Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Όρτα έβγαλε προσωπικότητα, αλλά ο Τσικίνιο είχε την δράση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού

Ο Κώστας Νικολακόπουλος εξηγεί μέσα από το sport-fm.gr γιατί του άρεσε περισσότερο ο Τσικίνιο, που όπως κι ο Όρτα έκανε το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό

• Κατ΄ αρχάς, μία επισήμανση σε επίπεδο τακτικής από το χθεσινό παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΣ: Λάθος του Καρβαλιάλ να αλλάξει τον Έσε 20 λεπτά πριν τη λήξη, έστω με το σκορ 2-0. Η ομάδα κατέληξε να παίξει με Καρβάλιο, Τσικίνιο, Φορτούνη, Ποντένσε, δηλαδή με μπαλαδόρους και χωρίς κάποιον αμυντικό χαφ. Το πλήρωσε με τη φάση του 2-1, που ξανάβαλε τον ΠΑΣ στο παιχνίδι, αφού δεν βρέθηκε ένας παίκτης να κάνει φάουλ στην κούρσα του Τούτου…

• Τώρα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε και τους δύο Πορτογάλους κεντρικούς χαφ, που είχε φέρει ο Ολυμπιακός από την περασμένη εβδομάδα. Για 60 λεπτά τον Όρτα και για 35 τον Τσικίνιο. Να καταθέσω την πρώτη εικόνα που σχημάτισα, με τον αστερίσκο ότι βεβαίως δεν μπορεί να είναι ασφαλής μία κρίση από το πρώτο κιόλας παιχνίδι. Ωστόσο, πάντα κάτι βλέπεις κι από το πρώτο παιχνίδι, τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη, τα τετραγωνικά στα οποία του αρέσει περισσότερο να παίζει.

• Μου άρεσε περισσότερο ο Τσικίνιο. Γιατί με τα όποια λάθη έκανε ήταν μέσα στην δράση: έκλεψε την μπάλα και έτσι ξεκίνησε το 2-0, έβγαλε μία πάσα στον Ποντένσε στη μεγάλη ευκαιρία που έχασε ο Πορτογάλος, έβγαλε άλλη πάσα στον Ζέλσον στο σουτ του συμπατριώτη του από καλή θέση πριν το 2-0, μπλόκαρε ένα επικίνδυνο σουτ παίκτη του ΠΑΣ στο 89’ στην περιοχή του Πασχαλάκη και νωρίτερα έκοψε μία επίθεση του ΠΑΣ ως 3ος στόπερ.

Νικολακόπουλος: Αρθρο για την πρώτη εμφάνιση του Όρτα και του Τσικίνιο

• Το παιχνίδι του Τσικίνιο, σε ρόλο Νο 8, είχε ουσία. Τόσο δημιουργικά, περισσότερο, όσο και ανασταλτικά. Έτρεξε την μπάλα, έκοψε, έκλεψε, επιχείρησε να περάσει έξυπνες μπαλιές στον σέντερ φορ. Θα μας άρεσε περισσότερο αν δεν πούλαγε δύο φορές την μπάλα με κακές πάσες (μία στο ξεκίνημα του 2-1 του ΠΑΣ), αν δεν έκανε ένα κακό κοντρόλ στο κέντρο με συνέπεια να χάσει ξανά την μπάλα, αν είχε καλύτερη αμυντική συμπεριφορά σε μία επίθεση του ΠΑΣ από τα πλάγια κι ασφαλώς αν σούταρε καλύτερα κι όχι πάνω στον γκολκίπερ, στο 95’, που τον έβγαλε ο Ποντένσε σε πλεονεκτική θέση-πάντως ακόμη και να σκόραρε ήταν φανερά σε θέση οφσάιντ.

• Σημαντική παράμετρος: ο Τσικίνιο μπήκε με το σκορ 1-0 με τον ΠΑΣ να βγαίνει από το καβούκι του και να αφήνει πλέον πολύ περισσότερους χώρους, που πριν δεν υπήρχαν…Ο Όρτα ήταν υποχρεωμένος να παίξει με ένα αντίπαλο που έπαιζε πολύ πίσω, άρα με περισσότερες δυσκολίες να φανεί.

• Δεν ήταν κακός ο Όρτα, σε ρόλο επίσης Νο 8, δίπλα στον Έσε. Θα τον χαρακτήριζα, όμως, συμβατικό. Περιμένεις από το 8άρι του Ολυμπιακού αν μη τι άλλο να απειλήσει και λίγο και πάνω απ΄ όλα να περάσει κάποιες πάσες για ευκαιρίες. Κάτι τέτοιο δεν είδαμε ποτέ.

Νικολακόπουλος: Αρθρο για την πρώτη εμφάνιση του Όρτα και του Τσικίνιο

• Είδαμε, από την άλλη, έναν κεντρικό χαφ που βοηθάει πολύ στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, ξεκίνησε μία καλή αντεπίθεση, έκοψε κάποιες μπάλες και προσπάθησε να βγάλει κάποιες καλές μπαλιές σε Ναβάρο, Μασούρα, Ζέλσον χωρίς όμως πάντα επιτυχία. Το ίδιο και στις σέντρες και στα γυρίσματα που επιχείρησε. Κι όταν βρέθηκε μία φορά σε θέση βολής, το σουτ ήταν εύκολο για τον αντίπαλο γκολκίπερ.

• Αυτό που περισσότερο μου άρεσε στον Όρτα ήταν ότι δεν κρύφτηκε ποτέ. Ζήτησε και πήρε πολλές μπάλες και προσπάθειες. Το στιλ του είναι αλήθεια μοιάζει αρκετά έως πολύ με του Καρβάλιο, αλλά ο Όρτα μου μοιάζει να μπορεί να βγάζει πιο μεγάλη ένταση και προσωπικότητα στο παιχνίδι. Τώρα, αν χωράνε στην ίδια ενδεκάδα ο Όρτα κι ο Τσικίνιο η, όταν παίζει ο ένας δεν πρέπει να παίζει ο άλλος, δεν μπορώ να απαντήσω αν δεν τους δω.

• Θεωρητικά μπορώ να πω ότι σε κάποια παιχνίδια μπορεί να συνυπάρξουν, με τον Όρτα 8άρι και τον Τσικίνιο 10άρι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x