Κώστας Νικολακόπουλος

Το σκληρό Καραϊσκάκη, η αλλαγή στα νοκ άουτ και η μαγκιά…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την αποψινή μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού κι όχι μόνο…

• Επειδή τα πολλά λόγια, λένε, είναι φτώχεια: ο Ολυμπιακός πρέπει απόψε να κάνει ό,τι μπορεί, να ξεπεράσει και το 100% του, ώστε να εκμεταλλευθεί τον παράγοντα έδρα. Παίζει με αγγλική ομάδα και το Καραϊσκάκη έχει αποδειχθεί συχνά πολύ σκληρή έδρα για κλαμπ της Πρέμιερ Λιγκ και δη με πολύ μεγαλύτερη δυναμική της Μπέρνλεϊ.

• Μέσα στο σπίτι του ο Ολυμπιακός έχει πέντε νίκες επί Άγγλων, το 1-0 με τη Λίβερπουλ το 2004 και το 2-0 με τη Γιουνάϊτεντ το 2014 κι ενδιάμεσα τις τρεις επί της Άρσεναλ (1-0 το 2009, 3-1 το 2011 και 2-1 το 2012). Κι έχει φέρει και 0-0 με την Τσέλσι το 2008. Στα οκτώ παιχνίδια του έχει χάσει τα δύο, μόνο που ήταν και τα δύο κρίσιμα, σήμαναν αποκλεισμούς και τα έχασε με άσχημο τρόπο, με τριάρες: 1-3 από τη Νιούκαστλ το 2005 και 0-3 από την Άρσεναλ το 2015.

• Το παρελθόν λοιπόν μας λέει ότι ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη όταν άνοιξε το σκορ, κέρδισε και τις τέσσερις φορές την αντίπαλο του από την Πρέμιερ Λιγκ…Αντίθετα, όταν δέχθηκε πρώτος γκολ, έχασε τις δύο από τις τρεις…

• Γενικά ο Ολυμπιακός προσπαθεί σιγά σιγά εδώ και κάποια χρόνια να γίνει μία ομάδα που τα καταφέρνει καλύτερα στα νοκ άουτ, που παραδοσιακά δεν ήταν το…φόρτε του. Έτσι, στα 15 τελευταία νοκ άουτ του ΟΥΕΦΑ-Γιουρόπα Λιγκ, από τότε δηλαδή που μπήκε στο νέο Καραϊσκάκη, έχει εφτά προκρίσεις (Λουκέρνη, Οσμάνλισπορ, Αρούκα, Ρούμπιν, Μπέσα, Νόρτζελαντ, Σοσό) κι οκτώ αποκλεισμούς (Μπεσίκτας, Άντερλεχτ, Ντνίπρο, Λεβάντε, Μέταλιστ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Σεντ Ετιέν, Νιούκαστλ). Ποιος ξέρει, ίσως είναι μία ευκαιρία να γίνει τώρα με την Μπέρνλεϊ το 8-8!

• Κι αν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω, ο Ολυμπιακός γενικότερα στα νοκ άουτ παιχνίδια του έχει βελτιώσει την εικόνα του εσχάτως: στις έξι παρτίδες μετά τον αποκλεισμό του από την Μπερ Σέβα (6ος σερί ήταν…) έχει πέντε προκρίσεις (Λουκέρνη, Ριέκα, Παρτίζαν, Οσμάνλισνπορ, Αρούκα) κι έναν αποκλεισμό (Μπεσίκτας)…Οκέϊ, οι αντίπαλοι που πέρασε δεν ήταν…θηρία, αλλά ούτε τότε η Μακάμπι ήταν…Ας ξέρουμε επίσης ότι η Λουκέρνη εντός έδρας δεν είχε χάσει εδώ και χρόνια στα Κύπελλα Ευρώπης-εννοώ ότι όπως δεν πρέπει να υπερτιμάμε, έτσι δεν πρέπει και να υποτιμάμε καμία επιτυχία…

• Το ζητούμενο σήμερα στο αναμενόμενα καυτό Καραϊσκάκη (κι από τον κόσμο του κι από τη ζέστη των 30 βαθμών) είναι ο Ολυμπιακός αφενός μεν να κάνει ευκαιρίες και να αξιοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερες, αφετέρου δε να μην αφήσει τους Άγγλους να απειλήσουν πολύ τον Γιαννιώτη. Μόνο που για να γίνουν αυτά τα δύο…πραγματάκια, πρέπει όλη η ομάδα να δουλέψει πολύ καλά. Κι ένας από τους 11 να μην τραβήξει θα είναι πρόβλημα, πολύ απλά γιατί ο αντίπαλος είναι δουλεμένος χρόνια από τον ίδιο προπονητή, έχει ίδιους παίκτες με την περασμένη σεζόν και όποιοι κι αν παίξουν εμφανίζουν το αυτό σύνολο.

• Ακόμη κι όποιοι μπουν αλλαγή από τον Πέδρο Μαρτίνς, πρέπει να δώσουν το 101%. Π.χ. ο Φετφατζίδης έπαιξε 30 λεπτά αντί του Φορτούνη στην Ελβετία. Έκανε όμορφα πράγματα, ξεκίνησε αυτός το τρίτο γκολ, έχασε κι ο ίδιος άλλο ένα, δημιούργησε κι άλλη μία ωραία φάση στον Ποντένσε, αλλά πρόλαβε κι είχε τρεις λάθος πάσες, και δη εύκολα, ενώ ανασταλτικά ήταν απών. Μάρκαρε με τα μάτια-παρεμπιπτόντως κι ο Φορτούνης δεν βοήθησε σε αυτό τον τομέα στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Αν όμως ένας παίκτης, έστω το Νο 10, αδιαφορήσει απόψε ανασταλτικά, θα είναι θέμα…

• Χρειάζεται ειδικά αμυντικά ακόμη καλύτερη συμπεριφορά ο Ολυμπιακός, αν θυμηθούμε λ.χ. ότι στη Λουκέρνη οι αντίπαλοι σούταραν υπερβολικά συχνά, χωρίς επαρκές μαρκάρισμα, από τα 22 και τα 25 μέτρα. Αλλά κι επιθετικά, η ομάδα στη ρεβάνς με τους Ελβετούς είχε π.χ. κακό βαθμό στην εκτέλεση των στημένων φάσεων (κι από τον Φορτούνη κι από τους Τσιμίκα και Λάζαρο). Ένα καλό κόρνερ κτύπησε ο Τσιμίκας κι ήρθε το 2-0…

• Κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό: μαγκιά δεν είναι να είσαι δίπλα στην ομάδα μετά το 4-0 και το 3-1, μαγκιά είναι να δείξεις και στην στραβή ότι σέβεσαι μία νέα προσπάθεια που έχει ξεκινήσει και που φαίνεται να είναι πραγματικά καλή. Ασφαλώς και όλοι θέλουμε να πάει καλά απόψε ο Ολυμπιακός κι ακόμη περισσότερο την άλλη Πέμπτη να έχει προκριθεί, γιατί μας είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε την καινούργια σεζόν της ομάδας χωρίς Ευρώπη, ιδίως, για να μην κρυβόμαστε, με την ΑΕΚ με το ένα πόδι και τον ΠΑΟΚ φαβορί για τους ομίλους στο Τσάμπιονς Λιγκ.

• Όμως, πάνω απ΄ όλα νομίζω ότι όλη η οικογένεια του Ολυμπιακού οφείλει να έχει στο μυαλό της ένα πράγμα: ο Ολυμπιακός πρέπει να φτιάξει από την αρχή μία πραγματικά καλή ομάδα. Κι ακόμη είναι εντελώς στην αρχή. Έχουν πάρα πολύ δρόμο μπροστά τους άπαντες, αλλά είναι μονόδρομος να δουλευτεί μία ομάδα σωστά, με έναν προπονητή να μείνει δύο τουλάχιστον χρόνια, με ένα κορμό κλπ, κλπ. Συνεπώς, υπομονή.

• Ο Ολυμπιακός δείχνει να πηγαίνει καλά, αλλά είναι ακόμη στο άλφα. Με τη Λουκέρνη π.χ. και στα δύο παιχνίδια προηγήθηκε. Και δη γρήγορα (στο 10’ και στο 23’ αντίστοιχα). Όλα του πήγαν καλά. Έβαλε μαζεμένα και άλλα δύο γκολ (στο 33’ και στο 36’ και στο 59’ και στο 68’ αντίστοιχα). Δεν δέχθηκε καν γκολ παρά μόνο στο 82’ της ρεβάνς. Δεν θα είναι πάντα έτσι.

• Π.χ. στα φιλικά η ομάδα έβγαλε πρόβλημα όταν δέχονταν γκολ. Σχεδόν πάντα έτρωγε μέσα σε λίγα λεπτά και δεύτερο-ενίοτε κι άλλα! Ακόμη και στη Λουκέρνη, αν προσέξατε, μετά το μοναδικό γκολ και με σκορ συνολικά 1-7, δεν λειτούργησε καλά κι οι Ελβετοί είχαν άλλες δύο ευκαιρίες στο 86’ και στο 89’…Κοινώς, δεν είναι έτοιμη. Έχει ανάγκη ακόμη από πάρα πολλή δουλειά…

• Άσχετο: Τον Σέποβιτς πώς τον είδατε; Εντάξει, για να κάνει μεγάλη διαφορά δεν είναι, αλλά νομίζω ότι όσο έπαιξε χθες κατά της ΑΕΚ απέδειξε ότι ο προπονητής της Βίντι έκανε πολύ μεγάλο δώρο στον Ουζουνίδη, αφήνοντας τον για 55 λεπτά στον πάγκο. Οι Ούγγροι ήταν άλλη ομάδα επιθετικά με τον Σέρβο, που είχε περάσει από τον Ολυμπιακό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x