Κώστας Νικολακόπουλος

Το τεστ «no Φόρτου» και το θέμα με το «εγώ»

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα για τον Ολυμπιακό, τον Φορτούνη, τον Γκερέρο, τον Μασούρα, τον Ποντένσε…

• Το αποψινό παιχνίδι με τον Πανιώνιο είναι πραγματικά ιδιαίτερο για τον Ολυμπιακό. Βλέπετε, είναι το πρώτο στο οποίο θα παίξει χωρίς ούτε Φορτούνη, ούτε Γκιγέρμε στην ενδεκάδα του.

• Κι αν το κενό του Γκιγέρμε μπορεί να καλυφθεί, για το κενό του Φορτούνη αμφιβάλλω-να θυμίσω ότι δεν έπαιξε με τον ΟΦΗ κι ο Ολυμπιακός έχασε στην Κρήτη (0-1) και τον είχε αφήσει στον πάγκο ο Μαρτίνς στο α΄ ημίχρονο στο Περιστέρι κι ο Ολυμπιακός έχανε (0-1)…Στο δε μοναδικό ευρωπαϊκό παιχνίδι που έμεινε στον πάγκο, ο Ολυμπιακός έχασε 1-3 στο Μιλάνο. Κοινώς, τα τρία παιχνίδια στα οποία δεν έπαιζε ο αρχηγός του, είχαμε no Φορτούνης, no πάρτι για τον Ολυμπιακό…

• Υπό αυτή την έννοια, το σημερινό θα είναι ένα σοβαρό τεστ για τον Ολυμπιακό: πώς δηλαδή μπορεί να διαχειριστεί ένα ματς χωρίς τον καλύτερο του παίκτη (στο ΟΑΚΑ τον είχε βγάλει ο Μαρτίνς στο 80’ και λίγο μετά ισοφάρισε η ΑΕΚ…). Έστω κι αν το παιχνίδι με τον Πανιώνιο είναι εντός έδρας, ενώ τα άλλα τρία ήταν εκτός έδρας.

• Το ευχάριστο είναι ότι ο Ολυμπιακός στα τελευταία παιχνίδια παίρνει πολλά πράγματα από τους εξτρέμ, κάτι που είχε να συμβεί από το ξεκίνημα της σεζόν!
Στο 2-1 στα Γιάννινα ο Λάζαρος έκανε το νικητήριο γκολ από σέντρα του Ποντένσε
Στο 3-1 με την Ξάνθη ο Ποντένσε έβαλε τα δύο γκολ
Στο 2-0 στην Τρίπολη ο Λάζαρος έφτιαξε το πρώτο κι έβαλε το δεύτερο γκολ
Και στο 4-0 με τη Λάρισα ο Μασούρας άνοιξε το σκορ.

• Από την άλλη, αυτό που εγώ βλέπω στα τελευταία παιχνίδια και πραγματικά με στενοχωρεί είναι η έκρηξη ατομισμού από τους επιθετικογενείς παίκτες. Με εξαίρεση τον Γκερέρο, που είναι ο πιο ομαδικός και τελικά καταλήγει να τελειώνει ματς όπως το 4-0 με τη Λάρισα και να έχει μόνο μία τελική (μία κεφαλιά), αφού δεν έχει πάρει μία πάσα για να τελειώσει άλλη φάση, αν και ο σέντερ φορ της ομάδας…

• Δυστυχώς η κατάσταση με τον Ποντένσε δε αλλάζει σε αυτό το κομμάτι. Ενώ είναι κυνηγός που χαίρεσαι να τον βλέπεις, δεν βγάζει ουσία στο παιχνίδι του. Οι σέντρες του πάλι την Τετάρτη δεν ήταν καλές, ενώ εκεί που έπρεπε να σπάσει την μπάλα στον Γκερέρο στο 20’, πάλι πήγε να κάνει μόνος του το γκολ και τελικά ούτε καν έφτασε η μπάλα στον γκολκίπερ, αφού έκοψε το σουτ ένας αμυντικός.

• Πρέπει κάποια στιγμή οι παίκτες του Ολυμπιακού να αφήσουν το «εγώ» και το ποιος θα είναι ο «ήρωας» που θα κάνει το γκολ και να παίξουν για την ομάδα. Και να ξέρετε ότι αυτό το πράγμα, είναι «κολλητικό». Το κάνει δηλαδή ένας και μετά το κάνουν και οι άλλοι.

• Θυμηθείτε την «αντίδραση» του Φορτούνη την Τετάρτη μετά από δύο φάσεις που συμπαίκτες του ενήργησαν ατομικά. Μετά από μία του Ποντένσε, πήγε κι ο Φορτούνης να τους περάσει όλους, ενώ είχε πάσα στον Γκερέρο. Και μετά από μία του Μασούρα, πάλι έκανε κι αυτός το ίδιο.

• Γιατί ακόμη και ο πιο καινούργιος από τους «ερυθρόλευκους», ο Μασούρας, δύο φορές στο παιχνίδι με τη Λάρισα επέλεξε να σουτάρει (χάνοντας ισάριθμα γκολ), ενώ είχε την επιλογή να πασάρει δίπλα του στη μία περίπτωση στον Φορτούνη και στην άλλη στον Φορτούνη και στον Γκερέρο! Και στις δύο φάσεις, οι συμπαίκτες του ήταν εντελώς αμαρκάριστοι. Ανεπίτρεπτο…

• Παρεμπιπτόντως: ο Μασούρας μας δείχνει σε κάθε παιχνίδι αυτή την φοβερή ικανότητα που έχει να ξεμαρκάρεται και να πατάει απειλητικά την αντίπαλη περιοχή. Να βγαίνει στην πλάτη της άμυνας, να μυρίζεται το γκολ και να τελειώνει φάσεις. Για τον Ολυμπιακό, είναι ταμάμ να έχει ένας εξτρέμ αυτή τη δυνατότητα κι ο διεθνής άσος πρέπει να την αξιοποιήσει.

• Αν μπορέσει και βελτιώσει κάποια άλλα πράγματα στο παιχνίδι του και προσέξει τη σέντρα του, την πάσα στις συνεργασίες του και αποφύγει κάποια πουλήματα της μπάλας που κάνει, μπορεί να εξελιχθεί σε υπερπολύτιμη μονάδα στον Ολυμπιακό.

• Ακραίος κυνηγός που θα μπορούσε σε ένα παιχνίδι να βάλει πέντε γκολ (!!!), δεν βρίσκεται εύκολα. Γιατί την Τετάρτη με τη Λάρισα, ο Μασούρας μπήκε σε πέντε φάσεις για γκολ! Έκανε το ένα, είχε δοκάρι, είχε το πλασέ λίγο άουτ, είχε την κεφαλιά που με μεγάλη δυσκολία έδιωξε ο γκολκίπερ και στο ξεκίνημα του ματς στο τσακ δεν πρόλαβε μία φαρμακερή σέντρα του Φορτούνη.

• Τέλος πάντων, αυτό που πρέπει να κάνει σήμερα ο Ολυμπιακός είναι να μπει δυνατά και αποφασιστικά στο παιχνίδι, για να το καθαρίσει κι όχι να το κάνει θρίλερ. Τον Ολυμπιακό τον καταλαβαίνεις από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού του.

• Την Τετάρτη π.χ. με τη Λάρισα, όταν είδα στο 5’ τον Νάτχο και τον Γκιγέρμε να πέφτουν σαν σκυλιά πάνω στον αντίπαλο παίκτη και την μπάλα, όταν ο Φορτούνης την έχασε, αμέσως κατάλαβα ότι ο Ολυμπιακός δεν υπήρχε περίπτωση να μην κέρδιζε και δη με ευκολία το ματς…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x