Κώστας Νικολακόπουλος

Με ένα τρόπο ο Ολυμπιακός κερδίζει πάντα τους Πορτογάλους!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την ίδια συνταγή με την οποία ο Ολυμπιακός κερδίζει εδώ και 34 χρόνια τις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας.

***Ακριβώς 20 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκείνο το 1-0 με την Πόρτο με το απίστευτο γκολ του Γιαννακόπουλου.


***Να που ήρθαν τα πράγματα και πάνω στην συμπλήρωση της 20ετίας, κάνει πρεμιέρα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ με μία άλλη ομάδα από την Πορτογαλία, την Σπόρτινγκ! Κι αυτό που έρχεται στο μυαλό όλων μας είναι η απίστευτη παράδοση του Ολυμπιακού εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια με τις άλλες μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας, την Μπενφίκα και την Πόρτο, τις οποίες έχει κερδίσει εντός έδρας έξι συνεχόμενες φορές.

***Ίσως όμως έχει μεγάλο ενδιαφέρον το πώς τις έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός, αφού ο τρόπος κάθε φορά είναι ίδιος: μπαίνει δυνατά στα παιχνίδια και σκοράρει πολύ γρήγορα!
1983 Ολυμπιακός-Μπενφίκα 1-0 Αναστόπουλος στο 21’
1997 Ολυμπιακός-Πόρτο 1-0 Γιαννακόπουλος στο 6’
1998 Ολυμπιακός-Πόρτο 2-1 Γκόγκιτς στο 18’ το 1-0 (και Τζόρτζεβιτς στο 10’ του β΄ ημιχρόνου το 2-0)
1999 Ολυμπιακός-Πόρτο 1-0 (Γιαννακόπουλος στο 11’ του β΄ ημιχρόνου)
2008 Ολυμπιακός-Μπενφίκα 5-1 Γκαλέτι στο 1-0 στο 1’ (!), Πατσατζόγλου 2-0 στο 17’!
2013 Ολυμπιακός-Μπενφίκα 1-0 Μανωλάς 13’

***Προφανέστατα και δεν είναι τυχαίο ότι οι πέντε από τις έξι νίκες του Ολυμπιακού ήρθαν ουσιαστικά από ένα γκολ στα πρώτα λεπτά η, έστω στο πρώτο μισό του α΄ ημιχρόνου! Σημαίνει ότι οι Πορτογάλοι αιφνιδιάστηκαν σε όλα τα ματς, από το εκρηκτικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού…Άλλωστε, σε δύο παιχνίδι ανάλογο ξεκίνημα και δύο γκολ ήρθαν και στο ξεκίνημα του β΄ ημιχρόνου! Μία φορά δεν το πήγε έτσι το ματς, πέρσι με την Αρόουκα και θυμάστε ότι έφτασε στην παράταση, παρότι μάλιστα είχε κερδίσει 1-0 στο πρώτο ματς.

***Και κάτι για το παρελθόν του Χάσι, τα αποτελέσματα του στην «πρώτη» του κάθε χρόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: δεν έχει ακόμη νίκη σε πρεμιέρα του. Με την Άντερλεχτ είχε δύο ισοπαλίες (1-1 το 2014 με τη Γαλατασαράϊ εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ και 1-1 το 2015 με την Μονακό εντός έδρας στο Γιουρόπα Λιγκ) και με τη Λέγκια μία βαριά ήττα (0-6 πέρσι εντός έδρας από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Τσάμπιονς Λιγκ).

***Ένα άλλο κομμάτι τώρα, της διαιτησίας: ο Κασάϊ όντως είναι ένα μεγάλο όνομα, έμπειρος και καλός διαιτητής. Κι αυστηρός. Δεν δυσκολεύεται να βγάλει την κόκκινη κάρτα (βλέπε και στον Λιβάγια στο πρόσφατο Κλαμπ Μπριζ-ΑΕΚ 0-0) κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προσέξουν οι παίκτες του Ολυμπιακού.

***Φαντάζομαι ότι έχει τη σημασία του ότι εδώ και μία δεκαετία έχει παίξει εννιά φορές τις πιο σημαντικές ομάδες της Πορτογαλίας στα Κύπελλα Ευρώπης κι αυτές, άμα λάχει, έχουν οκτώ (!) νίκες (τις τρεις εκτός έδρας) και μία ισοπαλία, συγκυριακά στο Σπόρτινγκ-Φιορεντίνα 2-2 το μακρινό 2009, με την Σπόρτινγκ να είχε κάνει διαμαρτυρία με αφορμή την αποβολή του παίκτη της που ισοφάρισε σε 1-1 (δεύτερη κίτρινη, γιατί έβγαλε την φανέλα στον πανηγυρισμό).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x