω τη δουλειά μου κι αυτοί τη δική τους.

Προφανώς οι επικριτές του είναι πρώτα απ' όλα οι ίδιοι οι οπαδοί της ΑΕΚ που μάλλον, σύμφωνα με τα τρολακια κάθε είδους, δεν θέλουν να έχουν ένα καλό τέρμα στην ομάδα τους, αλλά ζουν για να τα χώνουν στον Ανέστη, σύμφωνα με την τρόλ λογική ορισμένων. Δεν θέλω να εξιστορήσω τις γκάφες του 26χρόνου πορτιέρε, απλά θα μιλήσω για φρέσκα κουλούρια ώστε να προχωρήσουμε σε κάποιες συγκρίσεις.

Για πολύ λιγότερα και πιο ανούσια σφάλματα ο Καπίνο είναι κρεμασμένος στα μανταλάκια από το ντέρμπι και μετά από την ομάδα του. Αντίθετα η ΑΕΚ έχει ανεχθει τα σοβαρά λάθη του Ανέστη ακόμα και στη Φούτμπολ Λίγκ και τον στηρίζει 3,5 χρόνια τώρα. Ακόμα κι όταν υπήρχε ξένος πορτιέρε στην ομάδα στο κρίσιμο φινάλε της σεζόν 2015-2016, ο Ανέστης πάρα τα σφάλματα του την πρώτη σεζόν της επιστροφής και στον τελικό και στο μεγαλύτερο μέρος των πλει-οφ, ήταν βασικός.

Το ματς στο Μιλάνο ήταν μια πρώτη ανταμοιβή για την ΑΕΚ σε ένα πραγματικά σπουδαίο ματς που τον έχει πιστέψει. Ο Ανέστης ξέρει όμως πως έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να γίνει ένας ολοκληρωμένος πορτιέρε.

Τέτοιος είναι ένας τερματοφυλακας που εχει συνέπεια στην απόδοση του, είναι σταθερός κι έχει μια απόδοση που δεν παρουσιάζει τρομερές αυξομειώσεις. Επίσης σε αυτό το σημείο πρέπει να θυμίσω δύο πραγματα: Με τον Κέτσε έχουμε επισημάνει άπειρες φορές πως στα ματς που έχει πίεση ο Ανέστης αντιδρά καλά. Θυμίζω το περσινό ματς με τη Σέντ Ετιέν που έκανε επίσης σωρεία επεμβάσεων και μια με δύο ήταν πιο δύσκολες κι από τις χθεσινές. Το ζήτημα είναι πως αντιδρά ο Ανέστης σε ματς που θα δεχτεί δυο τρία σουτ.

Το δυσκολότερο στην καριέρα ενός πορτιέρε είναι το κομμάτι της υπεράσπισης των γκολποστ μιας ομαδας που κάνει πρωταθλητισμό. Στην προκειμένη περίπτωση του Ανέστη στην ΑΕΚ το ζητούμενο κι αυτό που δεν έχει καταφέρει ως τώρα, είναι η συνέπεια στις λίγες φάσεις που θα χρειαστεί να επέμβει στα 24-25 ματς της σεζόν στο πρωτάθλημα που η Ένωση θα παίζει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο και σ' αυτα καλώς ή κακώς, κρίνεται και ο τίτλος.

Αν ο Ανέστης λέει στοπ με συνέπεια σε αυτα τα ματς τότε η ΑΕΚ θα αυξήσει τις πιθανότητες για τον τίτλο και ο ίδιος ασφαλώς και θα περιορίσει την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του.

Στην περίοδο την φετινή για όσους ασχολούνται κάπως παραπάνω με τη θεση, υπάρχουν σημεία αισθητής προόδου. Κυρίως η υπόθεση των τοποθετήσεων του κάτω από την εστία έχει βελτιωθεί, όπως υπάρχει και καλύτερη τοποθετηση του κορμιού και των χεριών του στα τετ-α-τετ. Από την άλλη στο γκολ της Ξάνθης αυτό που με πείραξε ήταν πως ενώ πήρε σωστά τα βήματα δεν έκανε προσπάθεια να εκτιναχθεί.

Δεν ήταν το σοβαρότερο σφάλμα, έχει κάνει χειρότερα. Ωστόσο θα πρέπει σε καίρια ματς να κάνει τη μία επέμβαση παραπάνω, ώστε από δω και στο εξής να είναι κι ο ίδιος πιο σίγουρος για τον εαυτό του και οι άλλοι γι' αυτόν.

Η αλλαγή προπονητή τερματοφυλακων ήταν απαραίτητη. Πιστεύω πως θα πρέπει να περάσει ένα διάστημα για τα πρώτα συμπεράσματα, ωστόσο κάποια σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Γκέλα πιθανότατα θα ξανακάνει ο Ανέστης και κριτική θα δεχτεί. Το βέβαιο είναι πως έχει μια ομάδα να τον στηρίζει ως σύλλογος. Όπως είπε ο Χρυσόστομος Μιχαηλίδης η σκληρή κριτική και η πίεση τον ωφέλησε. Αυτό συμβαίνει όπου υφίσταται ομάδα πρωταθλητισμου. Σε τελευταία ανάλυση αυτή είναι κι η ζωή του τερματοφυλακα.Μια θέση για πολύ ανθεκτικούς χαρακτήρες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x