Κώστας Νικολακόπουλος

Τα 1-0 από χρυσάφι, το μυστικό της Τούμπας και τα γούρια του Ολυμπιακού!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τα παιχνίδια του Ολυμπιακού και με τον ΠΑΟΚ και με την Άρσεναλ!

· Με έπιασα να σκέφτομαι ότι ίσως ήταν καλύτερα να έληγαν 0-0 κι όχι 0-1 τα δύο τελευταία παιχνίδια του Ολυμπιακού, εκείνο με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και το άλλο με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα! Ο Ολυμπιακός θα ήταν πάλι πρώτος στο πρωτάθλημα, με +2 από τον ΠΑΟΚ και θα πήγαινε στο Λονδίνο για τη ρεβάνς του Γιουρόπα Λιγκ με το αβαντάζ ότι μία ισοπαλία με γκολ θα του ήταν αρκετή για να περάσει στην επόμενη φάση των νοκ άουτ της διοργάνωσης…

· Από την άλλη, είναι αυτό το περίεργο πράγμα φέτος με τα 1-0, σκορ που παραδοσιακά ο Ολυμπιακός δεν το «έχει», μάλλον δεν το γουστάρει. Κι όμως, χάρη σε αυτό το 1-0, ο Ολυμπιακός προχωράει στην Ευρώπη κι είναι μονίμως πρώτος στο πρωτάθλημα! Βάλτε κάτω: Στο πρωτάθλημα 1-0 στην Τούμπα, 1-0 τον Παναθηναϊκό, 1-0 στο Ηράκλειο, 1-0 στο Περιστέρι, 1-0 στη Λάρισα, 1-0 τον Αστέρα Τρίπολης. Στην Ευρώπη 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα, 1-0 στην Τουρκία. Οκτώ νίκες με 1-0, η μία πιο σημαντική από την άλλη! Σε προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, σε φάση ομίλων Τσάμπιονς Λιγκ, σε ντέρμπι και σε δύσκολες εξόδους πρωταθλήματος…

· Χάρηκα πολύ για το (αυτο)γκόλ στο 49’ στην Τούμπα, όχι μόνο γιατί στο ίδιο λεπτό πέρσι είχε βάλει το αυτογκόλ ο Βούκοβιτς (ακόμη άνεργος, εδώ κι ένα χρόνο…) στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-1 στο Καραϊσκάκη, αλλά γιατί ο Ολυμπιακός ενώ φέτος το «είχε» αυτό το πράγμα, σκόραρε συχνά σε αυτό το πολύ καθοριστικό χρονικό σημείο, που κόβει τα πόδια κάθε ομάδας που το δέχεται το γκολ, εδώ και πολύ καιρό δεν το έκανε.

· Δεν μπαίνει όσο δυνατά πρέπει στα β΄ ημίχρονα για να καταφέρει στα πέντε-δέκα πρώτα λεπτά καίριο πλήγμα στον αντίπαλο του. Τελευταίες φορές που το είχαμε δει ήταν στη Λαμία στις 12 Γενάρη όταν με το 2-0 στο 51’ κλείδωσε το διπλό και στις 23 Νοέμβρη στη Νέα Σμύρνη, όταν στο 55’ άνοιξε το σκορ, χωρίς πάντως να μπορεί να το κρατήσει με τον Πανιώνιο (1-1).

· Αντιθέτως, στο πρώτο τρίμηνο της σεζόν ο Ολυμπιακός ακριβώς τότε έπαιρνε προβάδισμα για πολύ σπουδαίες νίκες! Στο 4-0 με τη Βικτόρια Πλζεν είχε ανοίξει το σκορ στο 51’! Στο 1-0 με την Μπασάκσεχιρ στην Κωνσταντινούπολη, το μοναδικό γκολ είχε έρθει στο 53’! Στη ρεβάνς με τους Τούρκους (2-0) το πρώτο γκολ ήταν στο 55’! Το διπλό στην Κράσνονταρ (2-1) είχε έρθει με γκολ στο 48’! Η ισοφάριση (2-2) με την Τότεναμ έγινε στο 54’! Η νίκη επί του ΟΦΗ (2-1) είχε έρθει στο 57’! Ακόμη κι οι νίκες (2-0) επί της Λαμίας και του Ατρόμητου είχαν τα πρώτα γκολ στο 60’! Κι η ισοφάριση με τον ΠΑΟΚ (1-1) στο 64’ είχε γίνει.

· Κόσμο και κοσμάκη είχε «σκοτώσει» ο Ολυμπιακός με εκείνα τα τα γκολ στο ξεκίνημα των β΄ ημιχρόνων του. Την είχε πατήσει κι αυτός κάποιες φορές: στο Βελιγράδι (1-3) είχε ισοφαριστεί στο 60’, από την Μπάγερν (2-3) είχε φάει το δεύτερο γκολ στο 60’ και από την Τότεναμ (2-4) είχε ισοφαριστεί 2-2 στο 50’. Έκτοτε, από εκείνο ακριβώς το ματς, δηλαδή εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες, ο Ολυμπιακός το πήγαινε πιο «επιφυλακτικά» θα έλεγα, πιο συγκρατημένα τα παιχνίδια του στα πρώτα λεπτά του β΄ ημιχρόνου. Ούτε βάζει, ούτε τρώει γκολ! Μέχρι που ήρθε το γκολ από τη σούπερ ενέργεια του Τσιμίκα στην Τούμπα! Και θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελέσει μία αρχή, για να ξαναβρεί ο Ολυμπιακός αυτό το πολύ δυνατό όπλο που είχε στις αρχές της σεζόν κι έμοιαζε να το είχε χάσει αυτό το τρίμηνο.

· Και να ξέρουμε κάτι: χάρη ακριβώς σε αυτό το γκολ, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα εδώ και τρία ολόκληρα χρόνια που κέρδισε μέσα στην Τούμπα στο β΄ ημίχρονο!!! Όποιος είχε πάρει αποτέλεσμα στην Τούμπα αυτή την τριετία ήταν όταν είχε καταφέρει να σκοράρει στο α΄ ημίχρονο! Η Μπενφίκα (4-1) ήταν 3-1 στο ημίχρονο…Η Τσέλσι (1-0) είχε σκοράρει το μοναδικό γκολ στο 7’…Η Μπάτε (3-1) ήταν 3-0 στο ημίχρονο…Η Βίντι (2-0) ήταν 2-0 στη ημίχρονο…Ο Παναθηναϊκός (2-2) ήταν 1-0 στο ημίχρονο…

· Γενικά το μυστικό με τον ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα είναι να τον αιφνιδιάσεις! Ο Άγιαξ προηγήθηκε στο 10’ κι έφερε τελικά 2-2…Ο Άρης προηγήθηκε στο 3’ και έφερε επίσης 2-2…Η Σλόβαν Μπρατισλάβας προηγήθηκε στο 38’ και πήρε την πρόκριση με την ήττα 2-3…Η Έστερσουντ προηγήθηκε στο 21’ κι έτσι πήρε την πρόκριση (1-3)…Η δε Σπαρτάκ Μόσχας που πέρσι προηγήθηκε με 2-0 στο 17’ δεν πήρε αποτέλεσμα (2-3) μόνο και μόνο γιατί έχασε πέναλτι στο 80’…

· Εάν ο ΠΑΟΚ σου βάλει πρώτος γκολ στην Τούμπα την έβαψες! Τρία ολόκληρα χρόνια, σε όλες τις διοργανώσεις, μόνο μία ομάδα έσωσε ισοπαλία, όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο Άρης πέρσι, ισοφαρίζοντας στο 85’ (1-1). Κι ήταν απλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα…Ο μοναδικός τρόπος για να κερδίσεις η, έστω να μην χάσεις στην Τούμπα είναι να καταφέρεις να ανοίξεις εσύ το σκορ. Ακόμη κι οι μικρότερες ομάδες, όταν το έκαναν, του δημιούργησαν προβλήματα: Πρόπερσι ο Ατρόμητος έχασε τελικά με 1-2 με πέναλτι κι η Ξάνθη 1-2 με γκολ στο 85’…Πέρσι η Λάρισα έχασε τελικά 1-2 με εις βάρος της πέναλτι κι αποβολή.

· Ο Ολυμπιακός ήξερε το μυστικό του ΠΑΟΚ και αφενός μεν προσπάθησε να αποφύγει ο ίδιος να αιφνιδιαστεί, αφετέρου δε όσο περνούσε ο χρόνος να προσπαθήσει αυτός να αιφνιδιάσει. Κι αφού δεν του έκατσε με το δοκάρι του Ελ Αραμπί στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου (42΄), του γύρισε πίσω στο 49’ με το αυτογκόλ του Γιαννούλη η μπάλα αυτό που του χρωστούσε από τη φάση εκείνη.

· Θα ήταν και ποδοσφαιρική αμαρτία, πάλι να έφερνε 0-0 ο Ολυμπιακός και να είχε δοκάρι, όπως με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (Γκιγιέρμε) και με τον Βόλο στο Πανθεσσαλικό (Ελ Αραμπί και Λοβέρα)! Η…κωλόμπαλα είναι τόσα παιχνίδια τώρα, που όλο στα δοκάρια πάει! Τέσσερα στα τρία αυτά ματς, άλλα δύο με τον Πανιώνιο οι Ελ Αραμπί, Χασάν, δοκάρι με τη Λαμία ο Χασάν, δοκάρι ο Βαλμπουενά με την Ξάνθη, δοκάρι ο Μπα στη Λαμία!



· Τέλος πάντων, το γούρι με την μπλε φανέλα στην Τούμπα έπιασε-και τα τρία τελευταία διπλά του Ολυμπιακού μέσα στο σπίτι του ΠΑΟΚ είναι με την μπλε φανέλα! Και το 2-0 με Ιντέγε, Μιλιβόγεβιτς και το 2-1 με Καμπιάσο, Φουστέρ και το 1-0 τώρα. Ώρα πρέπει να δούμε Ολυμπιακό με μπλε φανέλα και στο Λονδίνο, όπως πριν τέσσερα χρόνια, στο 3-2 επί της Άρσεναλ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x